2018-09-05 06:00

2018-09-05 06:00

Värmland i kinesiska ögon

KRÖNIKA: SU-PING BURMAN

Har ni luftkonditionering inomhus? Har ni någon häftig sevärdhet eller upplevelse i Karlstad?

Det är två av många frågor som vi fick när vi skulle få besök från våra vänner i Kina.

Vi hjälpte dem planera sina resor i Norden, tipsade hur de skulle kunna använda sin tid och uppleva så mycket som möjligt. Efter många turer kom de till Karlstad en varm sommardag.

Vi tog skogspromenad, plockade lite vildhallon och röda vinbär i skogen och guidade dem runt i staden. De var fascinerade av att vi lever så nära naturen, kan plocka bär i skogen, dricka vatten från kranen och bada obehindrat i älven mitt i stan. Sådana saker som vi tar för självklara här i Sverige kan vara mycket exotiskt och lockande för människor från andra länder. En annan sak som förvånade var att vi har så få trafikljus och poliser som dirigerar trafiken på samma sätt som man gör i Kina.

De upplevde att människorna här i Sverige är mycket vänliga och hjälpsamma. Det är välordnat och mycket människoanpassat överallt här i Karlstad och Sverige. Mina vänner från Kina önskar att deras barn och barnbarn också skulle få uppleva den miljön, helst få växa upp under sådana förhållanden, vår lugna livsstil är något som de längtar efter.

På senare år har vi ju sett ökande antal kinesiska turistgrupper i Karlstad. Dessa grupper har ofta ett mycket tufft schema, det gäller att hinna besöka så många storstäder som möjligt på kort tid. En vanlig åsikt från både turister och guider är att vi inte har något ”häftigt” här. De ser Karlstad snarare som en rastplats för att sträcka på benen, äta lunch och övernatta, eftersom de inte vet vad de kan göra här.

Som vanligt har det varit olika kinesiska delegationer som gjort studiebesök här i Karlstad under sommaren, ofta med kort varsel. Men företagen och kommunen har hela tiden ställt upp på bästa sätt och fått besökarna att känna sig varmt välkomna. En grupp som besökte ett stort värmländskt företag blev imponerade av företagets långa historia och dess systematiska och strukturerade arbete med produktionssäkerhet. En annan grupp tyckte att kommunalkontoret gav en känsla av öppenhet och transparens genom alla genomskinliga glasväggar och dörrar. En vice borgmästare uttryckte det så att det kändes hemtrevligt och att man kom närmare medborgarna. Sådana studiebesök är ju ett bra sätt att sprida goda exempel och demokratiska idéer, eller hur?

Det är två av många frågor som vi fick när vi skulle få besök från våra vänner i Kina.

Vi hjälpte dem planera sina resor i Norden, tipsade hur de skulle kunna använda sin tid och uppleva så mycket som möjligt. Efter många turer kom de till Karlstad en varm sommardag.

Vi tog skogspromenad, plockade lite vildhallon och röda vinbär i skogen och guidade dem runt i staden. De var fascinerade av att vi lever så nära naturen, kan plocka bär i skogen, dricka vatten från kranen och bada obehindrat i älven mitt i stan. Sådana saker som vi tar för självklara här i Sverige kan vara mycket exotiskt och lockande för människor från andra länder. En annan sak som förvånade var att vi har så få trafikljus och poliser som dirigerar trafiken på samma sätt som man gör i Kina.

De upplevde att människorna här i Sverige är mycket vänliga och hjälpsamma. Det är välordnat och mycket människoanpassat överallt här i Karlstad och Sverige. Mina vänner från Kina önskar att deras barn och barnbarn också skulle få uppleva den miljön, helst få växa upp under sådana förhållanden, vår lugna livsstil är något som de längtar efter.

På senare år har vi ju sett ökande antal kinesiska turistgrupper i Karlstad. Dessa grupper har ofta ett mycket tufft schema, det gäller att hinna besöka så många storstäder som möjligt på kort tid. En vanlig åsikt från både turister och guider är att vi inte har något ”häftigt” här. De ser Karlstad snarare som en rastplats för att sträcka på benen, äta lunch och övernatta, eftersom de inte vet vad de kan göra här.

Som vanligt har det varit olika kinesiska delegationer som gjort studiebesök här i Karlstad under sommaren, ofta med kort varsel. Men företagen och kommunen har hela tiden ställt upp på bästa sätt och fått besökarna att känna sig varmt välkomna. En grupp som besökte ett stort värmländskt företag blev imponerade av företagets långa historia och dess systematiska och strukturerade arbete med produktionssäkerhet. En annan grupp tyckte att kommunalkontoret gav en känsla av öppenhet och transparens genom alla genomskinliga glasväggar och dörrar. En vice borgmästare uttryckte det så att det kändes hemtrevligt och att man kom närmare medborgarna. Sådana studiebesök är ju ett bra sätt att sprida goda exempel och demokratiska idéer, eller hur?

  • SU-PING BURMAN

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.