2018-07-18 15:38

2018-07-18 15:38

Sämre resultat för Billerud Korsnäs

EKONOMI: Underhållsstopp på Gruvön bidrog till negativt resultat

Den senaste delårsrapporten från Billerud Korsnäs visar ett försämrat resultat. En av anledningarna är underhållsstoppen på Gruvön i Grums.

På onsdagsmorgonen redovisade förpackningskoncernen Billerud Korsnäs ett negativt rörelseresultat för andra kvartalet på 174 miljoner kronor.

Nettoomsättningen under kvartalet ökade med fem procent jämfört med samma period förra året. Det kan förklaras av högre försäljningspriser och positiva valutaeffekter.

Fortsatt påverkan

De högre försäljningspriserna kompenserade för de högre kostnaderna för ved och kemikalier. ”Dock kommer både råvarukostnader och vedtillgången att fortsätta påverka vårt resultat och produktion”, skriver vd:n Petra Einarsson i delårsrapporten.

Fyra av koncernens produktionsanläggningar uppvisade produktionsrekord under kvartalet. Och produktionen har varit stabil, bortsett från några uppstartsproblem i samband med planerade och förlängda underhållsstopp på Gruvön i Grums och på Skärblacka. Totalt kostade stoppen 401 miljoner kronor, vilket är 66 miljoner kronor över förväntan.

Billerud Korsnäs tillväxtinvesteringar framskrider enligt plan. Och koncernen ser en fortsatt stark efterfrågan, vilket i sin tur kan bidra till högre priser för att motverka de högre råvarupriserna.

Ny organisation

För att uppnå lönsam tillväxt har Billerud Korsnäs inlett förhandlingar om en ny organisation bestående av tre affärsdiversioner med fullt resultatansvar.

På längre sikt ser koncernen stor potential i innovativa och hållbara produkter. I rapporten nämns bland annat ett pappersbatteri som gör det möjligt att lagra energi i förpackningsmaterial, som långsiktigt kan bli aktuellt för storskalig produktion.

På onsdagsmorgonen redovisade förpackningskoncernen Billerud Korsnäs ett negativt rörelseresultat för andra kvartalet på 174 miljoner kronor.

Nettoomsättningen under kvartalet ökade med fem procent jämfört med samma period förra året. Det kan förklaras av högre försäljningspriser och positiva valutaeffekter.

Fortsatt påverkan

De högre försäljningspriserna kompenserade för de högre kostnaderna för ved och kemikalier. ”Dock kommer både råvarukostnader och vedtillgången att fortsätta påverka vårt resultat och produktion”, skriver vd:n Petra Einarsson i delårsrapporten.

Fyra av koncernens produktionsanläggningar uppvisade produktionsrekord under kvartalet. Och produktionen har varit stabil, bortsett från några uppstartsproblem i samband med planerade och förlängda underhållsstopp på Gruvön i Grums och på Skärblacka. Totalt kostade stoppen 401 miljoner kronor, vilket är 66 miljoner kronor över förväntan.

Billerud Korsnäs tillväxtinvesteringar framskrider enligt plan. Och koncernen ser en fortsatt stark efterfrågan, vilket i sin tur kan bidra till högre priser för att motverka de högre råvarupriserna.

Ny organisation

För att uppnå lönsam tillväxt har Billerud Korsnäs inlett förhandlingar om en ny organisation bestående av tre affärsdiversioner med fullt resultatansvar.

På längre sikt ser koncernen stor potential i innovativa och hållbara produkter. I rapporten nämns bland annat ett pappersbatteri som gör det möjligt att lagra energi i förpackningsmaterial, som långsiktigt kan bli aktuellt för storskalig produktion.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.