2018-06-13 17:30

2018-06-13 17:30

Utrikesfödda måste ut i jobb

VÄRMLAND: Det ser bra ut på arbetsmarknaden ett tag till

Det ser fortsatt ganska bra ut för arbetsmarknaden i Värmland.
Men det finns orosmoln som måste skingras.

Högkonjunkturen har mognat, näringslivet har en fortsatt optimism och arbetsmarknaden kommer att förstärkas ytterligare.

– Den svenska sysselsättningen är starkast i EU. Den svenska arbetsmarknaden är stark och fler ställer sig till förfogande, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker.

Ovan nämnda optimism finns i så gott som samtliga branscher, men sticker ut mest i hotell/restaurang, personliga tjänster, IT samt industrin. Dock har den senare branschen problem med personalbrist. Den innebär bland annat att företag inte kan utöka, trots att det finns möjlighet till det. Andra måste tacka nej till orders eller skjuta på dem.

– Det ser ganska bra ut, men det finns komplexa utmaningar.

Utbildningen vattendelare

Bland utmaningarna finns bland annat hitta personer med rätt kompetens samt att få utrikesfödda och långtidsarbetslösa ut i arbetslivet.

– Vi måste lyckas bättre med integrationen, utan dem skulle förutsättningarna för arbetsmarknaden och länet vara bedrövlig och små orter dö ut. Visst kostar det när folk flyttar hit, men vad skulle det inte kosta om vi inte hade en välfärd? frågar sig Fredrik Mörtberg.

Inom några år måste det till 12 000 personer som ska ut i arbetslivet när pensionsavgångar ska täckas.

Även utbildning är en vattendelare när det kommer till arbete. Var fjärde som inte studerat på gymnasienivå lever i arbetslöshet. Bland annat beror det på att högre utbildade tar jobb som de med lägre utbildning hade kunnat ta. Något som måste ändras menar Fredrik Mörtberg.

– Alla kan inte utbilda sig, men vi måste höja nivån. Bland annat genom att göra bristyrken attraktiva. Och det är något vi måste göra tillsammans.

– Vi måste se kompetensen på individnivå. Alla kan bidra och vi är beroende av dem, för det finns behov. Vi har inte råd att inte göra det, säger Fredrik Mörtberg.

”Är ett dilemma”

Därför lät Arbetsförmedlingen kommunanställda och personer från näringslivet mötas för rundaborddiskussioner. Tanken var att tänka utanför boxen, kring hur man tillsammans ska lösa problemen som länet står inför.

Är det en kris vi står inför?

– Det är ett dilemma att företag inte kan anställa och växa. 30 procent av de som svarat på vår undersökning säger att de inte lyckats rekrytera, säger Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.

Hur ska man få ordning på det här?

– Det krävs att vi samarbetar och att man inte gör antaganden och har fördomar.

Högkonjunkturen har mognat, näringslivet har en fortsatt optimism och arbetsmarknaden kommer att förstärkas ytterligare.

– Den svenska sysselsättningen är starkast i EU. Den svenska arbetsmarknaden är stark och fler ställer sig till förfogande, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker.

Ovan nämnda optimism finns i så gott som samtliga branscher, men sticker ut mest i hotell/restaurang, personliga tjänster, IT samt industrin. Dock har den senare branschen problem med personalbrist. Den innebär bland annat att företag inte kan utöka, trots att det finns möjlighet till det. Andra måste tacka nej till orders eller skjuta på dem.

– Det ser ganska bra ut, men det finns komplexa utmaningar.

Utbildningen vattendelare

Bland utmaningarna finns bland annat hitta personer med rätt kompetens samt att få utrikesfödda och långtidsarbetslösa ut i arbetslivet.

– Vi måste lyckas bättre med integrationen, utan dem skulle förutsättningarna för arbetsmarknaden och länet vara bedrövlig och små orter dö ut. Visst kostar det när folk flyttar hit, men vad skulle det inte kosta om vi inte hade en välfärd? frågar sig Fredrik Mörtberg.

Inom några år måste det till 12 000 personer som ska ut i arbetslivet när pensionsavgångar ska täckas.

Även utbildning är en vattendelare när det kommer till arbete. Var fjärde som inte studerat på gymnasienivå lever i arbetslöshet. Bland annat beror det på att högre utbildade tar jobb som de med lägre utbildning hade kunnat ta. Något som måste ändras menar Fredrik Mörtberg.

– Alla kan inte utbilda sig, men vi måste höja nivån. Bland annat genom att göra bristyrken attraktiva. Och det är något vi måste göra tillsammans.

– Vi måste se kompetensen på individnivå. Alla kan bidra och vi är beroende av dem, för det finns behov. Vi har inte råd att inte göra det, säger Fredrik Mörtberg.

”Är ett dilemma”

Därför lät Arbetsförmedlingen kommunanställda och personer från näringslivet mötas för rundaborddiskussioner. Tanken var att tänka utanför boxen, kring hur man tillsammans ska lösa problemen som länet står inför.

Är det en kris vi står inför?

– Det är ett dilemma att företag inte kan anställa och växa. 30 procent av de som svarat på vår undersökning säger att de inte lyckats rekrytera, säger Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.

Hur ska man få ordning på det här?

– Det krävs att vi samarbetar och att man inte gör antaganden och har fördomar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.