2018-05-16 06:00

2018-05-16 06:00

Släpp inte kontanterna

CISSI LEIBRING

Jag har satt mig tillrätta i fårhuset. Det är lugnt och rofyllt. Jag sitter på läktarplatsen för att kunna övervaka utan att störa. Det är tackan 15040 som snart ska till att föda/lamma.

Oftast går lamningarna okomplicerat till, men ibland kan det behövas hjälp. Det kan bli lång väntan, så jag sitter och läser i ”Forshaga kommunkontakt”. Det är information från MSB (myndigheten för säkerhet och beredskap) Där står att läsa att vi alla har ett egenansvar på flera dygn om det skulle uppstå en kris i Sverige.

Här står uppradat vad som behövs ha hemma. Det är mat och dunkar etcetera. Men så höjer jag på ögonbrynen. Här står, att vi alla ska ha kontanter hemma vid en kris. Det är ju märkligt. Annars hör man mest att vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle. Sverige är längst kommet av alla länder. Jag har varit fundersam en längre period över just denna blåögdhet. Det är hög tid att regeringen/riksbanken tar tillbaka ansvaret över kontanterna, som de släppte ifrån sig år 2005 till bankerna.

Vi måste ha två fungerande system, som en ”back up” om det digitala systemet slås ut. Annars blir vi enormt sårbara. Cyberattacker lär komma ännu mer. Det finns även fler orsaker till att vi inte får släppa kontanterna. Det finns svaga grupper i samhället som inte kan använda det digitala systemet, och det blir ett orimligt utanförskap. Med kontanter behåller vi också vår konsumentmakt mot bankerna.

Det finns forskare som menar att kontanter ska bytas ut mot något som kallas e-krona, men det är fortfarande bara på idéstadiet och så länge som det inte finns något alternativ, måste kontanter finnas kvar. Det är hög tid att lagfästa krav på banker och butiker, att de måste fortsätta hantera kontanter.

Så är jag åter med fokus på tackan. Hon har ställt sig upp och krafsar i halmen. Så går hon runt, lägger sig igen och börjar krysta. Ett nytt liv i fårhuset föds och tackan slickar ömsint på sin nyfödda telning. Själv sitter jag med ett stort leende och varmt hjärta. Härligt när allt går bra, och bra att finnas till hands utifall att. Precis så som vi alla bör tänka i livet och förbereda oss utifall att det skulle behövas en plan B. Så det bästa vi alla kan göra, det är att tänka till före.

Oftast går lamningarna okomplicerat till, men ibland kan det behövas hjälp. Det kan bli lång väntan, så jag sitter och läser i ”Forshaga kommunkontakt”. Det är information från MSB (myndigheten för säkerhet och beredskap) Där står att läsa att vi alla har ett egenansvar på flera dygn om det skulle uppstå en kris i Sverige.

Här står uppradat vad som behövs ha hemma. Det är mat och dunkar etcetera. Men så höjer jag på ögonbrynen. Här står, att vi alla ska ha kontanter hemma vid en kris. Det är ju märkligt. Annars hör man mest att vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle. Sverige är längst kommet av alla länder. Jag har varit fundersam en längre period över just denna blåögdhet. Det är hög tid att regeringen/riksbanken tar tillbaka ansvaret över kontanterna, som de släppte ifrån sig år 2005 till bankerna.

Vi måste ha två fungerande system, som en ”back up” om det digitala systemet slås ut. Annars blir vi enormt sårbara. Cyberattacker lär komma ännu mer. Det finns även fler orsaker till att vi inte får släppa kontanterna. Det finns svaga grupper i samhället som inte kan använda det digitala systemet, och det blir ett orimligt utanförskap. Med kontanter behåller vi också vår konsumentmakt mot bankerna.

Det finns forskare som menar att kontanter ska bytas ut mot något som kallas e-krona, men det är fortfarande bara på idéstadiet och så länge som det inte finns något alternativ, måste kontanter finnas kvar. Det är hög tid att lagfästa krav på banker och butiker, att de måste fortsätta hantera kontanter.

Så är jag åter med fokus på tackan. Hon har ställt sig upp och krafsar i halmen. Så går hon runt, lägger sig igen och börjar krysta. Ett nytt liv i fårhuset föds och tackan slickar ömsint på sin nyfödda telning. Själv sitter jag med ett stort leende och varmt hjärta. Härligt när allt går bra, och bra att finnas till hands utifall att. Precis så som vi alla bör tänka i livet och förbereda oss utifall att det skulle behövas en plan B. Så det bästa vi alla kan göra, det är att tänka till före.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.