2017-10-25 06:00

2017-10-25 06:00

Det lilla företaget erbjuder allt i ett

HANTVERKARNA: Ovanlig organisationsmodell ger framgång

Det är sällan Mattias Degerstedt Bygg AB i Filipstad behöver anlita underleverantörer.
För ett nybygge erbjuder de själva allt i ett paket, ritningar, grävarbete, snickeri, golvläggning, takläggning och måleri.

– Oftast behöver vi bara hjälp med el och vvs. Vi är ett litet företag och aningen unika eftersom vi har behörighet för alla delar i ett nybygge, säger Mattias Degerstedt.

Genom att köra ”all inclusive” kommer ersättningen för bygget direkt ned i kassan för byggföretaget.

– Vi är också duktiga på fönster. Vi har en egen importkanal för fönstren. En del kanske tycker att vi skulle köpa svenskt, men när vi installerar fönstren läggs det på moms i Sverige. Både staten och kommunen får på olika vägar del av detta.

Gammalt och nytt

Nu jobbar inte M Degerstedt Bygg bara med nybyggen.

– Vi jobbar lika ofta och kanske mer med renoveringar och moderniseringar. Vi ser ljust på framtiden . Både när det gäller nybyggen och renoveringar. Kolla läget i Filipstadsregionen. Det är många villor, flerfamiljshus och industrilokaler som behöver rustas upp och moderniseras.

När man i Filipstad nämner namnet Degerstedt förknippas detta med byggarbete. Familjen Degerstedt har i egen regi och i samarbete med andra, i flera årtionden, sysslat med byggverksamhet.

– Som liten grabb var jag ibland med pappa ute på byggena. Det hände att farfar klappade mig på ryggen och undrade om jag inte längre fram i livet skulle bli byggare. Nu blev det så, men jag jobbade i många år med annat.

Ändå hade Mattias en plan för eget företagande.

– Min plan vara att inte starta eget förrän jag fyllde 30 år. 2006 startade jag företaget. Jag ångrar inte en sekund det steget.

Unik marknadsföring

Mattias är som ägare och chef för företaget unik på annat sätt. Han satsar hårt på marknadsföring via sociala medier, främst Facebook och den egna hemsidan på internet. Något som små byggföretag inte är så duktiga på

– Vi har fått många jobb den vägen. Inte minst när det gäller nybyggen och fönsterinstallationer. Ibland nyper jag mig i armen och undrar hur man runt om i landet hittar vårt lilla företag i Filipstad?

För en tid sedan fick Mattias och hans anställda dra i väg till Saltsjöbaden för att bygga nytt.

– Vi hade bara varit där några veckor så fick vi flera anbud att bygga vidare i området.

Prisbelönta

Det här också till saken att M Degerstedt Bygg fått flera fina priser. 2017 blev företaget etta i kategorin små- och medelstora företag vid hantverkargalan på Hamburger Börs i Stockholm. Året innan blev de tvåa.

Inte nog med detta. I år utsågs de till årets företag i Filipstads kommun.

Stolta

– Gissa om vi är stolta. Det känns bra att få de här priserna. Dessutom var jag med i SVT:s Duellen och tävlade med en 12-åring. Hur det gick kan vi glömma, men det var ändå pr för företaget.

Nu har ni ögonen på er. Hur förvaltar ni framgångar av det här slaget?

– Det gör vi genom att ta stort ansvar för allt vad vi sysslar med. Jag är ytterst noggrann med att vid anställningar hitta rätt personer och vi diskuterar ofta hur vi skall uppträda på arbetsplatserna. Hittills har de anställda ställt upp på ett enastående sätt.

I dag har företaget 16 anställda och omsätter 17 miljoner kronor.

Kommer ni att växa?

– Det tror jag. Vi sitter just nu och arbetar med ett anbud, som om vi får klartecken, innebär att vi måste rekrytera fyra-fem personer.

Fotnot: Det här reportaget ingår i en artikelserie i Arbete & Ekonomi om hantverkaryrken.

– Oftast behöver vi bara hjälp med el och vvs. Vi är ett litet företag och aningen unika eftersom vi har behörighet för alla delar i ett nybygge, säger Mattias Degerstedt.

Genom att köra ”all inclusive” kommer ersättningen för bygget direkt ned i kassan för byggföretaget.

– Vi är också duktiga på fönster. Vi har en egen importkanal för fönstren. En del kanske tycker att vi skulle köpa svenskt, men när vi installerar fönstren läggs det på moms i Sverige. Både staten och kommunen får på olika vägar del av detta.

Gammalt och nytt

Nu jobbar inte M Degerstedt Bygg bara med nybyggen.

– Vi jobbar lika ofta och kanske mer med renoveringar och moderniseringar. Vi ser ljust på framtiden . Både när det gäller nybyggen och renoveringar. Kolla läget i Filipstadsregionen. Det är många villor, flerfamiljshus och industrilokaler som behöver rustas upp och moderniseras.

När man i Filipstad nämner namnet Degerstedt förknippas detta med byggarbete. Familjen Degerstedt har i egen regi och i samarbete med andra, i flera årtionden, sysslat med byggverksamhet.

– Som liten grabb var jag ibland med pappa ute på byggena. Det hände att farfar klappade mig på ryggen och undrade om jag inte längre fram i livet skulle bli byggare. Nu blev det så, men jag jobbade i många år med annat.

Ändå hade Mattias en plan för eget företagande.

– Min plan vara att inte starta eget förrän jag fyllde 30 år. 2006 startade jag företaget. Jag ångrar inte en sekund det steget.

Unik marknadsföring

Mattias är som ägare och chef för företaget unik på annat sätt. Han satsar hårt på marknadsföring via sociala medier, främst Facebook och den egna hemsidan på internet. Något som små byggföretag inte är så duktiga på

– Vi har fått många jobb den vägen. Inte minst när det gäller nybyggen och fönsterinstallationer. Ibland nyper jag mig i armen och undrar hur man runt om i landet hittar vårt lilla företag i Filipstad?

För en tid sedan fick Mattias och hans anställda dra i väg till Saltsjöbaden för att bygga nytt.

– Vi hade bara varit där några veckor så fick vi flera anbud att bygga vidare i området.

Prisbelönta

Det här också till saken att M Degerstedt Bygg fått flera fina priser. 2017 blev företaget etta i kategorin små- och medelstora företag vid hantverkargalan på Hamburger Börs i Stockholm. Året innan blev de tvåa.

Inte nog med detta. I år utsågs de till årets företag i Filipstads kommun.

Stolta

– Gissa om vi är stolta. Det känns bra att få de här priserna. Dessutom var jag med i SVT:s Duellen och tävlade med en 12-åring. Hur det gick kan vi glömma, men det var ändå pr för företaget.

Nu har ni ögonen på er. Hur förvaltar ni framgångar av det här slaget?

– Det gör vi genom att ta stort ansvar för allt vad vi sysslar med. Jag är ytterst noggrann med att vid anställningar hitta rätt personer och vi diskuterar ofta hur vi skall uppträda på arbetsplatserna. Hittills har de anställda ställt upp på ett enastående sätt.

I dag har företaget 16 anställda och omsätter 17 miljoner kronor.

Kommer ni att växa?

– Det tror jag. Vi sitter just nu och arbetar med ett anbud, som om vi får klartecken, innebär att vi måste rekrytera fyra-fem personer.

Fotnot: Det här reportaget ingår i en artikelserie i Arbete & Ekonomi om hantverkaryrken.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.