2017-09-27 09:15

2017-09-27 09:23

Brygger öl ett stenkast från skidbacken

BRANÄS: Drycken som det blev PyttIPAnna av

För de allra flesta är säkerligen ”Klarale”, ”Hihäxa” och ”Pil och grim” tämligen obekanta.
Tänkte väl det.
Eller varför inte ”Pytt IPAnna ”.
Nä, det handlar ingalunda om maträtter.
Det här handlar nämligen om – öl!

Bakom de här ölsorterna finns det lilla Spisbryggeriet som ligger ett stenkast från den stora slalombacken i Branäs strax söder om Sysslebäck i de nordligaste delarna av Värmland.

Alltihop började för ett par år sedan när Sofia och Lasse Nydahl och Emma Lagerkvist började bli varma i kläderna med sin restaurang Spishyllan som även den bygger nästan uteslutande på lokala råvaror.

När de funderade på vad som skulle stärka den totala rörelsen ytterligare så började man undersöka möjligheten att kunna producera ett alldeles eget öl.

– Vi ville helt enkelt att ytterligare ben att stå på, förklarar Sofia som är verkställande direktör i bolaget. Just öl satt då som handsken eftersom det skulle passa Lasses intresse.

Första bryggningen omfattade 50 liter.

Ekocertifierat

Sedan dess har verksamheten växt stadigt och handlar numera om kok på uppemot 500 liter vid varje bryggning och så här långt ser allt ut att gå precis som på räls.

Just kopplingen till restaurangen blev starten för Värmlands första bryggeripub och sedan kom nästa belöning när det stod klart att det lilla lokala bryggeriet blev det första ekocertifierade i Värmland.

– Det är vi oerhört stolta över, säger vd Sofia Nydahl.

Hela landet

Och inte nog med detta.

Sedan ett par månader tillbaka finns också några av Spisbryggeriets produkter tillgängliga på Systembolaget i Torsby och på systembolagets depå i Örebro.

– Det innebär i praktiken att folk från hela Sverige kan köpa våra produkter, säger Sofia Nydahl.

Och det här är sannerligen ett annorlunda bryggeri i flera avseenden.

Bygdehistoria

Allt bygger så långt som möjligt på lokala råvaror och bakom titlarna på de olika ölsorterna hittar man ett stycke bygdehistoria. En solklar produkt just i den vägen är starkölet (6,0%) ”PyttIPAnna” som kom till i ett krisläge.

– Det var en leverans som drog ut på tiden och helt plötsligt stod vi där utan öl, säger Lasse Nydahl som är ansvarig för företagets bryggeridel. Vi satte helt enkelt ihop en bryggd av de rester som fanns tillgängliga precis som man gör en enkel pyttipappa och då var det mer eller mindre självklart att drycken skulle heta just pyttipanna. Sedan trixade vi till etiketten lite extra.

Som Klarälven

Den finns på Systembolaget i tillsammans med ”Pil och Grim” som är en ljus och lättdrucken ale och som för tankarna till Pilgrimsvälden. Starkölet ”Hihäxa” är en bitter sak med inspiration från ”damernas på hian” och vad det bottnar i låter vi vara osagt. Sedan har vi ”Klarale” vars färg och friskhet ska påminna om Klarälven.

Spisbryggeriets lättöl heter ”Konstapöl” där ekologisk malt ger fin brödighet och fyra olika sorters humle bidrar med den rätta beskan. Noterbart är att det finns ett porträtt av Lasse Nydahls farfar Kalle på etiketten. Han jobbade nämligen som polis i Stockholm ett tag och därav titeln på drycken.

– Under den korta tid som vi har verkat så har vi märkt att alltfler gäster söker sig hit till oss bara för att provsmaka våra olika ölsorter och det tar vi som ett lite bevis på att vi är på väg att lyckas med bryggeriet, säger Sofia Nydahl och fortsätter:

– Vi har fantastiskt roligt tillsammans och vi har en massa visioner för framtiden. Vi har ju bara hunnit börja. I själva huset ska vi närmast bygga en vedeldad bakugn och vi måste installera en betydligt större grill. Beträffande bryggeriet har vi fortfarande inget mörkt öl och det tänker vi ändra på så fort som möjligt. Det känns verkligen som vi är på rätt väg och vi är fullständigt övertygade om att det här företaget har alla möjligheter att bli riktigt välmående på sikt.

Flaskhalsar?

– Naturligtvis har vi det. Jag tänker i första hand på paketeringen och att vi än så länge har lite för många moment som utförs manuellt, säger Sofia Nydahl. Men som sagt, tänk på att vi är i ett uppbyggnadsskede och ge oss bara lite tid så kommer detta att lösa sig.

Bakom de här ölsorterna finns det lilla Spisbryggeriet som ligger ett stenkast från den stora slalombacken i Branäs strax söder om Sysslebäck i de nordligaste delarna av Värmland.

Alltihop började för ett par år sedan när Sofia och Lasse Nydahl och Emma Lagerkvist började bli varma i kläderna med sin restaurang Spishyllan som även den bygger nästan uteslutande på lokala råvaror.

När de funderade på vad som skulle stärka den totala rörelsen ytterligare så började man undersöka möjligheten att kunna producera ett alldeles eget öl.

– Vi ville helt enkelt att ytterligare ben att stå på, förklarar Sofia som är verkställande direktör i bolaget. Just öl satt då som handsken eftersom det skulle passa Lasses intresse.

Första bryggningen omfattade 50 liter.

Ekocertifierat

Sedan dess har verksamheten växt stadigt och handlar numera om kok på uppemot 500 liter vid varje bryggning och så här långt ser allt ut att gå precis som på räls.

Just kopplingen till restaurangen blev starten för Värmlands första bryggeripub och sedan kom nästa belöning när det stod klart att det lilla lokala bryggeriet blev det första ekocertifierade i Värmland.

– Det är vi oerhört stolta över, säger vd Sofia Nydahl.

Hela landet

Och inte nog med detta.

Sedan ett par månader tillbaka finns också några av Spisbryggeriets produkter tillgängliga på Systembolaget i Torsby och på systembolagets depå i Örebro.

– Det innebär i praktiken att folk från hela Sverige kan köpa våra produkter, säger Sofia Nydahl.

Och det här är sannerligen ett annorlunda bryggeri i flera avseenden.

Bygdehistoria

Allt bygger så långt som möjligt på lokala råvaror och bakom titlarna på de olika ölsorterna hittar man ett stycke bygdehistoria. En solklar produkt just i den vägen är starkölet (6,0%) ”PyttIPAnna” som kom till i ett krisläge.

– Det var en leverans som drog ut på tiden och helt plötsligt stod vi där utan öl, säger Lasse Nydahl som är ansvarig för företagets bryggeridel. Vi satte helt enkelt ihop en bryggd av de rester som fanns tillgängliga precis som man gör en enkel pyttipappa och då var det mer eller mindre självklart att drycken skulle heta just pyttipanna. Sedan trixade vi till etiketten lite extra.

Som Klarälven

Den finns på Systembolaget i tillsammans med ”Pil och Grim” som är en ljus och lättdrucken ale och som för tankarna till Pilgrimsvälden. Starkölet ”Hihäxa” är en bitter sak med inspiration från ”damernas på hian” och vad det bottnar i låter vi vara osagt. Sedan har vi ”Klarale” vars färg och friskhet ska påminna om Klarälven.

Spisbryggeriets lättöl heter ”Konstapöl” där ekologisk malt ger fin brödighet och fyra olika sorters humle bidrar med den rätta beskan. Noterbart är att det finns ett porträtt av Lasse Nydahls farfar Kalle på etiketten. Han jobbade nämligen som polis i Stockholm ett tag och därav titeln på drycken.

– Under den korta tid som vi har verkat så har vi märkt att alltfler gäster söker sig hit till oss bara för att provsmaka våra olika ölsorter och det tar vi som ett lite bevis på att vi är på väg att lyckas med bryggeriet, säger Sofia Nydahl och fortsätter:

– Vi har fantastiskt roligt tillsammans och vi har en massa visioner för framtiden. Vi har ju bara hunnit börja. I själva huset ska vi närmast bygga en vedeldad bakugn och vi måste installera en betydligt större grill. Beträffande bryggeriet har vi fortfarande inget mörkt öl och det tänker vi ändra på så fort som möjligt. Det känns verkligen som vi är på rätt väg och vi är fullständigt övertygade om att det här företaget har alla möjligheter att bli riktigt välmående på sikt.

Flaskhalsar?

– Naturligtvis har vi det. Jag tänker i första hand på paketeringen och att vi än så länge har lite för många moment som utförs manuellt, säger Sofia Nydahl. Men som sagt, tänk på att vi är i ett uppbyggnadsskede och ge oss bara lite tid så kommer detta att lösa sig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.