2016-09-28 06:00

2016-09-28 06:00

Mångfald är att våga tänka nytt

ANNA LUNDMARK LUNDBERGH

Mångfald är en etikett de flesta vill sätta på sig själva och sin verksamhet. För vem tror på allvar att enfald får företag att växa och vara lönsamma. Att säga mångfald är en sak, men hur gör vi?

De flesta av oss umgås, bor och jobbar med människor som är lika oss själva. För att verkligen leva mångfald krävs att vi går en match med våra egna invanda beteenden och tankar. Det handlar om att på djupet förstå hur andra tänker och agerar och inte begränsas av det vi känner till och brukar göra. Samarbeta och umgås med yngre, över klassgränser, över språk och landgränser. Då kommer även affärsidéerna och nya marknader öppnar sig.

Bra exempel är Yang Zaho, Migyston, och Hamid Yousefzadegan, Lumine LED, som nyss utsågs till årets Nybyggare. En utmärkelse som delas ut av IFS, Almi Företagspartner och SEB. Yang Zaho har tillsammans med sina kompanjoner Erik och David Steijner snabbt kommit in på den kinesiska marknaden. Kunskap om språk och kultur, digitala lösningar och logistik fick de tre studenterna som pluggade ihop att testa en affärsidé. Bara några år senare är den en succé. Hamid Yousefzadegan har utvecklat energibesparande LED-belysningar för en internationell marknad och lyckats väl.

Migyston har på bara fyra år utvecklats från en studentidé till ett företag med ett team på 24 personer i Sverige och Kina. Jag kommer ofta tillbaka till att vi ska lära oss av de yngre och Migystons ägare har verkligen tänkt kreativt och nytt då de löst hinder som dykt upp under resan. Dottern är också ett exempel på vad fler unga söker, hon väljer att bo i mångkulturella Möllevången i Malmö just för att det är så internationellt. Unga ser inte språket som ett hinder och det internationella är självklart. Man reser, jobbar sig runt världen, möter människor, förstår kulturer och lär sig språk. Med Google translate och kroppsspråk funkar det mesta.

Mångfald är att våga tänka nytt. De hinder vi äldre bygger upp ser oftast inte ens de yngre. Fakta är att det mesta är okänd mark och att det finns så mycket som vi inte ens vet att vi inte vet. Att ha insikt om sina begränsningar och att addera med personer som har det jag själv saknar är bra förutsättningar för att vi tillsammans ska bli större och starkare.

De flesta av oss umgås, bor och jobbar med människor som är lika oss själva. För att verkligen leva mångfald krävs att vi går en match med våra egna invanda beteenden och tankar. Det handlar om att på djupet förstå hur andra tänker och agerar och inte begränsas av det vi känner till och brukar göra. Samarbeta och umgås med yngre, över klassgränser, över språk och landgränser. Då kommer även affärsidéerna och nya marknader öppnar sig.

Bra exempel är Yang Zaho, Migyston, och Hamid Yousefzadegan, Lumine LED, som nyss utsågs till årets Nybyggare. En utmärkelse som delas ut av IFS, Almi Företagspartner och SEB. Yang Zaho har tillsammans med sina kompanjoner Erik och David Steijner snabbt kommit in på den kinesiska marknaden. Kunskap om språk och kultur, digitala lösningar och logistik fick de tre studenterna som pluggade ihop att testa en affärsidé. Bara några år senare är den en succé. Hamid Yousefzadegan har utvecklat energibesparande LED-belysningar för en internationell marknad och lyckats väl.

Migyston har på bara fyra år utvecklats från en studentidé till ett företag med ett team på 24 personer i Sverige och Kina. Jag kommer ofta tillbaka till att vi ska lära oss av de yngre och Migystons ägare har verkligen tänkt kreativt och nytt då de löst hinder som dykt upp under resan. Dottern är också ett exempel på vad fler unga söker, hon väljer att bo i mångkulturella Möllevången i Malmö just för att det är så internationellt. Unga ser inte språket som ett hinder och det internationella är självklart. Man reser, jobbar sig runt världen, möter människor, förstår kulturer och lär sig språk. Med Google translate och kroppsspråk funkar det mesta.

Mångfald är att våga tänka nytt. De hinder vi äldre bygger upp ser oftast inte ens de yngre. Fakta är att det mesta är okänd mark och att det finns så mycket som vi inte ens vet att vi inte vet. Att ha insikt om sina begränsningar och att addera med personer som har det jag själv saknar är bra förutsättningar för att vi tillsammans ska bli större och starkare.