2018-02-21 06:00

2018-02-21 09:11

Överleva eller leva på pensionen?

KRÖNIKA

Har din ekonomi återhämtat sig från julens påfrestningar? Som en påminnelse av vikten av att planera sina inkomster och utgifter även många år framåt är också det, inte av alla så efterlängtade, orangea kuvertet på väg hem i brevlådorna.

I år finns, för de som fortfarande jobbar, uppgift med om hur stor den intjänade inkomstpensionen är och var premiepensionen är placerad och dess utveckling.

För att få en uppfattning om vad det i praktiken kan bli i plånboken när jag tagit beslutet att ta ut pension uppmanas jag att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och logga in för att få en mer heltäckande bild. Det är onekligen en god idé.

Genom att göra en pensionsprognos, där jag kan laborera med tider för uttag av olika delar av pensionen och även lägga in eget pensionssparande, kan jag få en hygglig uppfattning om vad jag har att röra mig med när jag väljer att sluta jobba, helt eller delvis.

Finns det någon som egentligen inte behöver tänka på sin pension? Ja, börjar jag jobba tidigt i livet, tjänar rejält med pengar hela arbetslivet, har tjänstepension och jobbar så länge jag får räcker pensionen förmodligen väl.

Vi andra bör fundera över att ägna en stund eller två för att sätta oss in hur pensionssystemet fungerar och hur verkligheten kan se ut efter pensionen.

Vill jag kunna resa, ha ett fritidshus, ha kvar båt eller bil och bo kvar i samma bostad som innan pensioneringen gäller det i regel att betala av på eventuella lån och spara för att ha råd.

Utgå gärna från att du inte får ut mycket mer än 60 procent av din slutlön som anställd i pension utan eget pensionssparande och räkna på hur långt det räcker.

Tänk också på, att om du väljer att ta ut eventuellt privat pensionssparande eller tjänstepension på kortare tid, till exempel fem år, så får du en skaplig pension under den tiden, men därefter blir det en betydligt lägre utbetalning, vilka många som gjort det valet inte uppfattat. De ringer då till Pensionsmyndigheten och undrar argt ”vart min pension tagit vägen”? Om svaret då blir att det kommer att bli pension på den här nivån resten av livet blir det en kalldusch.

Bostadstillägg för pensionärer finns idag för den som har låg pension och bara ett mindre eget sparande, men det finns inga garantier att det kommer att vara så i framtiden.

Visst gäller att leva även idag, men starta gärna ett eget pensionssparande så snart du kan, även en liten summa växer på sikt, och passa på att amortera dina lån så du har råd med lite guldkant även som pensionär.

Är du företagare gäller det att se till att ta ut lön/överskott och betala skatter och avgifter för att tjäna in till din allmänna pension. Komplettera även med ett eget sparande, som företagare har du fortfarande rätt att göra avdrag i deklarationen för ett pensionssparande.

 

I år finns, för de som fortfarande jobbar, uppgift med om hur stor den intjänade inkomstpensionen är och var premiepensionen är placerad och dess utveckling.

För att få en uppfattning om vad det i praktiken kan bli i plånboken när jag tagit beslutet att ta ut pension uppmanas jag att gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och logga in för att få en mer heltäckande bild. Det är onekligen en god idé.

Genom att göra en pensionsprognos, där jag kan laborera med tider för uttag av olika delar av pensionen och även lägga in eget pensionssparande, kan jag få en hygglig uppfattning om vad jag har att röra mig med när jag väljer att sluta jobba, helt eller delvis.

Finns det någon som egentligen inte behöver tänka på sin pension? Ja, börjar jag jobba tidigt i livet, tjänar rejält med pengar hela arbetslivet, har tjänstepension och jobbar så länge jag får räcker pensionen förmodligen väl.

Vi andra bör fundera över att ägna en stund eller två för att sätta oss in hur pensionssystemet fungerar och hur verkligheten kan se ut efter pensionen.

Vill jag kunna resa, ha ett fritidshus, ha kvar båt eller bil och bo kvar i samma bostad som innan pensioneringen gäller det i regel att betala av på eventuella lån och spara för att ha råd.

Utgå gärna från att du inte får ut mycket mer än 60 procent av din slutlön som anställd i pension utan eget pensionssparande och räkna på hur långt det räcker.

Tänk också på, att om du väljer att ta ut eventuellt privat pensionssparande eller tjänstepension på kortare tid, till exempel fem år, så får du en skaplig pension under den tiden, men därefter blir det en betydligt lägre utbetalning, vilka många som gjort det valet inte uppfattat. De ringer då till Pensionsmyndigheten och undrar argt ”vart min pension tagit vägen”? Om svaret då blir att det kommer att bli pension på den här nivån resten av livet blir det en kalldusch.

Bostadstillägg för pensionärer finns idag för den som har låg pension och bara ett mindre eget sparande, men det finns inga garantier att det kommer att vara så i framtiden.

Visst gäller att leva även idag, men starta gärna ett eget pensionssparande så snart du kan, även en liten summa växer på sikt, och passa på att amortera dina lån så du har råd med lite guldkant även som pensionär.

Är du företagare gäller det att se till att ta ut lön/överskott och betala skatter och avgifter för att tjäna in till din allmänna pension. Komplettera även med ett eget sparande, som företagare har du fortfarande rätt att göra avdrag i deklarationen för ett pensionssparande.

 

  • Elisabeth Eklo

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.