2017-10-26 10:17

2017-10-26 10:17

Låt dig inte stressas av säljaren

KRÖNIKA ELISABETH EKLO, KONSUMENTVÄGLEDARE KARLSTADS KOMMUN

Låt dig inte stressas av en säljare som uppger att du måste bestämma dig NU. Och ta det också lugnt om det dyker upp ett lockande erbjudande i mobilen eller på din dator.

De billiga skorna, vinsten eller det enda hotellrummet försvinner inte medan du lugnt läser igenom villkoren, scrollar sidan upp och ner och skriver ut en kopia av eventuell beställning.

Går det inte att skriva ut trycker du på tangenten Print Screen på din dator och klistrar in dokumentet i ett Worddokument så du vet vad du tackat ja till.

Låter det för bra kan du i regel utgå från att det inte är sant. Den billiga märkesjackan visar sig vanligtvis vara en kopia när den kommer – om den kommer.

Bakom erbjudandet av Converseskorna för 29 kr döljer sig ett försåtligt abonnemang som du i värsta fall inte upptäcker förrän det börjar försvinna pengar från ditt konto. I bästa fall reder det ut sig med en reklamation till din bank, men det beror bland annat på om du kan visa din bank att du blivit lurad och även har försökt reda ut situationen med företaget som debiterat dig.

Vilken typ av kort du betalat med kan också ha betydelse. Kika gärna igenom dina kontoutdrag en gång i månaden så du vet vart dina pengar tar vägen och kan upptäcka om något inte verkar korrekt och agera.

Polisen ringer dig inte och begär ut ditt kortnummer och koder för att de upptäckt ett bedrägeri, det gör inte heller din bank, och Skatteverket behöver inte hastigt uppgifter från dig för att betala ut skatteåterbäring. Låter det skumt, ta det bara lugnt, be om namn, ring och kontrollera att den som kontaktat dig verkligen är anställd på det företag eller myndighet som uppgetts.

Får du hem en blankett där du uppmanas att komplettera dina företagsuppgifter, fyll inte slentrianmässigt i och posta, utan läs all text noga.

Just nu får många företagare ett erbjudande från Bolagsupplysningen. Om du inte är på din vakt kan du få betala 9 590 kr för att finnas med på en sökmotor med säte i Estland.

Ett tips för att slippa ta en diskussion med påstridiga telefonförsäljare fick jag från en mässbesökare i veckan. En bekant till denna brukar snabbt avfärda säljare med orden: ” - Det låter ju intressant, kan du ringa om några timmar så kan jag diskutera med min gode man om det kan vara något för mig?” Någon gode man finns dock inte och något uppföljande samtal från säljaren brukar inte heller komma.

Annonserar du din bil på nätet, får ett mejl från en engelsman som vill köpa din vänsterstyrda bil utan att pruta, då kan du utgå från att något inte står rätt till. Då är det säkrast att lugnt vänta in en annan köpare.

De billiga skorna, vinsten eller det enda hotellrummet försvinner inte medan du lugnt läser igenom villkoren, scrollar sidan upp och ner och skriver ut en kopia av eventuell beställning.

Går det inte att skriva ut trycker du på tangenten Print Screen på din dator och klistrar in dokumentet i ett Worddokument så du vet vad du tackat ja till.

Låter det för bra kan du i regel utgå från att det inte är sant. Den billiga märkesjackan visar sig vanligtvis vara en kopia när den kommer – om den kommer.

Bakom erbjudandet av Converseskorna för 29 kr döljer sig ett försåtligt abonnemang som du i värsta fall inte upptäcker förrän det börjar försvinna pengar från ditt konto. I bästa fall reder det ut sig med en reklamation till din bank, men det beror bland annat på om du kan visa din bank att du blivit lurad och även har försökt reda ut situationen med företaget som debiterat dig.

Vilken typ av kort du betalat med kan också ha betydelse. Kika gärna igenom dina kontoutdrag en gång i månaden så du vet vart dina pengar tar vägen och kan upptäcka om något inte verkar korrekt och agera.

Polisen ringer dig inte och begär ut ditt kortnummer och koder för att de upptäckt ett bedrägeri, det gör inte heller din bank, och Skatteverket behöver inte hastigt uppgifter från dig för att betala ut skatteåterbäring. Låter det skumt, ta det bara lugnt, be om namn, ring och kontrollera att den som kontaktat dig verkligen är anställd på det företag eller myndighet som uppgetts.

Får du hem en blankett där du uppmanas att komplettera dina företagsuppgifter, fyll inte slentrianmässigt i och posta, utan läs all text noga.

Just nu får många företagare ett erbjudande från Bolagsupplysningen. Om du inte är på din vakt kan du få betala 9 590 kr för att finnas med på en sökmotor med säte i Estland.

Ett tips för att slippa ta en diskussion med påstridiga telefonförsäljare fick jag från en mässbesökare i veckan. En bekant till denna brukar snabbt avfärda säljare med orden: ” - Det låter ju intressant, kan du ringa om några timmar så kan jag diskutera med min gode man om det kan vara något för mig?” Någon gode man finns dock inte och något uppföljande samtal från säljaren brukar inte heller komma.

Annonserar du din bil på nätet, får ett mejl från en engelsman som vill köpa din vänsterstyrda bil utan att pruta, då kan du utgå från att något inte står rätt till. Då är det säkrast att lugnt vänta in en annan köpare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.