2018-07-18 06:00

2018-07-18 06:00

Mindre ränteoro i Värmland

BOENDEEKONOMI: Var femte värmlänning oroar sig för högre räntor

Var fjärde svensk är orolig för högre bolåneräntor. Men i Värmland är man inte lika nervös. Det visar Landshypotek banks senaste Boendebarometer.

– I undersökningen är det tydligt att de som bor utanför storstäderna tycks känna att de lever med en sundare boendeekonomi. Bolåneekonomins påverkan på levnadsvanor och konsumtionsmöjligheter blir betydligt större för de som bor i landets största städer och därmed blir också oron större, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef privatmarknad på Landshypotek Bank, i ett pressmeddelande.

I storstäderna är en knapp tredjedel (28 procent) ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Bland de som bor utanför storstäderna är motsvarande siffra en femtedel (20 procent) och rikssnittet ligger på 23 procent.

I Värmland är nästan en femtedel (19 procent) ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Vidare uppger 75 procent att deras levnadsvanor skulle påverkas av en höjd ränta. Av de som skulle påverkas av en höjd ränta uppger nästan var tionde (9 procent) av de boende i Värmland att de skulle få svårt att skaffa nytt boende.

I vilken grad man påverkas av höjd ränta inverkar också på hur ofta man pratar om bostadsmarknaden. Av de boende i Värmland pratar 25 procent regelbundet om bostadspriser, i Stockholm är motsvarande siffra 38 procent. Rikssnittet ligger på 29 procent.

– I undersökningen är det tydligt att de som bor utanför storstäderna tycks känna att de lever med en sundare boendeekonomi. Bolåneekonomins påverkan på levnadsvanor och konsumtionsmöjligheter blir betydligt större för de som bor i landets största städer och därmed blir också oron större, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef privatmarknad på Landshypotek Bank, i ett pressmeddelande.

I storstäderna är en knapp tredjedel (28 procent) ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Bland de som bor utanför storstäderna är motsvarande siffra en femtedel (20 procent) och rikssnittet ligger på 23 procent.

I Värmland är nästan en femtedel (19 procent) ganska eller mycket oroliga för ökade bolåneräntor. Vidare uppger 75 procent att deras levnadsvanor skulle påverkas av en höjd ränta. Av de som skulle påverkas av en höjd ränta uppger nästan var tionde (9 procent) av de boende i Värmland att de skulle få svårt att skaffa nytt boende.

I vilken grad man påverkas av höjd ränta inverkar också på hur ofta man pratar om bostadsmarknaden. Av de boende i Värmland pratar 25 procent regelbundet om bostadspriser, i Stockholm är motsvarande siffra 38 procent. Rikssnittet ligger på 29 procent.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.