2018-05-09 06:00

2018-05-09 06:00

En värld i förändring

KRÖNIKA

Nyligen fick jag ett mejl från Sida rörande ett projekt för energieffektiv belysning i Afrika söder om Sahara. Det känns ju onekligen uppmuntrande att även småföretag uppmärksammas i sådana sammanhang.

Effektivaste och billigaste sättet att öka tillgången på elektricitet i utvecklingsländer är ju att minska slöseriet snarare än att öka elproduktionen. Man räknar med att behovet av belysning kommer att öka med 50 procent under de närmaste 20 åren och att man kan spara 60-80 procent av energikostnaderna genom att använda energieffektiv belysning. Att belysningsanvändningen ökar snabbt gör till exempel att barnen lättare kan göra läxor och man har möjlighet att arbeta och laga mat även efter solnedgången.

Att mycket kan hända på kort tid ser man tydligt i mitt gamla hemland Kina. Där har man på 30 år gått från att vara ett primitivt jordbruksland där människor ofta har ont om mat för att bli världsledande inom förnyelsebar energi och LED–teknik. På samma sätt har man i Kenya satsat på utbildning inom datateknik och skapat något som de kallar ”Silicon Savannah” där man utvecklar IT-lösningar för afrikanska behov. Snart kanske dessa produkter dyker upp här också.

När man nu genom moderniseringen får det bättre ekonomiskt kommer man naturligtvis vilja ha ett lika bekvämt liv med olika hjälpmedel som här i Sverige. Min mamma är till exempel jättelycklig över att hon numera har tvättmaskin samt varmt och kallt vatten i sin lägenhet och kan ha videosamtal med mig via WeChat, Kinas motsvarighet till Skype och Facebook. För 30 år sedan drömde man i Kina om att kunna gå upp i vikt, nu drömmer man istället om att snabbanta. Förr tvingades fattiga människor äta majsmjöl och vilda växter för att stilla hungern. Numera är det de rika som älskar och betalar dyrt för dessa ingredienser. På samma sätt skämdes man förut för att ha lappade kläder. Numera spenderar man dyra pengar på att få trasiga kläder för att se cool ut.

En effekt av det ökade välståndet är att kineserna också börjar ha råd att i allt större utsträckning resa. Vi har ju vant oss med att se kinesiska turistgrupper gå runt i staden, men nu börjar det dyka upp en ny typ av resenärer. Det är en yngre generation som vill utforska länderna i lugn och ro på egen hand. Tiderna förändras. En vacker dag kanske vi får se storviltjägare från Tanzania eller Kongo som kommer hit för att jaga älg och björn.

 

Effektivaste och billigaste sättet att öka tillgången på elektricitet i utvecklingsländer är ju att minska slöseriet snarare än att öka elproduktionen. Man räknar med att behovet av belysning kommer att öka med 50 procent under de närmaste 20 åren och att man kan spara 60-80 procent av energikostnaderna genom att använda energieffektiv belysning. Att belysningsanvändningen ökar snabbt gör till exempel att barnen lättare kan göra läxor och man har möjlighet att arbeta och laga mat även efter solnedgången.

Att mycket kan hända på kort tid ser man tydligt i mitt gamla hemland Kina. Där har man på 30 år gått från att vara ett primitivt jordbruksland där människor ofta har ont om mat för att bli världsledande inom förnyelsebar energi och LED–teknik. På samma sätt har man i Kenya satsat på utbildning inom datateknik och skapat något som de kallar ”Silicon Savannah” där man utvecklar IT-lösningar för afrikanska behov. Snart kanske dessa produkter dyker upp här också.

När man nu genom moderniseringen får det bättre ekonomiskt kommer man naturligtvis vilja ha ett lika bekvämt liv med olika hjälpmedel som här i Sverige. Min mamma är till exempel jättelycklig över att hon numera har tvättmaskin samt varmt och kallt vatten i sin lägenhet och kan ha videosamtal med mig via WeChat, Kinas motsvarighet till Skype och Facebook. För 30 år sedan drömde man i Kina om att kunna gå upp i vikt, nu drömmer man istället om att snabbanta. Förr tvingades fattiga människor äta majsmjöl och vilda växter för att stilla hungern. Numera är det de rika som älskar och betalar dyrt för dessa ingredienser. På samma sätt skämdes man förut för att ha lappade kläder. Numera spenderar man dyra pengar på att få trasiga kläder för att se cool ut.

En effekt av det ökade välståndet är att kineserna också börjar ha råd att i allt större utsträckning resa. Vi har ju vant oss med att se kinesiska turistgrupper gå runt i staden, men nu börjar det dyka upp en ny typ av resenärer. Det är en yngre generation som vill utforska länderna i lugn och ro på egen hand. Tiderna förändras. En vacker dag kanske vi får se storviltjägare från Tanzania eller Kongo som kommer hit för att jaga älg och björn.

 

  • Su-Ping Burman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.