2018-09-12 06:00

2018-09-12 06:00

Torkan är en väckarklocka!

KRÖNIKA

Jag går omkring och huttrar i beteshagen. Det är knappt man kommer ihåg sommarens extrema hetta. Nu är vädret mer normalt, mulet och 15 grader varmt.

Fåren ser tacksamma ut över att gräset har börjat växa igen. Det har varit en omtumlande sommar. Ena stunden har jag njutit av värme och bad, andra stunden har jag gripits av förtvivlan över hur vi ska få fodret att räcka över vintern. Vi har dock ingen stor fårbesättning och vi har även ett jobb till att stödja oss mot, men jag är extremt orolig för mina bondekollegor som har det mycket tufft. Denna sommar har gjort att det torkat bort gräs som skulle ha använts både till bete och till vinterfoder. Torkan har ju även haft följdeffekter som svårsläckta skogsbränder. Det är nästan ödets ironi att den extrema värmen kom strax efter att MSB skickat ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Nu har vi alla fått se och uppleva hur fort en kris kan uppstå. Och vi kommer att få se följdeffekter en lång tid framöver.

Årets torka är en väckarklocka för oss alla att inse hur sårbara vi är och agera därefter. Här finns det mycket att göra. Bland annat måste skyddet för åkermark öka! Låt inte kommuner se åkermark som en billig resurs att förbruka genom byggnation. Vi vet, att vi kommer behöva odla på all den åkermark som finns idag. Vi måste också ta lärdom av skogsbränderna och vara bättre förberedda. Jag hoppas också, att de politiker som sitter på makten gör allt för att underlätta för den svåra ekonomiska kris bland bönder som torkan medfört i år. Men även att det görs långsiktig planering över hur vi kan få en stark inhemsk livsmedelsproduktion, som kan stå bättre rustad vid kriser. Att vi strävar efter ett uthålligt jordbruk!

Så spricker plötsligt molntäcket upp och en strimma solljus når mitt ansikte. Jag stannar upp i beteshagen och låter mig värmas och ser ut över min fårflock som äter av det spirande gräset. Så säger jag rakt ut: Vad vore Sverige utan bönder?

Jag hoppas innerligt att makthavare inser att bondekåren inte är vilka företagare som helst. Det är en livsviktig yrkesgrupp. För alla behöver vi ju mat, minst tre gånger om dagen!

 

 

Fåren ser tacksamma ut över att gräset har börjat växa igen. Det har varit en omtumlande sommar. Ena stunden har jag njutit av värme och bad, andra stunden har jag gripits av förtvivlan över hur vi ska få fodret att räcka över vintern. Vi har dock ingen stor fårbesättning och vi har även ett jobb till att stödja oss mot, men jag är extremt orolig för mina bondekollegor som har det mycket tufft. Denna sommar har gjort att det torkat bort gräs som skulle ha använts både till bete och till vinterfoder. Torkan har ju även haft följdeffekter som svårsläckta skogsbränder. Det är nästan ödets ironi att den extrema värmen kom strax efter att MSB skickat ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Nu har vi alla fått se och uppleva hur fort en kris kan uppstå. Och vi kommer att få se följdeffekter en lång tid framöver.

Årets torka är en väckarklocka för oss alla att inse hur sårbara vi är och agera därefter. Här finns det mycket att göra. Bland annat måste skyddet för åkermark öka! Låt inte kommuner se åkermark som en billig resurs att förbruka genom byggnation. Vi vet, att vi kommer behöva odla på all den åkermark som finns idag. Vi måste också ta lärdom av skogsbränderna och vara bättre förberedda. Jag hoppas också, att de politiker som sitter på makten gör allt för att underlätta för den svåra ekonomiska kris bland bönder som torkan medfört i år. Men även att det görs långsiktig planering över hur vi kan få en stark inhemsk livsmedelsproduktion, som kan stå bättre rustad vid kriser. Att vi strävar efter ett uthålligt jordbruk!

Så spricker plötsligt molntäcket upp och en strimma solljus når mitt ansikte. Jag stannar upp i beteshagen och låter mig värmas och ser ut över min fårflock som äter av det spirande gräset. Så säger jag rakt ut: Vad vore Sverige utan bönder?

Jag hoppas innerligt att makthavare inser att bondekåren inte är vilka företagare som helst. Det är en livsviktig yrkesgrupp. För alla behöver vi ju mat, minst tre gånger om dagen!

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.