2016-10-13 10:11

2016-10-13 10:11

Ingen vinst - men topp fem i Europa

JORDBRUK

Anna Wilén, som driver Ängebäck Trädgård utanför Grava, är just nu i Bryssel där hon deltagit i finalen av Copas europeiska innovationspris för kvinnor. Hennes gourmetpotatisar blev utan pris, men hon är nöjd ändå.

– Gourmetpotatisen och jag vann inte, men vi är fortfarande topp fem i Europa. Det har varit fantastiskt roligt, en rolig resa med potatisen från början. Det har varit jättekul att vara i EU-parlamentet i Bryssel.

Hur såg konkurrensen ut under finalen?

– Det är fantastiska kvinnor och fantastiska innovationer. Det är otroligt hedrande att vara en av de här fem, det är ett fint sällskap. En gör små äppelträd som kan odlas på väldigt liten yta, en annan jobbar med en svamp som placeras i närheten av andra växter så det blir bättre näringsupptag. En har ett datasystem där man får hjälp med att beräkna gödsel och bekämpning och hon som vann driver ägg- och hönsproduktion.

Varför finns det ett innovationspris speciellt för kvinnor som är företagare inom den gröna näringen? Behövs det?

– Ja, det är jätteroligt att det finns. Kvinnor syns inte så mycket inom de gröna näringarna. Det behövs förebilder så andra vågar. Det känns stort att vara med och skriva kvinnohistoria inom jordbruket.

Dina potatisar har tidigare varit grisfoder. Hur kom det sig att de förvandlades till gourmetkäk?

– Jag var sjukskriven under 2,5 år och fick då ofrivilligt tid att tänka. Vi odlade mycket potatis då som vi sålde till ett alldeles för lågt pris. Jag börjad drömma på nätterna om potatis, såg maskiner och förpackningar, och vaknade full av idéer. Jag började laga mat av de små King Edward som gått till grisfoder, och det blev bra - de är väldigt smakrika. Efter att ha gått en marknadsföringsutbildning på Karlstads universitet fick vi först in potatisarna hos Konsum Värmland. Hösten 2011 åt de våra gourmetpotatisar på Nobelfesten.

– Det handlar om att göra en affärsidé av skräpet och minska matsvinn. Gourmetpotatisen är miljö- och klimatsmart. För mig handlar det också om att återta utrymme i affären för matpotatis. Chipshyllorna och frysdiskarna växte allt mer, och de potatisarna är ofta inte svenska. Det fanns inga små potatisförpackningar när vi började.

Har du några nya innovationer på gång?

– Det finns massor av idéer, men inget som har konkretiserats och sjösatts än.

– Gourmetpotatisen och jag vann inte, men vi är fortfarande topp fem i Europa. Det har varit fantastiskt roligt, en rolig resa med potatisen från början. Det har varit jättekul att vara i EU-parlamentet i Bryssel.

Hur såg konkurrensen ut under finalen?

– Det är fantastiska kvinnor och fantastiska innovationer. Det är otroligt hedrande att vara en av de här fem, det är ett fint sällskap. En gör små äppelträd som kan odlas på väldigt liten yta, en annan jobbar med en svamp som placeras i närheten av andra växter så det blir bättre näringsupptag. En har ett datasystem där man får hjälp med att beräkna gödsel och bekämpning och hon som vann driver ägg- och hönsproduktion.

Varför finns det ett innovationspris speciellt för kvinnor som är företagare inom den gröna näringen? Behövs det?

– Ja, det är jätteroligt att det finns. Kvinnor syns inte så mycket inom de gröna näringarna. Det behövs förebilder så andra vågar. Det känns stort att vara med och skriva kvinnohistoria inom jordbruket.

Dina potatisar har tidigare varit grisfoder. Hur kom det sig att de förvandlades till gourmetkäk?

– Jag var sjukskriven under 2,5 år och fick då ofrivilligt tid att tänka. Vi odlade mycket potatis då som vi sålde till ett alldeles för lågt pris. Jag börjad drömma på nätterna om potatis, såg maskiner och förpackningar, och vaknade full av idéer. Jag började laga mat av de små King Edward som gått till grisfoder, och det blev bra - de är väldigt smakrika. Efter att ha gått en marknadsföringsutbildning på Karlstads universitet fick vi först in potatisarna hos Konsum Värmland. Hösten 2011 åt de våra gourmetpotatisar på Nobelfesten.

– Det handlar om att göra en affärsidé av skräpet och minska matsvinn. Gourmetpotatisen är miljö- och klimatsmart. För mig handlar det också om att återta utrymme i affären för matpotatis. Chipshyllorna och frysdiskarna växte allt mer, och de potatisarna är ofta inte svenska. Det fanns inga små potatisförpackningar när vi började.

Har du några nya innovationer på gång?

– Det finns massor av idéer, men inget som har konkretiserats och sjösatts än.