2017-10-26 10:17

2017-10-26 10:17

Ensam är aldrig stark

KRÖNIKA

Det finns två stora anledningar till att inte fler start ups, nya företag lyfter. De lägger för lite tid på kund, sälj och det är ett svagt team. Ensam är inte stark!

Att få människor som vill engagera sig som bollplank, mentorer till start ups, nya tillväxtföretag och nya investerare som vill satsa pengar, tid och engagemang är inte problemet. Vi måste snabbt få in säljresurs i bolag. Det så kallade systemet måste börja respektera varandra och ta ansvar för att lotsa nya företag ut till olika aktörer som kan stötta bolaget vidare och framförallt introducerar dem för erfarna företagare som har gjort en resa. Systemet ensamt räcker inte, vi måste ha med hela samhället, bollplank från näringslivet, företag som vågar gå in som tillverkande partners, företag som vågar vara första kund.

De nya företagarna behöver förstå att det är de själva som skall göra jobbet, drivkraften måste komma inifrån. En del är bortskämda och tror att andra skall göra jobbet åt dem, det funkar inte så.

Skall man jobba med tillväxt bör man kunna hantera den konstanta massan av bra aktiviteter och aktörer och slussa olika företagare rätt. Företagare bör också lära sig att hantera en strid ström av aktiviteter och aktörer, välj och prioritera utifrån vart ditt bolag befinner sig.

Vill man lyckas som företagare är planering och prioritering A och O. Visa företagare gnäller även de på många aktörer. Lösningen på ett problem är att berätta det för andra. Jag ger råd och öppnar upp mitt nätverk. Går du till ytterligare en person får du ta del av den personens råd och nätverk.

Det finns mängder av frisörer att välja på, likaså pizzerior men jag gissar att de flesta av er har hittat er favorit trots det stora urvalet?

Hur skall då en ny inkubator se ut? Vi bör bygga vidare på Paper Provinces bioexpress, där anställs två personer under tre månader som hjälper innovatören och affärsidén att lyfta. Gör de ett bra jobb blir de delägare i bolaget och jobbar vidare. Vi behöver alltså öronmärka en del av systemets pengar till lön för driftiga, säljande personer som kan anställas på kortare tid in i nya bolag.

I en ny inkubator bör en fond skapas där både etablerade bolag kan satsa timmar gratis för teknikutveckling. Beroende på antal timmar kommer visa bolag förvänta sig ett delägarskap medan andra bolag vill bidra med timmar som sponsring. En del bolag vill satsa pengar i fonden mot delägarskap i utvalda start ups. Kom ihåg att människor vill starta företag där det finns bäst förutsättningar: Ett välfungerande samhälle för att driva bolag; mark att bygga på, mark att expandera på och schysst boende för olika plånböcker.

Värmlands politiker och högsta beslutsfattare på kommunerna behöver få lite eld i baken kring just dessa frågor. Min framtidstro för Värmlands tillväxt är stark på grund av det engagemang som finns bland etablerade företag men också bland det privata kapitalet. Systemet är på väg åt rätt håll. Nu behövs lite jävlar anamma hos politikerna och de högsta beslutsfattarna. Kliv av era höga hästar och få ordning på det som är basic.

Många förtjänstmedaljer borde delas ut till etablerade företagare runtom i Värmland, många tar ansvar för tillväxten trots att de har eget bolag att fokusera på. Vi är många som vill vara en katalysator på olika sätt för Värmlands tillväxt, ju fler vi blir desto starkare och attraktivare som region blir vi.

Att få människor som vill engagera sig som bollplank, mentorer till start ups, nya tillväxtföretag och nya investerare som vill satsa pengar, tid och engagemang är inte problemet. Vi måste snabbt få in säljresurs i bolag. Det så kallade systemet måste börja respektera varandra och ta ansvar för att lotsa nya företag ut till olika aktörer som kan stötta bolaget vidare och framförallt introducerar dem för erfarna företagare som har gjort en resa. Systemet ensamt räcker inte, vi måste ha med hela samhället, bollplank från näringslivet, företag som vågar gå in som tillverkande partners, företag som vågar vara första kund.

De nya företagarna behöver förstå att det är de själva som skall göra jobbet, drivkraften måste komma inifrån. En del är bortskämda och tror att andra skall göra jobbet åt dem, det funkar inte så.

Skall man jobba med tillväxt bör man kunna hantera den konstanta massan av bra aktiviteter och aktörer och slussa olika företagare rätt. Företagare bör också lära sig att hantera en strid ström av aktiviteter och aktörer, välj och prioritera utifrån vart ditt bolag befinner sig.

Vill man lyckas som företagare är planering och prioritering A och O. Visa företagare gnäller även de på många aktörer. Lösningen på ett problem är att berätta det för andra. Jag ger råd och öppnar upp mitt nätverk. Går du till ytterligare en person får du ta del av den personens råd och nätverk.

Det finns mängder av frisörer att välja på, likaså pizzerior men jag gissar att de flesta av er har hittat er favorit trots det stora urvalet?

Hur skall då en ny inkubator se ut? Vi bör bygga vidare på Paper Provinces bioexpress, där anställs två personer under tre månader som hjälper innovatören och affärsidén att lyfta. Gör de ett bra jobb blir de delägare i bolaget och jobbar vidare. Vi behöver alltså öronmärka en del av systemets pengar till lön för driftiga, säljande personer som kan anställas på kortare tid in i nya bolag.

I en ny inkubator bör en fond skapas där både etablerade bolag kan satsa timmar gratis för teknikutveckling. Beroende på antal timmar kommer visa bolag förvänta sig ett delägarskap medan andra bolag vill bidra med timmar som sponsring. En del bolag vill satsa pengar i fonden mot delägarskap i utvalda start ups. Kom ihåg att människor vill starta företag där det finns bäst förutsättningar: Ett välfungerande samhälle för att driva bolag; mark att bygga på, mark att expandera på och schysst boende för olika plånböcker.

Värmlands politiker och högsta beslutsfattare på kommunerna behöver få lite eld i baken kring just dessa frågor. Min framtidstro för Värmlands tillväxt är stark på grund av det engagemang som finns bland etablerade företag men också bland det privata kapitalet. Systemet är på väg åt rätt håll. Nu behövs lite jävlar anamma hos politikerna och de högsta beslutsfattarna. Kliv av era höga hästar och få ordning på det som är basic.

Många förtjänstmedaljer borde delas ut till etablerade företagare runtom i Värmland, många tar ansvar för tillväxten trots att de har eget bolag att fokusera på. Vi är många som vill vara en katalysator på olika sätt för Värmlands tillväxt, ju fler vi blir desto starkare och attraktivare som region blir vi.

  • HELENA RIMFJÄLL WIKTELIUS

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.