2017-07-11 06:00

2017-07-11 08:44

Han har arbetat med 100 innovationer

KARLSTAD: Vill spara på energi och förenkla vardagen

Nu har inte Willy Ociansson något visitkort, men om han hade ett skulle det där stå yrkesdykare, innovatör och uppfinnare samt energijägare.
– De flesta av innovationerna har utvecklats vidare på energiområdet. Nu senast handlar det om en Vvc booster. Produkten finns ute på marknaden, men jag har modifierat den för att passa inomhus i fastigheternas pannrum, säger Willy Ociansson.

Det handlar om ett sätt att bättre ta tillvara värmen i pannrummen och låta den bli ett effektivt verktyg för att snabbare få tillgång till varmvatten.

– I dag kan en del pannrum ha en temperatur på över 40 grader. Det är bättre att den värmen kommer till användning för snabbare uppvärmning av vatten. I dag är det många fastighetsägare som försöker ventilera bort värmen i stället för att ta reda på den.

Nu provas det här systemet på flera ställen i landet . Effekterna har visat sig vara goda. Vvc booster ser man annars hängande utanpå villor och fastigheter, där de både ger värme och kyla

Illa ställt

För Willy Ociansson handlar det om att på bästa sätt styra energin i stora fastigheter.

– Du skulle se vad illa ställt det är med sparandet av energi. Hundratals, kanske tusentals fastighetsägare i landet eldar för kråkorna. De är ofta inte medvetna om förhållandet. När jag visar dem svart på vitt blir de oerhört förvånade.

Han har också utvecklat ett system som innebär att man genom tillförande av luft kan minska borrningen efter exempelvis bergvärme.

– Tänk dig alla bubblor som uppstår när barn använder sugrör för saften. Det är bubbeleffekten vid borrning som innebär att det behövs färre borrhål och att arbetet inte blir så kostnadskrävande. Det är kunden som i samtal med borrföretaget avgör om man skall ta med luftsystemet i arbetet.

Hinner du med yrkesdykandet i den ständiga jakten på energitjuvar?

– Det blir lite olika uppdrag. Från förtöjningskajer till att leta efter saker och ting.

Dyker du ofta i Vänern?

– Det händer. Vänern har blivit bra mycket bättre. Siktdjupet har förbättrats och fabrikernas utsläpp är i dag ett minimum mot förhållandet för 30-40 år sedan. Det skall vi tacka miljökämpen Hugo Hassel för. Han fick ägarna till fabrikerna i Skoghall att satsa stort på miljön.

Kanske Hammarö?

I dag har Willy Ociansson två företag, Willys Cleantech samt Energi Booster. Han har sin verksamhet förlagd till Park 124 på Kronoparken i Karlstad, som det kommunala bostadsbolaget KBAB vill göra om till bostäder.

– I dag är det över 40 företag i huset. Vi är alla varslade och vet inte var vi skall ta vägen. Kanske Hammarö kommun vill att vi flyttar till Sätterstrand som snart står tomt?

Willy Ociansson och flera andra har räknat på KBAB:s idé att göra bostäder av Park 124.

– Det blir initialt en rejäl förlustaffär. Det är väl bättre att KBAB flyttar sitt huvudkontor från Karlstads city till Park 124 och flyttar in i de övre våningarna. Då kan de 40 företagen vara kvar i resten av huset.

Det handlar om ett sätt att bättre ta tillvara värmen i pannrummen och låta den bli ett effektivt verktyg för att snabbare få tillgång till varmvatten.

– I dag kan en del pannrum ha en temperatur på över 40 grader. Det är bättre att den värmen kommer till användning för snabbare uppvärmning av vatten. I dag är det många fastighetsägare som försöker ventilera bort värmen i stället för att ta reda på den.

Nu provas det här systemet på flera ställen i landet . Effekterna har visat sig vara goda. Vvc booster ser man annars hängande utanpå villor och fastigheter, där de både ger värme och kyla

Illa ställt

För Willy Ociansson handlar det om att på bästa sätt styra energin i stora fastigheter.

– Du skulle se vad illa ställt det är med sparandet av energi. Hundratals, kanske tusentals fastighetsägare i landet eldar för kråkorna. De är ofta inte medvetna om förhållandet. När jag visar dem svart på vitt blir de oerhört förvånade.

Han har också utvecklat ett system som innebär att man genom tillförande av luft kan minska borrningen efter exempelvis bergvärme.

– Tänk dig alla bubblor som uppstår när barn använder sugrör för saften. Det är bubbeleffekten vid borrning som innebär att det behövs färre borrhål och att arbetet inte blir så kostnadskrävande. Det är kunden som i samtal med borrföretaget avgör om man skall ta med luftsystemet i arbetet.

Hinner du med yrkesdykandet i den ständiga jakten på energitjuvar?

– Det blir lite olika uppdrag. Från förtöjningskajer till att leta efter saker och ting.

Dyker du ofta i Vänern?

– Det händer. Vänern har blivit bra mycket bättre. Siktdjupet har förbättrats och fabrikernas utsläpp är i dag ett minimum mot förhållandet för 30-40 år sedan. Det skall vi tacka miljökämpen Hugo Hassel för. Han fick ägarna till fabrikerna i Skoghall att satsa stort på miljön.

Kanske Hammarö?

I dag har Willy Ociansson två företag, Willys Cleantech samt Energi Booster. Han har sin verksamhet förlagd till Park 124 på Kronoparken i Karlstad, som det kommunala bostadsbolaget KBAB vill göra om till bostäder.

– I dag är det över 40 företag i huset. Vi är alla varslade och vet inte var vi skall ta vägen. Kanske Hammarö kommun vill att vi flyttar till Sätterstrand som snart står tomt?

Willy Ociansson och flera andra har räknat på KBAB:s idé att göra bostäder av Park 124.

– Det blir initialt en rejäl förlustaffär. Det är väl bättre att KBAB flyttar sitt huvudkontor från Karlstads city till Park 124 och flyttar in i de övre våningarna. Då kan de 40 företagen vara kvar i resten av huset.