2017-02-15 06:00

2017-02-15 06:00

Hallå! Fatta galoppen!

KRÖNIKA

Så flyger de över! Det ser så lätt ut när allt stämmer. Jag sitter i ridhuset och tittar på när dottern och hennes ponny är på hoppträning. Det är en fröjd att se samspelet mellan ryttare och häst. Det är mycket som ska samverka och det är ju helt fantastiskt att vi människor tillsammans med ett djur kan ha så roligt och kunna idrotta tillsammans.

Att hålla på med ridning är ju egentligen mycket svårare än all annan sport, just för att man är ett team med ett djur. Det är många delar som måste fungera och samverka för att man ska kunna nå framgång. Men det är ju just det, som gör ridsporten så fantastiskt rolig och svår. Och vi är många som gillar samspelet med hästen.

I Sverige är hästnäringen så stor, att vi idag är det näst häst-tätaste landet i Europa. I dag finns det cirka 360 000 hästar och hästnäringen ger upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt cirka 46 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten.

Hästen har blivit en viktig del i utvecklingen av den svenska landsbygden för det har skett en femfaldig ökning med hästar de senaste fyrtio åren. Hästnäringen är det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla.

Med all denna fakta om hästnäringen, blev jag klart förvånad över den okunskap som visade sig när Jerringpriset delades ut i år till hoppryttaren Peder Fredricson. Det var många plumpa kommentarer som fälldes. Men ni, flertalet av sportjournalister, borde ju ha kunskap om de stora idrotterna.

Är det månne för lite skandaler inom ridsporten eller är det för att 90 procent av utövarna är kvinnor, ja något är det i alla fall som gör att man blundar för att sporten är så populär och osynliggör den. Ridsport är ju den näst största ungdomsidrotten, bara fotbollen som är större. Ridning är även Sveriges näst största handikappidrott. Hästen ingår även som en naturlig del i kretsloppet och bidrar till öppna landskap.

Plötsligt hör jag dottern ropa till mig.

– Du kan få skritta av Peggy nu!

Jag skiner upp och ler. Så skrittar vi iväg. Det känns gott i både kropp och själ. Jag hoppas verkligen att hela hästnäringen fortsätter att utvecklas i Sverige. Och att den synliggörs mer så alla verkligen till slut fattar galoppen!!

Att hålla på med ridning är ju egentligen mycket svårare än all annan sport, just för att man är ett team med ett djur. Det är många delar som måste fungera och samverka för att man ska kunna nå framgång. Men det är ju just det, som gör ridsporten så fantastiskt rolig och svår. Och vi är många som gillar samspelet med hästen.

I Sverige är hästnäringen så stor, att vi idag är det näst häst-tätaste landet i Europa. I dag finns det cirka 360 000 hästar och hästnäringen ger upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt cirka 46 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten.

Hästen har blivit en viktig del i utvecklingen av den svenska landsbygden för det har skett en femfaldig ökning med hästar de senaste fyrtio åren. Hästnäringen är det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla.

Med all denna fakta om hästnäringen, blev jag klart förvånad över den okunskap som visade sig när Jerringpriset delades ut i år till hoppryttaren Peder Fredricson. Det var många plumpa kommentarer som fälldes. Men ni, flertalet av sportjournalister, borde ju ha kunskap om de stora idrotterna.

Är det månne för lite skandaler inom ridsporten eller är det för att 90 procent av utövarna är kvinnor, ja något är det i alla fall som gör att man blundar för att sporten är så populär och osynliggör den. Ridsport är ju den näst största ungdomsidrotten, bara fotbollen som är större. Ridning är även Sveriges näst största handikappidrott. Hästen ingår även som en naturlig del i kretsloppet och bidrar till öppna landskap.

Plötsligt hör jag dottern ropa till mig.

– Du kan få skritta av Peggy nu!

Jag skiner upp och ler. Så skrittar vi iväg. Det känns gott i både kropp och själ. Jag hoppas verkligen att hela hästnäringen fortsätter att utvecklas i Sverige. Och att den synliggörs mer så alla verkligen till slut fattar galoppen!!

  • CISSI LEIBRING