2016-10-07 18:25

2017-01-16 14:45

Stort intresse för vodkafabriken

VÄRMLAND: 120 personer är medlemmar i klubben

Intresset för den planerade vodkafabriken i norra Värmland, som skall tillverka Wermeland Vodka, är stort. 120 personer från Sverige, USA, Norge och Finland är i dag medlemmar i klubben.
– Flera av dem har också uttryckt intresse av att vara med och investera i projektet, säger Håkan Holm Alteblad, Karlstad, en av grundarna av projektet.

Modellen till vodkafabriken är klar. Bakom modellbygget står reklammannen Gunnar Lundkvist, Karlstad, som är en av fyra personer bakom projektet. De andra tre personerna är, förutom Håkan Holm Alteblad, Anders Eriksson och Jan Nilsson, bägge från Karlstad.

– Det är rätt omfattande regler när man skall bygga en fabrik som producerar alkohol. I den modell vi tagit fram kommer byggnaden att uppföras i två skepp och på toppen blir det en åtta meter hög skorsten som är en flaska där det på etiketten står Wermeland Vodka, säger Gunnar Lundkvist.

Oroad

Håkan Holm Alteblad är aningen oroad över det i Torsby är så svagt intresse för etableringen. Det är ganska troligt att etableringen sker i norra Värmland, närmare bestämt i finnskogen. En plats som nämnts i sammanhanget är Lekvattnet.

– Om jag i dag var politiker eller näringslivschef i Torsby kommun skulle jag jubla över projektet och vara med i arbetet, men vi hör knappt ingenting från den kanten.

Råvarorna

Anledningen till att norra Värmland blivit en het etableringsplats är möjligheterna att där odla en speciell svedjerova samt tuvråg, som ingår i det gamla receptet som svedjefinnarna hade med sig från Finland

– Dessutom är det så att vattnet i finnskogen passar alldeles utmärkt för tillverkningen av vodkan, säger Gunnar Lundkvist.

Hög klass

Nu kommer grundarna att marknadsföra projektet ännu tuffare. De kommer att finnas med på öl- och whiskymässan på Färjestads travbana senare i år samt på Delimässan på CCC i Karlstad nästa år.

– Det är många som undrar vilken smakriktning det handlar om, men den frågan kan vi inte svara på eftersom det inte skett någon tillverkning, Vi förväntar oss en produkt av hög klass, säger Håkan Holm Alteblad.

Glasflaskan

Just nu undersöker grundarna möjligheterna att tillverka en speciell glasflaska för vodkan. I dagarna träffar de experter på det området. Man kan också tänka sig att uppföra en smältugn i Värmland dit returglas kan skickas från de stora butikerna i Värmland. Kanske också produkterna från Liljedals glasbruk kan ge vägledning.

Den tekniska utrustningen för vodkafabriken kommer från Tyskland.

Investeringen

Investeringen kommer i ett första skede att handla om cirka fem miljoner kronor.

– Sedan kan vi bygga ut fabriken och öka produktionen. Då krävs det självfallet ytterligare investeringar. Vi kommer också att satsa på annan produktion i området, exempelvis trähus i modulform och kanske grillkol som inte behöver tändvätska.

Hur säkert är det då att fabriken kommer att byggas?

– Jag tror stenhårt på ett förverkligande, men vi måste självfallet få klart med alla detaljer och få fram medel från investerarna. När medlemsantalet har ökat kommer vi att bilda ett aktiebolag. Medlemmarna i klubben kommer per automatik att bli aktieägare i Wermeland Vodka. 500 kronor kostar det att bli medlem i klubben.

Modellen till vodkafabriken är klar. Bakom modellbygget står reklammannen Gunnar Lundkvist, Karlstad, som är en av fyra personer bakom projektet. De andra tre personerna är, förutom Håkan Holm Alteblad, Anders Eriksson och Jan Nilsson, bägge från Karlstad.

– Det är rätt omfattande regler när man skall bygga en fabrik som producerar alkohol. I den modell vi tagit fram kommer byggnaden att uppföras i två skepp och på toppen blir det en åtta meter hög skorsten som är en flaska där det på etiketten står Wermeland Vodka, säger Gunnar Lundkvist.

Oroad

Håkan Holm Alteblad är aningen oroad över det i Torsby är så svagt intresse för etableringen. Det är ganska troligt att etableringen sker i norra Värmland, närmare bestämt i finnskogen. En plats som nämnts i sammanhanget är Lekvattnet.

– Om jag i dag var politiker eller näringslivschef i Torsby kommun skulle jag jubla över projektet och vara med i arbetet, men vi hör knappt ingenting från den kanten.

Råvarorna

Anledningen till att norra Värmland blivit en het etableringsplats är möjligheterna att där odla en speciell svedjerova samt tuvråg, som ingår i det gamla receptet som svedjefinnarna hade med sig från Finland

– Dessutom är det så att vattnet i finnskogen passar alldeles utmärkt för tillverkningen av vodkan, säger Gunnar Lundkvist.

Hög klass

Nu kommer grundarna att marknadsföra projektet ännu tuffare. De kommer att finnas med på öl- och whiskymässan på Färjestads travbana senare i år samt på Delimässan på CCC i Karlstad nästa år.

– Det är många som undrar vilken smakriktning det handlar om, men den frågan kan vi inte svara på eftersom det inte skett någon tillverkning, Vi förväntar oss en produkt av hög klass, säger Håkan Holm Alteblad.

Glasflaskan

Just nu undersöker grundarna möjligheterna att tillverka en speciell glasflaska för vodkan. I dagarna träffar de experter på det området. Man kan också tänka sig att uppföra en smältugn i Värmland dit returglas kan skickas från de stora butikerna i Värmland. Kanske också produkterna från Liljedals glasbruk kan ge vägledning.

Den tekniska utrustningen för vodkafabriken kommer från Tyskland.

Investeringen

Investeringen kommer i ett första skede att handla om cirka fem miljoner kronor.

– Sedan kan vi bygga ut fabriken och öka produktionen. Då krävs det självfallet ytterligare investeringar. Vi kommer också att satsa på annan produktion i området, exempelvis trähus i modulform och kanske grillkol som inte behöver tändvätska.

Hur säkert är det då att fabriken kommer att byggas?

– Jag tror stenhårt på ett förverkligande, men vi måste självfallet få klart med alla detaljer och få fram medel från investerarna. När medlemsantalet har ökat kommer vi att bilda ett aktiebolag. Medlemmarna i klubben kommer per automatik att bli aktieägare i Wermeland Vodka. 500 kronor kostar det att bli medlem i klubben.

Fakta Wermeland Vodka:

Projektets grundare är Håkan Holm Alteblad, Anders Eriksson, Gunnar Lundkvist och Jan Nilsson. De träffades och utbytte tankar om möjligheterna att starta en vodkafabrik i Värmland. Anders Erikssons svärfar i Polen har tillgång till ett recept som spreds av ättlingar till svedjefinnarna i norra Värmland. Hela tiden har syftet varit att skapa fler jobb i Värmland. Det handlar inte bara om en vodkafabrik. Grundarna vill också starta annan produktion som bygger på trä. Direkt och indirekt kommer de här satsningarna att kunna skapa allt mellan 25-50 nya jobb i norra Värmland.