2018-05-14 14:01

2018-05-14 14:01

Färre unga startar företag i Värmland

ARBETE: Skogsförvaltning är den populäraste branschen bland länets unga nyföretagare

Nyföretagandet bland Värmlands unga har minskat med nästan 20 procent det senaste året.
– Oroväckande, säger en expert på Visma.

Under 2017 registrerades 117 nya företag i Värmland av personer mellan 18 och 25 år. Det motsvarar en minskning med 19,9 procent jämfört med 2016, då 146 nya företag registrerades av unga personer i länet. Det visar en ny kartläggning från Visma.

Nedåtgående trend

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Att allt färre unga, som i princip har vuxit upp med en smartphone i handen, väljer småföretagslivet är därför oroväckande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I landet som helhet minskade nyföretagandet bland unga med åtta procent. Det innebär att den nedåtgående trenden för ungas nyföretagande håller i sig. Under 2016 gick antalet nyregistrerade företag bland personer mellan 18 och 25 år ner med sju procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler unga ska vilja och våga ta klivet att bli företagare måste trösklarna sänkas. Skolan måste också bli bättre på att utbilda i entreprenörskap. Alla gymnasieelever i Sverige borde därför få möjlighet att få driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, säger Boo Gunnarson.

Det är fler unga män än unga kvinnor som väljer småföretagslivet. Av alla unga nyföretagare förra året var 41 procent kvinnor och 59 procent män.

Topp tio

I Värmland är de vanligaste branscherna för unga som startar företag;

1. skogsförvaltning

2. artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen; från musik och teater till trolleri.

3. skönhetsvård

4. hårvård

5. övriga konsumenttjänster, vilket omfattar vitt skilda verksamheter som tatuering, hunddagis, bröllopsplanering och spådomsverksamhet.

Därefter följer sport- och fritidsutbildning, kroppsvård, restaurangverksamhet, byggnadssnickeriarbeten och produktion av film, video- och tv-program.

Under 2017 registrerades 117 nya företag i Värmland av personer mellan 18 och 25 år. Det motsvarar en minskning med 19,9 procent jämfört med 2016, då 146 nya företag registrerades av unga personer i länet. Det visar en ny kartläggning från Visma.

Nedåtgående trend

– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Att allt färre unga, som i princip har vuxit upp med en smartphone i handen, väljer småföretagslivet är därför oroväckande, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I landet som helhet minskade nyföretagandet bland unga med åtta procent. Det innebär att den nedåtgående trenden för ungas nyföretagande håller i sig. Under 2016 gick antalet nyregistrerade företag bland personer mellan 18 och 25 år ner med sju procent.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler unga ska vilja och våga ta klivet att bli företagare måste trösklarna sänkas. Skolan måste också bli bättre på att utbilda i entreprenörskap. Alla gymnasieelever i Sverige borde därför få möjlighet att få driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, säger Boo Gunnarson.

Det är fler unga män än unga kvinnor som väljer småföretagslivet. Av alla unga nyföretagare förra året var 41 procent kvinnor och 59 procent män.

Topp tio

I Värmland är de vanligaste branscherna för unga som startar företag;

1. skogsförvaltning

2. artistisk verksamhet, som rymmer allt som kan göras på en scen; från musik och teater till trolleri.

3. skönhetsvård

4. hårvård

5. övriga konsumenttjänster, vilket omfattar vitt skilda verksamheter som tatuering, hunddagis, bröllopsplanering och spådomsverksamhet.

Därefter följer sport- och fritidsutbildning, kroppsvård, restaurangverksamhet, byggnadssnickeriarbeten och produktion av film, video- och tv-program.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.