2017-07-24 21:02

2017-07-25 09:32

Unika paneler levererar

KARLSTAD: Efter tre år ger solpanelanläggningen på Löfbergsskrapans tak fortfarande både kyla och värme

2014 installerades en 180 kvadratmeter stor solpanelanläggning på Löfbergsskrapans tak i Karlstad. Investeringen var på hela 30 miljoner kronor.
– Vi är nöjda med satsningen. Den bidrar med 5–10 procent av kylan och värmen till vår byggnad, säger vd:n Lars Appelqvist.

När solcellspanelerna sattes upp var de världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både kyla och värme. Panelerna hade utvecklats av Stockholmsföretaget Climatewell.

Genom en egen lösning med glasrör i panelerna som är fyllda med salt och vatten kan de både producera både kyla och värme. Och tre år senare är anläggningen fortfarande i gång.

– Eftersom det här var den första i sitt slag av den här storleken har vi haft lite tekniska problem, men nu fungerar allt som det ska och vi är nöjda med satsningen. Den bidrar med 5–10 procent av kylan och värmen till vår produktionsbyggnad, säger Lars Appelqvist.

Av investeringen på 30 miljoner kronor har Löfbergs och Climatewell stått för 7–8 miljoner kronor var och EU för resten.

– Den ekonomiska effekten som solcellerna bidrar med är ganska försumbar, men projektet visar att tekniken fungerar. Tack vare anläggningen ligger i framkant i miljöarbetet på det här området och har samtidigt fått mycket pr, säger Lars Appelqvist.

Fler satsningar

Solcellerna får finnas kvar så länge de fortsätter att producera. Samtidigt håller Löfbergs på med två andra miljöinvesteringar.

– Vi börja ersätta en del av den gasol som vi använder vid kafferostning med 20 procent med biobaserat gasol. Det gör att våra utsläpp av koldioxid kommer att minska med lika mycket. Projektet sker tillsammans med Preem och Kosan gas.

Löfbergs uppgraderar även en av sina maskiner som rostar kaffet. Stora delar av den byts ut och det kommer att göra den mer miljö- och energieffektiv. Det handlar om en investering på åtskilliga miljoner kronor.

Bra tillväxt

Det brutna räkenskapsåret 2016/2017 blir ett av de bästa åren i företagets historia. Resultatet är ännu inte officiellt.

– Och för 2017/2018 ser vi en generell tillväxt på de flesta marknader. Det innebär att vi successivt kommer att växa med ytterligare några anställda. I Karlstad är vi nu närmare 120 personer, säger Lars Appelqvist.

När solcellspanelerna sattes upp var de världens första storskaliga testanläggning av solpaneler för både kyla och värme. Panelerna hade utvecklats av Stockholmsföretaget Climatewell.

Genom en egen lösning med glasrör i panelerna som är fyllda med salt och vatten kan de både producera både kyla och värme. Och tre år senare är anläggningen fortfarande i gång.

– Eftersom det här var den första i sitt slag av den här storleken har vi haft lite tekniska problem, men nu fungerar allt som det ska och vi är nöjda med satsningen. Den bidrar med 5–10 procent av kylan och värmen till vår produktionsbyggnad, säger Lars Appelqvist.

Av investeringen på 30 miljoner kronor har Löfbergs och Climatewell stått för 7–8 miljoner kronor var och EU för resten.

– Den ekonomiska effekten som solcellerna bidrar med är ganska försumbar, men projektet visar att tekniken fungerar. Tack vare anläggningen ligger i framkant i miljöarbetet på det här området och har samtidigt fått mycket pr, säger Lars Appelqvist.

Fler satsningar

Solcellerna får finnas kvar så länge de fortsätter att producera. Samtidigt håller Löfbergs på med två andra miljöinvesteringar.

– Vi börja ersätta en del av den gasol som vi använder vid kafferostning med 20 procent med biobaserat gasol. Det gör att våra utsläpp av koldioxid kommer att minska med lika mycket. Projektet sker tillsammans med Preem och Kosan gas.

Löfbergs uppgraderar även en av sina maskiner som rostar kaffet. Stora delar av den byts ut och det kommer att göra den mer miljö- och energieffektiv. Det handlar om en investering på åtskilliga miljoner kronor.

Bra tillväxt

Det brutna räkenskapsåret 2016/2017 blir ett av de bästa åren i företagets historia. Resultatet är ännu inte officiellt.

– Och för 2017/2018 ser vi en generell tillväxt på de flesta marknader. Det innebär att vi successivt kommer att växa med ytterligare några anställda. I Karlstad är vi nu närmare 120 personer, säger Lars Appelqvist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.