2017-09-20 07:19

2017-09-20 07:21

Slam och hushållsavfall till förädling

VÄRMLAND: Kattströ och biogas - produkter i ny fabrik

Det finns planer på en ny förädlingsfabrik i Sunne med slam från Rottneros-fabrikens hushållsavfall och annat avfall från Sunne och flera kranskommuner som råvaror. Slutprodukter kan bli kattströ, biogas, biogödning och bundet fosfor. Bakom planerna står det nystartade bolaget, Eco 2.

– Nu avvaktar vi besked från statliga Vinnova om vi kan gå vidare med planerna. i Sunne är man mycket intresserade av pilotanläggningen, men det regionala intresset är minst sagt ljumt, säger Marina Kristiansson, Ecostrate, en av intressenterna i det nya bolaget.

Nils af Winklerfelt, Ecosaver, är part i det nya bolaget.

– Det här är en jättechans för Värmland, Vi kan skapa en anläggning som verkligen handlar om miljö och hållbarhet. Vi räknar med att den nya fabriken direkt skulle kunna sysselsätta mellan 20-30 personer. Indirekt blir det betydligt fler jobb.

Bekymrad

Även Nils af Winklerfelt är bekymrad över det regionala ointresset.

– I Värmland är det ofta trögt att komma till skott med nya projekt. Om några av de stora skogsindustrierna eller de regionala myndigheterna själva kommit med förslaget är jag övertygad om att det gått vägen. Vi har innovationen, vi har planerna, men vi saknar självfallet möjligheterna att på egen hand klara finansieringen.

Hamnar i Mexiko

Nu hör det till saken att Eco 2 nyligen vunnit en stor tävling som handlar om uppförandet av en nästan exakt likadan fabrik i Mexiko.

– Om några dagar träffas parterna i den affären i Spanien för att skriva under avtalet, säger Nils af Winklerfelt.

Egentligen är det sorgligt att den fabrik som Sverige och Sunne egentligen skulle vara först med hamnar i Mexiko, tillägger han.

– Vi tror oss vara långt framme på miljöområdet i Sverige, men det är en sanning med modifikation, tillägger Marina Kristiansson.

Bra affär

Enbart förädlingen till kattströ skulle bli en bra affär för alla inblandade partner. I dagsläget importeras årligen kattströ till Sverige för ett värde av hela fem miljarder kronor.

– Fabriken i Sunne skulle klara att förse hela den svenska marknaden med kattströ. I dagarna träffar vi representanter för de tre stora livsmedelskedjorna. Redan innan mötet är de mycket intresserade, säger Nils af Winklerfelt.

Många kattägare slänger använt kattströ i toaletter eller dumpar det på annat sätt.

– Vårt kattströ bildar inga klumpar och är miljömässigt överlägset det importerade kattströet som mestadels har bentonitlera som råvara, säger Marina Kristiansson.

Alla tester och analyser för projektets olika delar pekar på lönsamhet.

– Pengarna på bordet och vi kan sätta i gång i morgon med att bygga pilotanläggningen, menar ägarna till Eco 2.

– Nu avvaktar vi besked från statliga Vinnova om vi kan gå vidare med planerna. i Sunne är man mycket intresserade av pilotanläggningen, men det regionala intresset är minst sagt ljumt, säger Marina Kristiansson, Ecostrate, en av intressenterna i det nya bolaget.

Nils af Winklerfelt, Ecosaver, är part i det nya bolaget.

– Det här är en jättechans för Värmland, Vi kan skapa en anläggning som verkligen handlar om miljö och hållbarhet. Vi räknar med att den nya fabriken direkt skulle kunna sysselsätta mellan 20-30 personer. Indirekt blir det betydligt fler jobb.

Bekymrad

Även Nils af Winklerfelt är bekymrad över det regionala ointresset.

– I Värmland är det ofta trögt att komma till skott med nya projekt. Om några av de stora skogsindustrierna eller de regionala myndigheterna själva kommit med förslaget är jag övertygad om att det gått vägen. Vi har innovationen, vi har planerna, men vi saknar självfallet möjligheterna att på egen hand klara finansieringen.

Hamnar i Mexiko

Nu hör det till saken att Eco 2 nyligen vunnit en stor tävling som handlar om uppförandet av en nästan exakt likadan fabrik i Mexiko.

– Om några dagar träffas parterna i den affären i Spanien för att skriva under avtalet, säger Nils af Winklerfelt.

Egentligen är det sorgligt att den fabrik som Sverige och Sunne egentligen skulle vara först med hamnar i Mexiko, tillägger han.

– Vi tror oss vara långt framme på miljöområdet i Sverige, men det är en sanning med modifikation, tillägger Marina Kristiansson.

Bra affär

Enbart förädlingen till kattströ skulle bli en bra affär för alla inblandade partner. I dagsläget importeras årligen kattströ till Sverige för ett värde av hela fem miljarder kronor.

– Fabriken i Sunne skulle klara att förse hela den svenska marknaden med kattströ. I dagarna träffar vi representanter för de tre stora livsmedelskedjorna. Redan innan mötet är de mycket intresserade, säger Nils af Winklerfelt.

Många kattägare slänger använt kattströ i toaletter eller dumpar det på annat sätt.

– Vårt kattströ bildar inga klumpar och är miljömässigt överlägset det importerade kattströet som mestadels har bentonitlera som råvara, säger Marina Kristiansson.

Alla tester och analyser för projektets olika delar pekar på lönsamhet.

– Pengarna på bordet och vi kan sätta i gång i morgon med att bygga pilotanläggningen, menar ägarna till Eco 2.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.