2018-03-14 10:54

2018-03-14 10:54

Nya Opsio storsatsar i Karlstad och Indien

VÄRMLAND: Office IT-partner Värmland blir Opsio och breddar marknaden

Office IT-Partner Värmland bryter sig loss från kedjan och byter namn till Opsio. Samtidigt storsatsar de på molntjänster, fördubblar personalstyrkan i Karlstad och bygger kontor i Indien där de anställer 20 personer.

Vi går vidare, byter varumärke och bildar Opsio. Det känns jättekul, säger Andreas Johansson, vd på nystartade Opsio.

Det är Office IT-Partner Värmland som behåller sitt aktiebolag, organisationsnummer, lokaler och anställda men väljer att bryta sig loss från kedjan Office IT-Partner för att bli Opsio.

Vi har valt att lämna kedjan, dels för de begränsningar vi känner däri, kopplat mot regionen som det medför endast. Och vi känner att kompetensen kring det området vi ska verka inte finns, förklarar Andreas Johansson.

Kan det vara en nackdel att inte ha en stor kedja i ryggen längre?

Nej, vi känner att molntjänster är ett område vi har fin erfarenhet av sedan tidigare. Vi har jobbat med cloud i många år. Vi har en positiv känsla och är säkra på att vi tar det här vidare på ett bra sätt.

Förstärkning

Nu vill Opsio bredda sina vyer mot den nordiska marknaden. Och de satsar stort på just molnbaserade tjänster.

Vi tar inte bort vår befintliga leverans, utan vi förstärker den. Det blir en stor skillnad för verksamheten, men för våra befintliga kunder märks bara ett mervärde.

Under året ska Opsio växa från 15 anställda till 30. I dagarna är flera nya på väg in och bolaget letar efter fler medarbetare med teknisk bakgrund.

Vi taktar upp successivt. Det är en satsning som görs. Vi kan utbilda själva, men vi ser gärna att man har en teknisk bakgrund. Det är inte fel om man har de certifieringar som krävs inom Amazon och AWS, säger Andreas Johansson.

Behöver ni byta lokaler?

Nej, vi är inte trångbodda. Vi har plats för fler i nuläget.

Opsio räknar med att gå från en omsättning från 15 miljoner kronor 2017 till 100 miljoner kronor inom fem år. Företaget har även ett kontor under uppbyggnad tillsammans med Business Sweden i Bangalore, Indien.

Det är viktig del i vår strategi. Det kommande året räknar vi med att anställa ett 20-tal personer i Indien. Vi hjälper våra kunder dygnet runt. Kontoret i Indien blir en förstärkning av organisationen. Det handlar om en fullskalig drift och support.

Varför Indien?

Mycket är knutet till att få kompetens in i bolaget, certifierad personal. Det finns fler i Indien som har det. Det räcker inte att förstärka enbart i Karlstad. Vi kommer ha mer storskalig support dygnet runt. Det ska genomsyras av kostnadseffektivitet. Det skall helt enkelt inte kosta skjortan att sova tryggt om natten.

Enligt Andreas Johansson sker en kraftig förändring inom molnmarknaden i dag.

Många aktörer erbjuder drift, samtidigt som det går mot storskalighet. Många som erbjuder drift i egen regi får en svår tid, sett till egna datacenter. Vi är övertygade om att storskaliga alternativ som Amazon, AWS och Azure är det som kommer gälla och det hjälper vi våra kunder med.

Vi går vidare, byter varumärke och bildar Opsio. Det känns jättekul, säger Andreas Johansson, vd på nystartade Opsio.

Det är Office IT-Partner Värmland som behåller sitt aktiebolag, organisationsnummer, lokaler och anställda men väljer att bryta sig loss från kedjan Office IT-Partner för att bli Opsio.

Vi har valt att lämna kedjan, dels för de begränsningar vi känner däri, kopplat mot regionen som det medför endast. Och vi känner att kompetensen kring det området vi ska verka inte finns, förklarar Andreas Johansson.

Kan det vara en nackdel att inte ha en stor kedja i ryggen längre?

Nej, vi känner att molntjänster är ett område vi har fin erfarenhet av sedan tidigare. Vi har jobbat med cloud i många år. Vi har en positiv känsla och är säkra på att vi tar det här vidare på ett bra sätt.

Förstärkning

Nu vill Opsio bredda sina vyer mot den nordiska marknaden. Och de satsar stort på just molnbaserade tjänster.

Vi tar inte bort vår befintliga leverans, utan vi förstärker den. Det blir en stor skillnad för verksamheten, men för våra befintliga kunder märks bara ett mervärde.

Under året ska Opsio växa från 15 anställda till 30. I dagarna är flera nya på väg in och bolaget letar efter fler medarbetare med teknisk bakgrund.

Vi taktar upp successivt. Det är en satsning som görs. Vi kan utbilda själva, men vi ser gärna att man har en teknisk bakgrund. Det är inte fel om man har de certifieringar som krävs inom Amazon och AWS, säger Andreas Johansson.

Behöver ni byta lokaler?

Nej, vi är inte trångbodda. Vi har plats för fler i nuläget.

Opsio räknar med att gå från en omsättning från 15 miljoner kronor 2017 till 100 miljoner kronor inom fem år. Företaget har även ett kontor under uppbyggnad tillsammans med Business Sweden i Bangalore, Indien.

Det är viktig del i vår strategi. Det kommande året räknar vi med att anställa ett 20-tal personer i Indien. Vi hjälper våra kunder dygnet runt. Kontoret i Indien blir en förstärkning av organisationen. Det handlar om en fullskalig drift och support.

Varför Indien?

Mycket är knutet till att få kompetens in i bolaget, certifierad personal. Det finns fler i Indien som har det. Det räcker inte att förstärka enbart i Karlstad. Vi kommer ha mer storskalig support dygnet runt. Det ska genomsyras av kostnadseffektivitet. Det skall helt enkelt inte kosta skjortan att sova tryggt om natten.

Enligt Andreas Johansson sker en kraftig förändring inom molnmarknaden i dag.

Många aktörer erbjuder drift, samtidigt som det går mot storskalighet. Många som erbjuder drift i egen regi får en svår tid, sett till egna datacenter. Vi är övertygade om att storskaliga alternativ som Amazon, AWS och Azure är det som kommer gälla och det hjälper vi våra kunder med.

  • Frida Flodkvist

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.