2018-07-03 13:03

2018-07-03 13:03

Bostadsaffären kan ta längre tid

BOENDE: Tips till dig som ska köpa eller sälja

Bostadspriserna har gått ner efter en lång tid av uppgång. SBAB tipsar om vad köpare och säljare bör tänka på i nuläget.

De senaste tre månaderna har bostadsrättpriserna gått ner med 1,6 procent. Sett till samma tid förra året har priserna i riket gått ner med 7,8 procent. På den förändrade bostadsmarknaden gäller det att ha is i magen, menar boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB.

Köpa för trivsel

– Jag tror framförallt att yngre, som bara sett priserna gå upp sen de kom in på bostadsmarknaden, känner sig extra oroliga just nu. Men jag tycker det är bra att alla påminns om att priserna på bostadsmarknaden också kan gå både upp och ned. Man ska alltid köpa bostad för att man tror sig kunna trivas där, men förstås också ha råd. Bostadens säljvärde borde vara mindre relevant så länge du planerar att bo kvar i den, säger hon i ett pressmeddelande.

Tips till säljare

• Räkna med att försäljningen tar tid.

• Sälj nuvarande bostaden innan du köper nytt. Då vet du vad du kan röra dig med i din nästa affär.

• Bli inte sentimental. Tänk bort egna upplevelser i bostaden. Fokusera på läge och skick.

• Kolla vad som sålts i området. Men snegla inte på vad grannen fick för några år sedan. Läget är ett annat nu.

Tips till köpare

• Ha rimliga förväntningar. Priserna har gått ner, men det är inte outletpriser.

• Ha ett lånelöfte klart.

• Drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen vid budgivning. Paketera känslorna och ta fram ditt kalkyl-jag. Sumpar du den här står det tusen åter.

• Tänk brett. Fokusera inte enbart på en stadsdel eller gata. Drömbostaden kanske finns i ett angränsande område.

De senaste tre månaderna har bostadsrättpriserna gått ner med 1,6 procent. Sett till samma tid förra året har priserna i riket gått ner med 7,8 procent. På den förändrade bostadsmarknaden gäller det att ha is i magen, menar boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB.

Köpa för trivsel

– Jag tror framförallt att yngre, som bara sett priserna gå upp sen de kom in på bostadsmarknaden, känner sig extra oroliga just nu. Men jag tycker det är bra att alla påminns om att priserna på bostadsmarknaden också kan gå både upp och ned. Man ska alltid köpa bostad för att man tror sig kunna trivas där, men förstås också ha råd. Bostadens säljvärde borde vara mindre relevant så länge du planerar att bo kvar i den, säger hon i ett pressmeddelande.

Tips till säljare

• Räkna med att försäljningen tar tid.

• Sälj nuvarande bostaden innan du köper nytt. Då vet du vad du kan röra dig med i din nästa affär.

• Bli inte sentimental. Tänk bort egna upplevelser i bostaden. Fokusera på läge och skick.

• Kolla vad som sålts i området. Men snegla inte på vad grannen fick för några år sedan. Läget är ett annat nu.

Tips till köpare

• Ha rimliga förväntningar. Priserna har gått ner, men det är inte outletpriser.

• Ha ett lånelöfte klart.

• Drabbas inte av jag-ska-vinna-djävulen vid budgivning. Paketera känslorna och ta fram ditt kalkyl-jag. Sumpar du den här står det tusen åter.

• Tänk brett. Fokusera inte enbart på en stadsdel eller gata. Drömbostaden kanske finns i ett angränsande område.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.