2018-03-07 06:00

2018-03-07 06:00

Turbulens på börserna

PETER ÖSTBERG

Börserna världen över steg väldigt bra under januari för att sedan backa en del under februari. I skrivande stund är de stora börserna världen i stort sett oförändrade sedan årsskiftet.

Det innebär att det varit stora svängningar under en kort period och detta kallas volatilitet. Detta kommer vi förmodligen att få se mer av framöver, då många tror på ökad inflation och stigande räntor.

I USA har vi sett att både räntor och inflation är på väg uppåt medan ekonomin i Europa inte kommit lika långt i konjunkturcykeln. För Sveriges del så ligger vi i fas med riksbankens inflationsmål på två procent, men eftersom vi styrs mycket av ECB:s agerande så kommer räntorna att fortsatt vara låga i Sverige ett bra tag framöver. Detta innebär att traditionellt räntesparande inte kommer att vara ett bra alternativ för den som söker reell avkastning under 2018.

Värderingen på börserna har blivit högre i förhållande till många analytikers prognoser på bolagens vinster samt att börsuppgången nu har pågått i många år. Frågan är då om börserna verkligen kan fortsätta uppåt ytterligare?

Tittar man då lite djupare i denna konjunkturuppgång så kan man konstatera att produktiviteten inte ökar i samma takt som tidigare och att investeringarna i företagen inte längre är så stora, utan att vinsterna har ökat via ökad omsättning och bättre vinstmarginaler.

Detta innebär att jag inte tror att nuvarande konjunkturuppgång är nära toppen. Tillväxten i ekonomin i världen har stadigt förbättras och den har också spridit sig över ett större geografiskt område. Tillväxten förväntas sprida sig över ännu flera regioner och marknader och då få extra energi när investeringarna förmodligen ökar.

För er sparare innebär ovanstående att placeringar mot någon form av aktierelaterade investeringar fortfarande är det bästa alternativet framöver. Dock ska man inte räkna med så stora uppgångar och att det förmodligen kommer att bli rätt stora svängningar under året.

 

Det innebär att det varit stora svängningar under en kort period och detta kallas volatilitet. Detta kommer vi förmodligen att få se mer av framöver, då många tror på ökad inflation och stigande räntor.

I USA har vi sett att både räntor och inflation är på väg uppåt medan ekonomin i Europa inte kommit lika långt i konjunkturcykeln. För Sveriges del så ligger vi i fas med riksbankens inflationsmål på två procent, men eftersom vi styrs mycket av ECB:s agerande så kommer räntorna att fortsatt vara låga i Sverige ett bra tag framöver. Detta innebär att traditionellt räntesparande inte kommer att vara ett bra alternativ för den som söker reell avkastning under 2018.

Värderingen på börserna har blivit högre i förhållande till många analytikers prognoser på bolagens vinster samt att börsuppgången nu har pågått i många år. Frågan är då om börserna verkligen kan fortsätta uppåt ytterligare?

Tittar man då lite djupare i denna konjunkturuppgång så kan man konstatera att produktiviteten inte ökar i samma takt som tidigare och att investeringarna i företagen inte längre är så stora, utan att vinsterna har ökat via ökad omsättning och bättre vinstmarginaler.

Detta innebär att jag inte tror att nuvarande konjunkturuppgång är nära toppen. Tillväxten i ekonomin i världen har stadigt förbättras och den har också spridit sig över ett större geografiskt område. Tillväxten förväntas sprida sig över ännu flera regioner och marknader och då få extra energi när investeringarna förmodligen ökar.

För er sparare innebär ovanstående att placeringar mot någon form av aktierelaterade investeringar fortfarande är det bästa alternativet framöver. Dock ska man inte räkna med så stora uppgångar och att det förmodligen kommer att bli rätt stora svängningar under året.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.