2017-12-06 06:00

2017-12-08 09:12

Vi beter oss som svin för att må bra

AE-KRÖNIKA: Per Kristensson, professor och föreståndare för Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet

”De som vaccinerar sig är idioter...”
Du har säkert sett liknande kommentarer. Allt från lätt otrevliga till direkt aggressiva. De florerar idag överallt men klart mest i sociala medier.

Istället för nyanserade och kunskapsväckande inlägg gäller att den som inte håller med är en ”djävla idiot”.

Men varför beter sig allt fler som svin på sociala media? En viktig orsak är naturligtvis att Donald Trump beter sig så. Vad en president gör skapar legitimitet och vips höjs debattonen hos många fler. Den viktiga frågan om vaccination är ett exempel på detta. I Värmland har vi som följt debatten om Skutberget kunna se ett liknande mönster där aggressiva kommentarer blivit norm.

När allt fler uttrycker ilska på sociala media får den karaktären av en domstol. Kontrasten till en riktig domstol är dock stor, det är inte ens svart eller vitt som gäller utan oftast bara svart. Vilken typ av fel som (eventuellt) begåtts spelar inte heller någon roll, allt från ”fel åsikt” till våldtäkt bestraffas på ungefär samma sätt – genom lynchmobb. Nätmobbning är värre än den som sker på plats eftersom den inte går att fly undan och dessutom ofta sker anonymt.

När människor tystas ned och endast majoriteten hörs motverkar sociala medier sin ursprungliga demokratiska idé. När Facebook lanserades var idén att alla skulle kunna länkas i stora kompisnätverk som skulle överbrygga kulturella och andra skillnader. Vänskapsband skulle startas och konsumentmakt stärkas. Idag ser verkligheten annorlunda ut då det snarare blivit en plats där människor delar ogillande. Nyansrikedom blir alltmer ovanlig samtidigt som allt fler tycks njuta av att skapa smärta hos andra.

Vad är då förklaringen till att hornen växer så fort vi är på sociala media? Det är helt enkelt för att det skapar känslor av välmående. Vi mår bra när vi får döma andra och ansluta till majoriteten. Det är dessutom enkelt och du kan trycka till någon utan särskilt stor risk att få igen. Att det känns gott att posta något i stil med ”idioten fattar inget” är för att det ger en vink om att du själv fattar allt och då upplever känslor av välbefinnande. Vi beter oss helt enkelt som svin för att det får oss att må bra.

Istället för nyanserade och kunskapsväckande inlägg gäller att den som inte håller med är en ”djävla idiot”.

Men varför beter sig allt fler som svin på sociala media? En viktig orsak är naturligtvis att Donald Trump beter sig så. Vad en president gör skapar legitimitet och vips höjs debattonen hos många fler. Den viktiga frågan om vaccination är ett exempel på detta. I Värmland har vi som följt debatten om Skutberget kunna se ett liknande mönster där aggressiva kommentarer blivit norm.

När allt fler uttrycker ilska på sociala media får den karaktären av en domstol. Kontrasten till en riktig domstol är dock stor, det är inte ens svart eller vitt som gäller utan oftast bara svart. Vilken typ av fel som (eventuellt) begåtts spelar inte heller någon roll, allt från ”fel åsikt” till våldtäkt bestraffas på ungefär samma sätt – genom lynchmobb. Nätmobbning är värre än den som sker på plats eftersom den inte går att fly undan och dessutom ofta sker anonymt.

När människor tystas ned och endast majoriteten hörs motverkar sociala medier sin ursprungliga demokratiska idé. När Facebook lanserades var idén att alla skulle kunna länkas i stora kompisnätverk som skulle överbrygga kulturella och andra skillnader. Vänskapsband skulle startas och konsumentmakt stärkas. Idag ser verkligheten annorlunda ut då det snarare blivit en plats där människor delar ogillande. Nyansrikedom blir alltmer ovanlig samtidigt som allt fler tycks njuta av att skapa smärta hos andra.

Vad är då förklaringen till att hornen växer så fort vi är på sociala media? Det är helt enkelt för att det skapar känslor av välmående. Vi mår bra när vi får döma andra och ansluta till majoriteten. Det är dessutom enkelt och du kan trycka till någon utan särskilt stor risk att få igen. Att det känns gott att posta något i stil med ”idioten fattar inget” är för att det ger en vink om att du själv fattar allt och då upplever känslor av välbefinnande. Vi beter oss helt enkelt som svin för att det får oss att må bra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.