2017-03-01 09:05

2017-03-01 09:05

Timo Räisänen gör vaggvisa för studenter

KARLSTAD: "Sömnen är viktig för både studier och hälsa"

Många studenter lider av sömnsvårigheter.
Men det ska artisten Timo Räisänen råda bot på hoppas Karlstads universitet.

En undersökning bland universitetets studenter visar att mer än hälften ibland har sömnsvårigheter. Något som kan spela in vanorna man har innan det är dags för sängen.

– Oftast har man vanor som inte är helt optimala, säger Annika Norell Clarke, doktor i psykologi och som forskar på just sömn.

– Det kan handla om vad man gör på kvällen – om man ägnar sig åt aktiviteter som piggar upp hjärnan eller kroppen. Som att träna sent, plugga sent eller chattar med kompisar.

Något som kan lugna och distrahera uppvarvade tankar är vaggvisor, och det är där som Göteborgsartisten Timo Räisänen kommer in. Han ombads att göra en ny version av sin låt Fear No Darkness, Promised Child.

– Självklart är det ett sätt att skapa uppmärksamhet och intresse för Karlstads universitet, men det finns också mycket allvar i frågeställningen. Sömnen är viktig för både studier och hälsa. Genom Drömlåten vill vi visa att vi bryr oss om våra studenter och vill att de ska lyckas, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef på Karlstads universitet.

Komplett med video

Låten har inte bara fått ett annat tempo, den har också fått en ny titel, Fear No Darkness, Lullaby. Den har även kompletterats med en musikvideo. Och artisten nappade direkt på idén att hjälpa studenter att komma till ro.

– Det märks verkligen på resultatet. Han har inte sparat på krutet: låten är inspelad med hans ordinarie musiker och delar av Göteborgs Symfoniker, så det är en mäktig version. Jag är enormt stolt över vår delaktighet och möjligheten att presentera den på det här viset, säger Malin Åhs, kommunikatör på Karlstads universitet.

Låten är också nästa etapp i universitetets kampanj att få kommande studenter att hitta till Karlstad.

Den som behöver komma ner i varv hittar låten med video här.

En undersökning bland universitetets studenter visar att mer än hälften ibland har sömnsvårigheter. Något som kan spela in vanorna man har innan det är dags för sängen.

– Oftast har man vanor som inte är helt optimala, säger Annika Norell Clarke, doktor i psykologi och som forskar på just sömn.

– Det kan handla om vad man gör på kvällen – om man ägnar sig åt aktiviteter som piggar upp hjärnan eller kroppen. Som att träna sent, plugga sent eller chattar med kompisar.

Något som kan lugna och distrahera uppvarvade tankar är vaggvisor, och det är där som Göteborgsartisten Timo Räisänen kommer in. Han ombads att göra en ny version av sin låt Fear No Darkness, Promised Child.

– Självklart är det ett sätt att skapa uppmärksamhet och intresse för Karlstads universitet, men det finns också mycket allvar i frågeställningen. Sömnen är viktig för både studier och hälsa. Genom Drömlåten vill vi visa att vi bryr oss om våra studenter och vill att de ska lyckas, säger Arvid Dahlgren, kommunikationschef på Karlstads universitet.

Komplett med video

Låten har inte bara fått ett annat tempo, den har också fått en ny titel, Fear No Darkness, Lullaby. Den har även kompletterats med en musikvideo. Och artisten nappade direkt på idén att hjälpa studenter att komma till ro.

– Det märks verkligen på resultatet. Han har inte sparat på krutet: låten är inspelad med hans ordinarie musiker och delar av Göteborgs Symfoniker, så det är en mäktig version. Jag är enormt stolt över vår delaktighet och möjligheten att presentera den på det här viset, säger Malin Åhs, kommunikatör på Karlstads universitet.

Låten är också nästa etapp i universitetets kampanj att få kommande studenter att hitta till Karlstad.

Den som behöver komma ner i varv hittar låten med video här.