2018-05-03 16:38

2018-05-03 16:38

Så ska Ellevio få in fler kvinnor

KARLSTAD: Ellevio arrangerade jämställdhetshack för att få in fler kvinnor i teknikbranschen

En anonymiserad rekryteringsprocess väckte stående ovationer och kallades genialisk av panelen när Ellevios jämställdhetshack gick av stapeln under torsdagen.

Inramade av ljusslingor brainstormade ett 30-tal deltagare under Ellevios jämställdhetshack på Innovation Park i Karlstad. Uppdelade i fem olika grupper presenterade de sina idéer och kreativa alster inför publik på torsdagen. Syftet med hela tillställningen var att komma på saker som kan locka fler kvinnor till att studera och jobba med teknik.

– Energibranschen har alltid bestått av väldigt många män, och det är ett problem. Vi tappar viktiga perspektiv, konstaterade Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Dockan Margit

Grupp 1 inledde med dockan Margit som ville byta bransch, från vården till teknik. Gruppen föreslog att Ellevio skulle erbjuda kvinnor med arbetslivserfarenhet en möjlighet att under betald arbetstid vidareutbilda sig internt, att få en mentor och ges rum för att vara innovativa i verksamheten.

– Det kan ganska enkelt sättas i verket. Jag tar med mig det, sade Anna-Carin Joelsson, projekt- och IT-chef på Ellevio, som deltog i en panel som bjöd på feedback.

I team 2 berättade deltagarna om bristen på tekniksnack i hemmet under uppväxten. Man tryckte på vikten av att lyfta fram intressanta yrken och karriärmöjligheter för ungdomar och föreslog ambassadörer från arbetslivet som besöker skolorna. De vill även se fler yrkesutbildningar och nya namn på utbildningarna.

– Fler kvinnor kanske vågar söka om det inte heter något med teknik.

Även team 3 föreslog möten mellan skolungdomar och näringslivet. Genom att svara på frågan ”vad används tekniken till?” tror de att fler kvinnor kan känna sig lockade. Och det höll panelen med om.

Team 5 fick presentera före grupp 4 och visade upp ett träd med uppsökande kreatörer vid rötterna. Här handlade det vidare om att få influencers att väcka intresse och nå ut till ungdomarna och ge en breddad bild av tekniken.

Följa arbetsintervjuer

Sist ut var grupp 4 som enligt panelen verkade sitta på en guldgruva. De ville krossa fördomar och normer genom en anonym rekryteringsprocess. Genom virtual reality-glasögon skulle man bland annat kunna följa olika arbetsintervjuer och se hur en vit man respektive en kvinna med slöja bemöts.

– Vi gör stående ovationer. Ni har tagit fram konkreta verktyg och det är genialiskt. Vi vill gärna köpa rekryteringsmöjligheten, sade Anna-Carin Joelsson.

Panelkollegan Petter Falk från forskningsinstitutet Rise flikade in till gruppen;

– Ta jävligt bra betalt.

Inramade av ljusslingor brainstormade ett 30-tal deltagare under Ellevios jämställdhetshack på Innovation Park i Karlstad. Uppdelade i fem olika grupper presenterade de sina idéer och kreativa alster inför publik på torsdagen. Syftet med hela tillställningen var att komma på saker som kan locka fler kvinnor till att studera och jobba med teknik.

– Energibranschen har alltid bestått av väldigt många män, och det är ett problem. Vi tappar viktiga perspektiv, konstaterade Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Dockan Margit

Grupp 1 inledde med dockan Margit som ville byta bransch, från vården till teknik. Gruppen föreslog att Ellevio skulle erbjuda kvinnor med arbetslivserfarenhet en möjlighet att under betald arbetstid vidareutbilda sig internt, att få en mentor och ges rum för att vara innovativa i verksamheten.

– Det kan ganska enkelt sättas i verket. Jag tar med mig det, sade Anna-Carin Joelsson, projekt- och IT-chef på Ellevio, som deltog i en panel som bjöd på feedback.

I team 2 berättade deltagarna om bristen på tekniksnack i hemmet under uppväxten. Man tryckte på vikten av att lyfta fram intressanta yrken och karriärmöjligheter för ungdomar och föreslog ambassadörer från arbetslivet som besöker skolorna. De vill även se fler yrkesutbildningar och nya namn på utbildningarna.

– Fler kvinnor kanske vågar söka om det inte heter något med teknik.

Även team 3 föreslog möten mellan skolungdomar och näringslivet. Genom att svara på frågan ”vad används tekniken till?” tror de att fler kvinnor kan känna sig lockade. Och det höll panelen med om.

Team 5 fick presentera före grupp 4 och visade upp ett träd med uppsökande kreatörer vid rötterna. Här handlade det vidare om att få influencers att väcka intresse och nå ut till ungdomarna och ge en breddad bild av tekniken.

Följa arbetsintervjuer

Sist ut var grupp 4 som enligt panelen verkade sitta på en guldgruva. De ville krossa fördomar och normer genom en anonym rekryteringsprocess. Genom virtual reality-glasögon skulle man bland annat kunna följa olika arbetsintervjuer och se hur en vit man respektive en kvinna med slöja bemöts.

– Vi gör stående ovationer. Ni har tagit fram konkreta verktyg och det är genialiskt. Vi vill gärna köpa rekryteringsmöjligheten, sade Anna-Carin Joelsson.

Panelkollegan Petter Falk från forskningsinstitutet Rise flikade in till gruppen;

– Ta jävligt bra betalt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.