2018-05-23 06:00

2018-05-23 06:00

Första steget kan leda långt

KRÖNIKA: ANNA LUNDMARK LUNDBERGH, VD ALMI

Ibland överraskar vi människor oss själva. De är inte alltid vi förstår hur det gick till, men allt börjar med det första steget i en ny riktning. Jag tog ett sådant steg hösten 2012 när Almi här i Värmland bildade en egen grupp inom styrelseprogrammet Styrelsekraft för kvinnor.

Då ställdes också frågan hur det såg ut med jämställdheten i såväl de värmländska som de nationella bolagsstyrelserna. Svaren kom ur den styrelsekartläggning gruppen initierade. Innan dess var jämställdhet ett ämne jag helst undvek. Jag hade helt enkelt för lite kunskap och ingen plattform att stå på i frågan.

Fem år senare står jag stolt, och lite förvånad, på scenen under Gen(i)us-konferensen i Karlstad tillsammans med Almis koncernchef Göran Lundwall. Vi pratade engagerat om hur jämställdhet skapar tillväxt och attraktionskraft.

Ny kunskap var nyckeln till att jag tog detta första steg. Fakta som visade att företag med jämställda ägare och ledningar har högre tillväxt, lönsamhet, kvalitet och att det är lägre risk för konkurs fick mig att vakna.

Styrelsekartläggningen visade också att det är alldeles för få kvinnor på vd-poster och i styrelser i små och medelstora företag. Potentialen var enorm! Den insikten, och min roll på Almi, har blivit min plattform för jämställdhet där jag kan och vill göra skillnad.

Almis arbete, grundat i styrelsekartläggningen, har fått ett stort nationellt genomslag och har bidragit med ökad kunskap. Vi har haft god hjälp av både Region Värmland, länsstyrelsen och privata aktörer.

Den ökade kunskapen har sannolikt bidragit till att hela 54 procent av nytillkomna platser i värmländska styrelser har tillsatts med kvinnor sedan 2103.

Men hur ser det ut med kvinnors ägande?

Stiftelsen AllBright släppte förra året en rapport som visade att riskkapitalbranschen är helt mansdominerad. Bara tre procent av alla partners i branschen är kvinnor och enbart 14 procent av investerarteamen.

Det innebär en särskilt stor utmaning för kvinnor som entreprenörer.

Blir man bedömd av en enkönad grupp minskar chanserna till finansiering.

Under förra året investerades mindre än en procent av 11,4 miljarder i bolag med enbart kvinnor som grundare.

Almi Invest, där en tredjedel av investerarna är kvinnor och där 16 procent av portföljbolagen har kvinnor som grundare, är mot den jämförelsen ett steg i rätt riktning.

Nu tar Almi Värmland nästa steg och initierar en investerarutbildning för att öka andelen kvinnor som investerar i företag. Intresset är stort och det ökade ytterligare vid ett möte när fakta om hur det ser ut inom riskkapitalbranschen presenterades.

Tänk vad mycket vi inte vet om framtiden och vad som kan hända bara man tar ett första steg.

Då ställdes också frågan hur det såg ut med jämställdheten i såväl de värmländska som de nationella bolagsstyrelserna. Svaren kom ur den styrelsekartläggning gruppen initierade. Innan dess var jämställdhet ett ämne jag helst undvek. Jag hade helt enkelt för lite kunskap och ingen plattform att stå på i frågan.

Fem år senare står jag stolt, och lite förvånad, på scenen under Gen(i)us-konferensen i Karlstad tillsammans med Almis koncernchef Göran Lundwall. Vi pratade engagerat om hur jämställdhet skapar tillväxt och attraktionskraft.

Ny kunskap var nyckeln till att jag tog detta första steg. Fakta som visade att företag med jämställda ägare och ledningar har högre tillväxt, lönsamhet, kvalitet och att det är lägre risk för konkurs fick mig att vakna.

Styrelsekartläggningen visade också att det är alldeles för få kvinnor på vd-poster och i styrelser i små och medelstora företag. Potentialen var enorm! Den insikten, och min roll på Almi, har blivit min plattform för jämställdhet där jag kan och vill göra skillnad.

Almis arbete, grundat i styrelsekartläggningen, har fått ett stort nationellt genomslag och har bidragit med ökad kunskap. Vi har haft god hjälp av både Region Värmland, länsstyrelsen och privata aktörer.

Den ökade kunskapen har sannolikt bidragit till att hela 54 procent av nytillkomna platser i värmländska styrelser har tillsatts med kvinnor sedan 2103.

Men hur ser det ut med kvinnors ägande?

Stiftelsen AllBright släppte förra året en rapport som visade att riskkapitalbranschen är helt mansdominerad. Bara tre procent av alla partners i branschen är kvinnor och enbart 14 procent av investerarteamen.

Det innebär en särskilt stor utmaning för kvinnor som entreprenörer.

Blir man bedömd av en enkönad grupp minskar chanserna till finansiering.

Under förra året investerades mindre än en procent av 11,4 miljarder i bolag med enbart kvinnor som grundare.

Almi Invest, där en tredjedel av investerarna är kvinnor och där 16 procent av portföljbolagen har kvinnor som grundare, är mot den jämförelsen ett steg i rätt riktning.

Nu tar Almi Värmland nästa steg och initierar en investerarutbildning för att öka andelen kvinnor som investerar i företag. Intresset är stort och det ökade ytterligare vid ett möte när fakta om hur det ser ut inom riskkapitalbranschen presenterades.

Tänk vad mycket vi inte vet om framtiden och vad som kan hända bara man tar ett första steg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.