2017-06-21 06:00

2017-06-21 06:00

Höga ambitioner med nya ägarna

TORSBY: Torverk vill bli marknadsledande igen

I mitten av 1980-talet arbetade Peter Löfvenholm en tid med ekonomi, marknad och inköp hos porttillverkaren Torverk i Torsby.
– Det var mitt första riktiga jobb efter studietiden, minns Peter.
I dag - 30 år senare- är han tillbaka i företaget men i en helt annan roll. Nu är han nämligen en av fyra delägare.

– Det här ju hänt en hel del sedan jag var här sist, säger Peter. Vi tog över för bara någon vecka sedan och det är mycket nytt som man måste sätta in sig i men det fixar sig. Här finns en uppsjö av duktiga medarbetare som löser det mesta.

Det var Sven-Åke Sundberg som startade Torverk 1962.

Företaget är därmed ett av de äldsta i det lilla Fryksdalssamhället. 1995 överlät Sven-Åke Sundberg företaget på sönerna Lars och Stephan.

Under ett antal år var Lars vd fram innan han så småningom lämnade över rodret till brodern Stephan.

Nu är även Stephan Sundberg ute ur bilden och har lämnat plats för nya ägare.

Fyra delägare

Delägare och verkställande direktör är Göran Eriksson som närmast kommer från Arnessons Betong i Kil.

Marknadschef är Peter Löfvenholm som närmast kommer från Biobag.

Tredje länken hittade man så att säga i huset. Det är Mikael Barremyr som fortsätter som produktionschef samtidigt som han alltså är delägare.

Utöver de tre privatpersonerna har även PBAB i Karlstad, som jobbat med montage och service för Torverk i många år, en mindre post i den nya företagskonstruktionen.

En gång i världen var Torverk, som tillverkar vik-portar för en rad olika ändamål och i en mängd olika storlekar, något av marknadsledande men har under de senaste åren tappat sin position.

36 anställda

– Vår ambition är att Torverk på sikt ska vara tillbaka som marknadsledande igen, säger Peter Löfvenholm. Konjunkturen är bra och nu ska vi satsa extra hårt på marknadsföringen samtidigt som vi är på gång med en del nya koncept som förhoppningsvis kommer att ge bra resultat så småningom.

Vad då nya?

– Jo, vi har en hel del nytt på gång men det är aningen för tidigt att avslöja vad det handlar om. Vi får komma tillbaka i höst. Det kan jag säkert berätta lite mera, säger Peter Löfvenholm.

Torverk har i dag 36 anställda.

Bra rustade

– Några nyanställningar är inte aktuella i första steget, säger Peter Löfvenholm. Vi ser att vi kan öka volymen rejält med dagens arbetsstyrka och därför ska det bli oerhört spännande att se vad framtiden har att erbjuda. Vi står verkligen bra rustade. Vi har oerhört duktiga medarbetare och vi har bra produkter så... ja, det här ska bli spännande som tusan...

För den nya verkställande direktören Göran Eriksson är förvärvet av Torsbyfabriken lite av att komma hem igen.

Under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet var han nämligen verksam i branschen.

Exportsatsning

– Jag har länge varit intresserad av Torverk, säger Göran Eriksson. Första försöket till ett köp gjorde jag för en 5-6 år sedan men då var företaget inte till salu. I januari i fjol dök den här möjligheten upp på nytt och affären blev klar i mars med tillträde i juni. Det här tagit lite tid men det har det varit värt. De första stora pusselbitarna är på plats och det känns fantastiskt bra. Nu är det bara att kavla upp skjortärmarna och ge järnet.

– Och planen är kristallklar, fortsätter Göran Eriksson. Vi ska göra landets säkraste, smartaste och tjusigaste vik-portar. Därför är jag fullständigt övertygande om att vi kommer att stärka våra positioner inom kort och att vi snart ska vara marknadsledande igen. Det här är ett litet fint företag med oerhört duktiga och kunniga medarbetare, vi har bra produkter och därför har vi alla möjligheter i världen att uppfylla den högt uppställda målsättningen.

Vd Göran Eriksson ser också stora exportmöjligheter.

– Torverk har redan en fot inne på den norska marknaden och här står vi i begrepp att göra en större satsning. Det samma gäller för länder som Finland och Storbritannien. Det är tre marknader som kommer att bli väldigt viktiga för oss i fortsättningen. Jag är övertygad om att vi har det som krävs för att öka exportvolymerna och svaret på detta kommer vi att få om några år.

– Det här ju hänt en hel del sedan jag var här sist, säger Peter. Vi tog över för bara någon vecka sedan och det är mycket nytt som man måste sätta in sig i men det fixar sig. Här finns en uppsjö av duktiga medarbetare som löser det mesta.

Det var Sven-Åke Sundberg som startade Torverk 1962.

Företaget är därmed ett av de äldsta i det lilla Fryksdalssamhället. 1995 överlät Sven-Åke Sundberg företaget på sönerna Lars och Stephan.

Under ett antal år var Lars vd fram innan han så småningom lämnade över rodret till brodern Stephan.

Nu är även Stephan Sundberg ute ur bilden och har lämnat plats för nya ägare.

Fyra delägare

Delägare och verkställande direktör är Göran Eriksson som närmast kommer från Arnessons Betong i Kil.

Marknadschef är Peter Löfvenholm som närmast kommer från Biobag.

Tredje länken hittade man så att säga i huset. Det är Mikael Barremyr som fortsätter som produktionschef samtidigt som han alltså är delägare.

Utöver de tre privatpersonerna har även PBAB i Karlstad, som jobbat med montage och service för Torverk i många år, en mindre post i den nya företagskonstruktionen.

En gång i världen var Torverk, som tillverkar vik-portar för en rad olika ändamål och i en mängd olika storlekar, något av marknadsledande men har under de senaste åren tappat sin position.

36 anställda

– Vår ambition är att Torverk på sikt ska vara tillbaka som marknadsledande igen, säger Peter Löfvenholm. Konjunkturen är bra och nu ska vi satsa extra hårt på marknadsföringen samtidigt som vi är på gång med en del nya koncept som förhoppningsvis kommer att ge bra resultat så småningom.

Vad då nya?

– Jo, vi har en hel del nytt på gång men det är aningen för tidigt att avslöja vad det handlar om. Vi får komma tillbaka i höst. Det kan jag säkert berätta lite mera, säger Peter Löfvenholm.

Torverk har i dag 36 anställda.

Bra rustade

– Några nyanställningar är inte aktuella i första steget, säger Peter Löfvenholm. Vi ser att vi kan öka volymen rejält med dagens arbetsstyrka och därför ska det bli oerhört spännande att se vad framtiden har att erbjuda. Vi står verkligen bra rustade. Vi har oerhört duktiga medarbetare och vi har bra produkter så... ja, det här ska bli spännande som tusan...

För den nya verkställande direktören Göran Eriksson är förvärvet av Torsbyfabriken lite av att komma hem igen.

Under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet var han nämligen verksam i branschen.

Exportsatsning

– Jag har länge varit intresserad av Torverk, säger Göran Eriksson. Första försöket till ett köp gjorde jag för en 5-6 år sedan men då var företaget inte till salu. I januari i fjol dök den här möjligheten upp på nytt och affären blev klar i mars med tillträde i juni. Det här tagit lite tid men det har det varit värt. De första stora pusselbitarna är på plats och det känns fantastiskt bra. Nu är det bara att kavla upp skjortärmarna och ge järnet.

– Och planen är kristallklar, fortsätter Göran Eriksson. Vi ska göra landets säkraste, smartaste och tjusigaste vik-portar. Därför är jag fullständigt övertygande om att vi kommer att stärka våra positioner inom kort och att vi snart ska vara marknadsledande igen. Det här är ett litet fint företag med oerhört duktiga och kunniga medarbetare, vi har bra produkter och därför har vi alla möjligheter i världen att uppfylla den högt uppställda målsättningen.

Vd Göran Eriksson ser också stora exportmöjligheter.

– Torverk har redan en fot inne på den norska marknaden och här står vi i begrepp att göra en större satsning. Det samma gäller för länder som Finland och Storbritannien. Det är tre marknader som kommer att bli väldigt viktiga för oss i fortsättningen. Jag är övertygad om att vi har det som krävs för att öka exportvolymerna och svaret på detta kommer vi att få om några år.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.