2017-09-27 09:15

2017-09-27 09:23

Teambuilding som utbildning

GRUMS: "Vi har utbildat oss i förändring för att kunna skapa förståelse"

Nu har utbildningen av personalen till den nya kartongfabriken på Gruvön börjat.
Och det ska bildas skiftlag som har en bra mix.

I början av september påbörjade ett hundratal anställda på BillerudKorsnäs sin utbildning för att jobba vid Kartongmaskin 7.

– Det är en helt ny kartongmaskin, med ny teknik, nya krav och produkter. Så vi har en gedigen utbildningsplan, säger Marie Asker, som ansvarar för kompetensutvecklingen i projektet Next Generation.

– Jag tror att det är en process som måste få ta tid, och att man fyller på information pö om pö, säger hon om den långa utbildningstiden, som pågår från nu fram till produktionsstart i januari 2019. Och säkerligen en bit därefter.

Till att börja med går runt hundra personer – som ska jobba med underhåll, som operatörer eller laboranter – i utbildning, men framöver ska nästan alla på industriområdet få någon form av utbildning.

– Det är få avdelningar som inte berörs.

Förkunskapstest

Till att börja med fick ”studenterna” en basutbildning i fysik, matte och kemi. Personerna fick innan utbildningen påbörjades göra ett förkunskapstest, för att man skulle kunna hitta rätt nivå för samtliga.

– Vi ville sy ihop rätt utbildning och vill att det ska bli en bra bas att stå på.

Höstens utbildningar sker vid sidan av det dagliga arbetet, men från januari kommer befattningsutbildningen att ske på heltid. Att ta fram utbildningsformen har pågått från september förra året, alltså innan det faktiska beslutet om maskinbygget var taget.

Men även ledningen har fått en utbildning inför vad som komma skall.

– Vi har utbildat oss i förändring för att kunna skapa förståelse och ge verktyg för att ta sig igenom det här på rätt sätt, för det är inte enkelt. Det är många frågor som ska fångas upp inom organisationen.

Vad kan du säga mer om den utbildning som ges de som ska börja jobba vid den nya kartongmaskinen?

– Nu ges förutsättningen för kommande utbildning, så man har samma grund att stå på inför framtiden. Men det är viktigt att det inte bara blir utbildning i klassrummet, för det handlar också mycket om lagbyggande och kompetensutveckling. Därför kommer de som ska sköta den nya kartongmaskinen också får göra studiebesök, testa praktiska arbetssätt och gå en del internutbildningar.

Personlighetstest

Även de med chefspositioner och ingenjörer på området kommer att få utbildning framöver.

– Det är många som får lära sig nya saker, vilket är kul för det lyfter hela bruket, säger Marie Asker.

De som ska ta sig an den nya arbetsplatsen har också fått göra ett personlighetstest. Detta för att sammansättningen av skift- och arbetslag ska bli så bra som möjligt.

Hur har de anställda tagit personlighetstesterna?

– Positivt, de tycker att det är ganska kul. Det är inget test, utan mer en lära-känna-grej. Man lär känna sig själv, så det har varit uppskattat. Sedan vägs alla tester ihop, och detta blir en extra parameter när grupperna sedan ska sättas ihop.

Marie Asker menar att man medvetet valt att få så blandade grupper som möjligt.

– På sikt ger det ett bättre resultat, och problemlösningen blir också bättre.

Med blandade grupper menar Marie Asker en mix av såväl kön, ålder som arbetsuppgifter.

– Alla personligheter behövs i ett lag. Personer som kanske inte syns och hörs så mycket är viktiga att ha med i mixen.

– Det här är helt nytt för oss, det är inte ofta man kan sätta ihop nya grupper från grunden. De profiler vi använder nu använder vi också vid rekrytering, men vi har varit dåliga på att använda det på andra sätt, så nu ser vi möjligheten att jobba med det. Det är ingen ”rocket science”.

Hur företaget jobbar som ett team kommer att fälla avgörandet i framtiden menar Marie Asker.

– Det är en utmanande och intensiv period nu kring uppstarten, så vi får ställa upp för varandra och finnas där.

I början av september påbörjade ett hundratal anställda på BillerudKorsnäs sin utbildning för att jobba vid Kartongmaskin 7.

– Det är en helt ny kartongmaskin, med ny teknik, nya krav och produkter. Så vi har en gedigen utbildningsplan, säger Marie Asker, som ansvarar för kompetensutvecklingen i projektet Next Generation.

– Jag tror att det är en process som måste få ta tid, och att man fyller på information pö om pö, säger hon om den långa utbildningstiden, som pågår från nu fram till produktionsstart i januari 2019. Och säkerligen en bit därefter.

Till att börja med går runt hundra personer – som ska jobba med underhåll, som operatörer eller laboranter – i utbildning, men framöver ska nästan alla på industriområdet få någon form av utbildning.

– Det är få avdelningar som inte berörs.

Förkunskapstest

Till att börja med fick ”studenterna” en basutbildning i fysik, matte och kemi. Personerna fick innan utbildningen påbörjades göra ett förkunskapstest, för att man skulle kunna hitta rätt nivå för samtliga.

– Vi ville sy ihop rätt utbildning och vill att det ska bli en bra bas att stå på.

Höstens utbildningar sker vid sidan av det dagliga arbetet, men från januari kommer befattningsutbildningen att ske på heltid. Att ta fram utbildningsformen har pågått från september förra året, alltså innan det faktiska beslutet om maskinbygget var taget.

Men även ledningen har fått en utbildning inför vad som komma skall.

– Vi har utbildat oss i förändring för att kunna skapa förståelse och ge verktyg för att ta sig igenom det här på rätt sätt, för det är inte enkelt. Det är många frågor som ska fångas upp inom organisationen.

Vad kan du säga mer om den utbildning som ges de som ska börja jobba vid den nya kartongmaskinen?

– Nu ges förutsättningen för kommande utbildning, så man har samma grund att stå på inför framtiden. Men det är viktigt att det inte bara blir utbildning i klassrummet, för det handlar också mycket om lagbyggande och kompetensutveckling. Därför kommer de som ska sköta den nya kartongmaskinen också får göra studiebesök, testa praktiska arbetssätt och gå en del internutbildningar.

Personlighetstest

Även de med chefspositioner och ingenjörer på området kommer att få utbildning framöver.

– Det är många som får lära sig nya saker, vilket är kul för det lyfter hela bruket, säger Marie Asker.

De som ska ta sig an den nya arbetsplatsen har också fått göra ett personlighetstest. Detta för att sammansättningen av skift- och arbetslag ska bli så bra som möjligt.

Hur har de anställda tagit personlighetstesterna?

– Positivt, de tycker att det är ganska kul. Det är inget test, utan mer en lära-känna-grej. Man lär känna sig själv, så det har varit uppskattat. Sedan vägs alla tester ihop, och detta blir en extra parameter när grupperna sedan ska sättas ihop.

Marie Asker menar att man medvetet valt att få så blandade grupper som möjligt.

– På sikt ger det ett bättre resultat, och problemlösningen blir också bättre.

Med blandade grupper menar Marie Asker en mix av såväl kön, ålder som arbetsuppgifter.

– Alla personligheter behövs i ett lag. Personer som kanske inte syns och hörs så mycket är viktiga att ha med i mixen.

– Det här är helt nytt för oss, det är inte ofta man kan sätta ihop nya grupper från grunden. De profiler vi använder nu använder vi också vid rekrytering, men vi har varit dåliga på att använda det på andra sätt, så nu ser vi möjligheten att jobba med det. Det är ingen ”rocket science”.

Hur företaget jobbar som ett team kommer att fälla avgörandet i framtiden menar Marie Asker.

– Det är en utmanande och intensiv period nu kring uppstarten, så vi får ställa upp för varandra och finnas där.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.