2017-07-19 06:00

2017-07-19 06:00

Bästa rankingen i fem mätningar

KARLSTAD: A till Ö skickliga jobbraggare i Värmland

I de fem senaste mätningarna, genomförda under drygt ett år, har företaget A till Ö Företagsutveckling, Karlstad, fått bästa rankingen i att hitta jobb åt svenskfödda och nyanlända arbetslösa i Karlstad, Kristinehamn, Arvika och Forshaga.

– Att som leverantör till Arbetsförmedlingen, AF, få så bra ranking innebär att vi på sikt kommer att få jobba med många fler arbetslösa, säger Agne Karlsson, vd i A till Ö Företagsutveckling.

Det visar sig att de arbetslösa i jakten på jobb ofta lusläser rankinglistorna för att hitta företag som bäst kan ge dem det eftertraktade jobbet. Enligt reglerna får de arbetslösa själva välja vilken leverantör de vill gå till.

– Vi jobbar kontinuerligt med cirka 200 arbetslösa. Det handlar om utbildning, handledning och kontakter med företagen som anställer, säger Patrik Sewik, marknadschef och tillsammans med Agne Karlsson ägare av A till Ö.

Dold arbetslöshet

För några år sedan uppgick den dolda arbetslösheten i Värmland, jobb som inte utannonserades, till 50 procent.

– I dagsläget är den dolda arbetslösheten uppe i nästan 80 procent. Det kräver en kontaktskapande verksamhet för att nå företagen som vi vill skall anställda de arbetslösa. Redan under Börje Anderssons tid som ägare av A till Ö skapades en kontaktkatalog som saknar motstycke. Den har vi hjälp av i dag, säger Agne Karlsson.

Värmlandsmodellen

Företaget har också omfattande jobb med Värmlandsmodellen. Det vill säga utbildning av kommunalt anställda som skall bli handledare för nyanlända som saknar jobb.

– I det projektet ingår kommunerna Filipstad, Säffle, Kil, Grums och Sunne. De har via EU:s sociala fond, ESF, fått medel för att utbilda egen personal som handläggare åt de nyanlända, säger Patrik Sewik.

A till Ö har också arbetat med Värmlandslärling, verksamheten som startades av Börje Andersson och Håkan Alteblad Holm.

– I dag har över 1 000 personer i Värmland gått den utbildningen. Vi brukar kalla dem för våra ambassadörer, säger Agne Karlsson.

Östra Värmland har flest arbetslösa bland de nyanlända. i Karlstadsregionen är det tvärtom. Där är Sverige-födda arbetslösa i majoritet.

30 leverantörer

I dagsläget har Arbetsförmedlingen i Värmland ett 30-tal olika leverantörer, A till Ö är en av dem. AF har på senare tid fått stort utrymme i den politiska debatten. Flera partier, kanske främst Moderaterna, vill skrota AF och låta privata företag helt ta över det jobbskapande arbetet.

Vad händer? Är ni inom A till Ö beredda att ta över en del av det jobbskapande arbetet i Värmland?

– Klart att vi har kompetens för att klara detta?

Ni kan med tiden bli ett storföretag på det här området?

– Så kan det bli, säger Agne Karlsson.

A till Ö har i dag 15 anställda, alla med god kompetens för att klara den här typen av arbete.

Både Agne Karlsson och Patrik Sewik vill dock ha sagt att AF-handläggarna fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– Handläggarna är kompetenta och duktiga. De arbetar på ett utmärkt sätt med uppdraget från regering och riksdag.

– Att som leverantör till Arbetsförmedlingen, AF, få så bra ranking innebär att vi på sikt kommer att få jobba med många fler arbetslösa, säger Agne Karlsson, vd i A till Ö Företagsutveckling.

Det visar sig att de arbetslösa i jakten på jobb ofta lusläser rankinglistorna för att hitta företag som bäst kan ge dem det eftertraktade jobbet. Enligt reglerna får de arbetslösa själva välja vilken leverantör de vill gå till.

– Vi jobbar kontinuerligt med cirka 200 arbetslösa. Det handlar om utbildning, handledning och kontakter med företagen som anställer, säger Patrik Sewik, marknadschef och tillsammans med Agne Karlsson ägare av A till Ö.

Dold arbetslöshet

För några år sedan uppgick den dolda arbetslösheten i Värmland, jobb som inte utannonserades, till 50 procent.

– I dagsläget är den dolda arbetslösheten uppe i nästan 80 procent. Det kräver en kontaktskapande verksamhet för att nå företagen som vi vill skall anställda de arbetslösa. Redan under Börje Anderssons tid som ägare av A till Ö skapades en kontaktkatalog som saknar motstycke. Den har vi hjälp av i dag, säger Agne Karlsson.

Värmlandsmodellen

Företaget har också omfattande jobb med Värmlandsmodellen. Det vill säga utbildning av kommunalt anställda som skall bli handledare för nyanlända som saknar jobb.

– I det projektet ingår kommunerna Filipstad, Säffle, Kil, Grums och Sunne. De har via EU:s sociala fond, ESF, fått medel för att utbilda egen personal som handläggare åt de nyanlända, säger Patrik Sewik.

A till Ö har också arbetat med Värmlandslärling, verksamheten som startades av Börje Andersson och Håkan Alteblad Holm.

– I dag har över 1 000 personer i Värmland gått den utbildningen. Vi brukar kalla dem för våra ambassadörer, säger Agne Karlsson.

Östra Värmland har flest arbetslösa bland de nyanlända. i Karlstadsregionen är det tvärtom. Där är Sverige-födda arbetslösa i majoritet.

30 leverantörer

I dagsläget har Arbetsförmedlingen i Värmland ett 30-tal olika leverantörer, A till Ö är en av dem. AF har på senare tid fått stort utrymme i den politiska debatten. Flera partier, kanske främst Moderaterna, vill skrota AF och låta privata företag helt ta över det jobbskapande arbetet.

Vad händer? Är ni inom A till Ö beredda att ta över en del av det jobbskapande arbetet i Värmland?

– Klart att vi har kompetens för att klara detta?

Ni kan med tiden bli ett storföretag på det här området?

– Så kan det bli, säger Agne Karlsson.

A till Ö har i dag 15 anställda, alla med god kompetens för att klara den här typen av arbete.

Både Agne Karlsson och Patrik Sewik vill dock ha sagt att AF-handläggarna fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– Handläggarna är kompetenta och duktiga. De arbetar på ett utmärkt sätt med uppdraget från regering och riksdag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.