2017-09-20 06:00

2017-09-20 06:00

Ompröva gamla sanningar

AE-KRÖNIKA: Anna Lundmark Lundbergh

För fem år sedan så hade jag aldrig varit på en opera.
Jag tyckte inte om det, trodde jag. Nu älskar jag opera.

Min gamla sanning pulveriserades när jag av en slump hamnade på Orfeo på Göteborgsoperan. Jag kan ingenting om opera och vet inte varför jag är så fascinerad. Men jag är fast och operakonceptet har fått en ny kund.

Med det sagt och med denna erfarenhet och kunskap så tänker jag att man alltid ska ompröva gamla sanningar. Ofta vet vi inte ens vad vi har grundat dem på. I dessa dagar av filterbubblor och faktaresistens bör man fundera över om man bara köper någon annans åsikt. Det kanske inte ens var en sanning från början. Fördomar och okunskap kan få oss att missa såväl personliga utvecklingsresor, tillväxtmöjligheter och helt nya affärsidéer. Den som utmanar kan bygga ett ishotell i Jukkasjärvi eller sätta upp Selmas berättelser i en lada vid Frykens strand. Då blir cd-skivor och dvd-spelare snart ett minne blott och elbilar kör i triumftåg över världen.

I somras gick hiphop och r'n'b om rock på listan över den mest konsumerade musiken i USA. Det gör hiphop till USA:s mest populära musikgenre. Jag tycker inte om hiphop, men vad jag tycker spelar egentligen ingen roll. Målgruppen för den typen av musik är betydligt större än för operor. Och det finns en marknad för båda. Vill du göra affärer behöver du förstå kundens behov och kanske utmana din egen okunnighet. Låt oss tänka lite mer som Pippi Långstrump ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert. ”Det kan handla om att göra möbler som levereras i platta paket eller sköta sina bankaffärer i en telefon. Första gången någon sa ”så här kan vi göra” fanns det garanterat någon som sa att det var omöjligt. De efterkloka är många fler än de förkloka, men kloka kan vi vara allihop. Och alla kan vi ompröva det vi tidigare sagt nej till. Nu ser jag fram mot operan The Greek Passion och har till och med gått på operans föreläsningar för att lära mig mer.

Jag avslutar i musikens tecken och citerar Lars Winnerbäck, som jag inte heller förstod var så bra tills nyligen. ”Jag ska riva ner tapeten och se vad som finns under. Jag har aldrig dansat tango, det kan vara något för mig”.Så våga testa något nytt, du vet aldrig vad som kan hända!

Min gamla sanning pulveriserades när jag av en slump hamnade på Orfeo på Göteborgsoperan. Jag kan ingenting om opera och vet inte varför jag är så fascinerad. Men jag är fast och operakonceptet har fått en ny kund.

Med det sagt och med denna erfarenhet och kunskap så tänker jag att man alltid ska ompröva gamla sanningar. Ofta vet vi inte ens vad vi har grundat dem på. I dessa dagar av filterbubblor och faktaresistens bör man fundera över om man bara köper någon annans åsikt. Det kanske inte ens var en sanning från början. Fördomar och okunskap kan få oss att missa såväl personliga utvecklingsresor, tillväxtmöjligheter och helt nya affärsidéer. Den som utmanar kan bygga ett ishotell i Jukkasjärvi eller sätta upp Selmas berättelser i en lada vid Frykens strand. Då blir cd-skivor och dvd-spelare snart ett minne blott och elbilar kör i triumftåg över världen.

I somras gick hiphop och r'n'b om rock på listan över den mest konsumerade musiken i USA. Det gör hiphop till USA:s mest populära musikgenre. Jag tycker inte om hiphop, men vad jag tycker spelar egentligen ingen roll. Målgruppen för den typen av musik är betydligt större än för operor. Och det finns en marknad för båda. Vill du göra affärer behöver du förstå kundens behov och kanske utmana din egen okunnighet. Låt oss tänka lite mer som Pippi Långstrump ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert. ”Det kan handla om att göra möbler som levereras i platta paket eller sköta sina bankaffärer i en telefon. Första gången någon sa ”så här kan vi göra” fanns det garanterat någon som sa att det var omöjligt. De efterkloka är många fler än de förkloka, men kloka kan vi vara allihop. Och alla kan vi ompröva det vi tidigare sagt nej till. Nu ser jag fram mot operan The Greek Passion och har till och med gått på operans föreläsningar för att lära mig mer.

Jag avslutar i musikens tecken och citerar Lars Winnerbäck, som jag inte heller förstod var så bra tills nyligen. ”Jag ska riva ner tapeten och se vad som finns under. Jag har aldrig dansat tango, det kan vara något för mig”.Så våga testa något nytt, du vet aldrig vad som kan hända!

  • Anna Lundmark Lundbergh