Kinesisk chef vill ha samarbete med Pingwise

KARLSTAD

- Vi vill ha ett långsiktigt samarbete med Pingwise, Karlstad, som vi tror är en bra kanal ut på den svenska och nordiska marknaden, sa Wen Guang, vd i Jinguan Heng Technology, Shenzhen, representerande tre stora kinesiska företag som tillverkar belysningssystem, vid konferensen Light Up 2017 i Karlstad.
- Ett glädjande besked som för vår del innebär full fart framåt. Jag räknar med kraftfull expansion och jobb i Karlstad, sa Su Ping Burman, ägare av Pingwise.

De nya energieffektiva LED-armaturerna tillverkas i Kina, men är designade och utvecklade i Värmland.

Tillverkning

Kan det också bli tillverkning i Värmland?

- På lång sikt kan det bli möjligt, men vi startar med montering. Vi kommer också att starta upp ett lager i Karlstad, sa Su Ping Burman.

Intresset för belysningskonferensen var stort. Kommuner, företag, elproducenter och konsulter fanns på plats, Kiruna hade skickat ett filmteam, när Carl-Martin Johborg, Energimyndigheten, inledde.

- Just nu händer det mycket inom belysningsområdet. Vi kan tala om stora tekniksprång och det är självfallet glädjande att ett värmländskt företag ger sig i kast med de stora drakarna på området.

Målet

Han presenterade regeringens satsning på belysningsutmaningen, som är en del av Global Lighting Challenge, start 2015 i Paris.

- Målet är att få ut tio miljarder energieffektiva belysningslösningar på den globala marknaden. En lång rad offentliga verksamheter och privata företag i Sverige är redan med på banan. I Värmland har bland annat Löfbergs antagit utmaningen.

I Sverige står belysning i bostäder, företag, offentliga lokaler, kontorslokaler samt utomhusbelysning för en betydande del av elanvändningen. Med de nya LED-systemen kan elanvändningen för belysning halveras.

Positiva faktorer

Energimyndigheten räknar med att det stora utbytet av belysningssystem tar ordentlig fart nu i år.

- Det handlar inte bara om energibesparing. De nya belysningssystemen har längre livslängd och kräver mindre underhåll.

Prov i Storfors

Storfors kommun har i all tysthet provat ett antal armaturer i kommunens elljusspår. Olof Edén är energi- och klimatrådgivare i kommunen.

- Vi har bara gott att säga om de nya belysningssystemen. De har fungerat tillfredställande. Ljuset från det nya systemet är klart bättre än från det gamla systemet. Vi har minskat installerad effekt med cirka 80 procent. Energianvändningen har minskat med 75 procent. De fasta kostnaderna har på ett år minskat med 12 000 kronor.

Bara i Värmland finns det 50 elljusspår. I hela landet finns det 1 700 elljusspår.

Nya finansieringslösningar

Det enda som i dag kan hindra en snabb utveckling med byten av belysningssystem är finansieringen. Experter på området talar till och med om att kunna ” hyra ljus” eller leasing som på bilmarknaden.

- Jag är fullständigt övertygad om att det blir helt nya marknadslösningar sa Claes Pettersson, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Arvika kommun.

Weng Guang presenterade pågående forskning i Kina.

- Det handlar om ny kylteknik, bättre ljusspridning och kvalitetssäkring när det gäller korrosion, styrning och drift. Vi är på hugget och vill sprida den nya tekniken till Sverige och Europa i stort.

2017-05-31 07:01

2017-05-31 07:01