2017-08-08 06:00

2017-08-08 15:54

Trygghetsfonden skriver ramavtal

VÄRMLAND: Fem värmländska företag med på listan

Fem värmländska företag som arbetar med omställning i företag som tvingas säga upp anställda på grund av arbetsbrist har skrivit ramavtal med Trygghetsfonden, TSL, som har Svenskt Näringsliv och LO som grundare.

– Den 1 november startar vi upp den nya organisationen för TSL som innebär kraftig ökning av personalstyrkan, ökade utbildningsinsatser för anställda som drabbas samt regionala kontor på flera platser i landet, säger Caroline Söder, vd i Trygghetsfonden.

Totalt har 36 företag nu fått ramavtal med TSL – till skillnad mot tidigare 120. I Värmland har avtal tecknats med Antenn Consulting, Lernia Jobb & Karriär, ABF Göteborg Vuxenutbildning, TEK i Karlstad samt Startkraft.

– Vi har med stor noggrannhet valt ut företag som arbetar med kvalité, som fått goda vitsord från företag och fackföreningar samt själva har en stabil ekonomi, säger Caroline Söder.

Nytt regionkontor

Ett av TSL:s nya regionkontor förläggs till Örebro, där omställningsjobben i Värmland, Örebro, Västmanland och Dalarna fördelas ut till företagen som fått ramavtal.

I den tidigare organisationen kunde fack och arbetsgivare själva bestämma vilka omställningsföretag man skulle anlita. Nu kommer dialogen mellan fack och arbetsgivare samt TSL att förstärkas. Efter besök i företagen och genomförd dialog kommer TSL att fördela jobben.

– Vi vill att så många som möjligt och så snabbt som möjligt skall få nytt arbete. Vi ökar även utbildningsinsatserna. En större pott pengar går till den upphandlade utbildningen. Detta har bland möjliggjorts via medel från Europeiska Socialfonden, säger Caroline Söder.

Totalt går TSL från 14 till 55 anställda. Dialogen med företagen, facken och Arbetsförmedlingen kommer alltså att förstärkas.

Enorma belopp

I år avsätter Svenskt Näringsliv och LO 450 miljoner kronor till omställningsförsäkringen. 900 000 anställda i cirka 100 000 företag kan få del av försäkringen. Totalt förvaltar Trygghetsfonden 5,5 miljarder kronor.

Spännande

Karin Andersson, Norra Väse, ägare av Karin Andersson Consulting, som också haft avtal med TSL, är en av de nyanställda omställningsrådgivarna vid regionkontoret i Örebro.

– Det här blir spännande. Nu lämnar jag leverantörsledet och övergår till anställning i TSL. Jag har under åren fått ett stort kontaktnät av företag och fackliga representanter. Något som kommer till nytta i arbetet som rådgivare.

Nu skall Karin och de andra rådgivarna ge sig ut i företagen och informera om förändringarna.

Ställer upp

TEK i Karlstad ägs av Torbjörn Eriksson.

– Det här är en förändring till det bättre. Vi skall fortsättningsvis göra ett bra arbete och se till att personer som drabbas av arbetsbrist snabbt får arbete eller också slussas in i utbildning som leder fram till nytt arbete.

– Den 1 november startar vi upp den nya organisationen för TSL som innebär kraftig ökning av personalstyrkan, ökade utbildningsinsatser för anställda som drabbas samt regionala kontor på flera platser i landet, säger Caroline Söder, vd i Trygghetsfonden.

Totalt har 36 företag nu fått ramavtal med TSL – till skillnad mot tidigare 120. I Värmland har avtal tecknats med Antenn Consulting, Lernia Jobb & Karriär, ABF Göteborg Vuxenutbildning, TEK i Karlstad samt Startkraft.

– Vi har med stor noggrannhet valt ut företag som arbetar med kvalité, som fått goda vitsord från företag och fackföreningar samt själva har en stabil ekonomi, säger Caroline Söder.

Nytt regionkontor

Ett av TSL:s nya regionkontor förläggs till Örebro, där omställningsjobben i Värmland, Örebro, Västmanland och Dalarna fördelas ut till företagen som fått ramavtal.

I den tidigare organisationen kunde fack och arbetsgivare själva bestämma vilka omställningsföretag man skulle anlita. Nu kommer dialogen mellan fack och arbetsgivare samt TSL att förstärkas. Efter besök i företagen och genomförd dialog kommer TSL att fördela jobben.

– Vi vill att så många som möjligt och så snabbt som möjligt skall få nytt arbete. Vi ökar även utbildningsinsatserna. En större pott pengar går till den upphandlade utbildningen. Detta har bland möjliggjorts via medel från Europeiska Socialfonden, säger Caroline Söder.

Totalt går TSL från 14 till 55 anställda. Dialogen med företagen, facken och Arbetsförmedlingen kommer alltså att förstärkas.

Enorma belopp

I år avsätter Svenskt Näringsliv och LO 450 miljoner kronor till omställningsförsäkringen. 900 000 anställda i cirka 100 000 företag kan få del av försäkringen. Totalt förvaltar Trygghetsfonden 5,5 miljarder kronor.

Spännande

Karin Andersson, Norra Väse, ägare av Karin Andersson Consulting, som också haft avtal med TSL, är en av de nyanställda omställningsrådgivarna vid regionkontoret i Örebro.

– Det här blir spännande. Nu lämnar jag leverantörsledet och övergår till anställning i TSL. Jag har under åren fått ett stort kontaktnät av företag och fackliga representanter. Något som kommer till nytta i arbetet som rådgivare.

Nu skall Karin och de andra rådgivarna ge sig ut i företagen och informera om förändringarna.

Ställer upp

TEK i Karlstad ägs av Torbjörn Eriksson.

– Det här är en förändring till det bättre. Vi skall fortsättningsvis göra ett bra arbete och se till att personer som drabbas av arbetsbrist snabbt får arbete eller också slussas in i utbildning som leder fram till nytt arbete.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.