2016-09-26 13:21

2016-09-26 13:21

48 miljoner till re:newcell

KRISTINEHAMN: Startar första produktionslinjen för textilmassa från återvunna textilier

Innovationsföretaget re:newcell i Kristinehamn har fått en investering på 48 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att bygga världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier.

NWT har tidigare skrivit om satsningen på bomullsåtervinning i Kristinehamn. Företaget re:newcells affärsidé är att återanvända begagnade tyger och göra återvunnen textilmassa. Just nu bygger re:newcell upp en demoanläggning på AkzoNobels fabriksområde.

– En viktig orsak till etableringen i Värmland är att det finns otroligt mycket kompetens kring massa, säger styrelseledamoten Henrik Norlin.

I vår ska fabriken, med en kapacitet att hantera 7 000 ton återvunna textilier per år, stå klar. De första maskinerna levereras redan nästa vecka.

”Globalt center”

Företaget har nyligen fått en investering på 48 miljoner kronor från det statliga venture capital-bolaget Fouriertransform och investmentbolaget Girincubator som ska gå till demoanläggningen i Kristinehamn.

– Syftet med etableringen är att visa att tekniken funkar i större skala. Det kan även användas som en framtida forsknings- och utvecklingsanläggning för att driva utvecklingen framåt. Vi tror att det kan bli ett globalt center för textilåtervinning, säger Henrik Norlin.

NWT har tidigare skrivit om satsningen på bomullsåtervinning i Kristinehamn. Företaget re:newcells affärsidé är att återanvända begagnade tyger och göra återvunnen textilmassa. Just nu bygger re:newcell upp en demoanläggning på AkzoNobels fabriksområde.

– En viktig orsak till etableringen i Värmland är att det finns otroligt mycket kompetens kring massa, säger styrelseledamoten Henrik Norlin.

I vår ska fabriken, med en kapacitet att hantera 7 000 ton återvunna textilier per år, stå klar. De första maskinerna levereras redan nästa vecka.

”Globalt center”

Företaget har nyligen fått en investering på 48 miljoner kronor från det statliga venture capital-bolaget Fouriertransform och investmentbolaget Girincubator som ska gå till demoanläggningen i Kristinehamn.

– Syftet med etableringen är att visa att tekniken funkar i större skala. Det kan även användas som en framtida forsknings- och utvecklingsanläggning för att driva utvecklingen framåt. Vi tror att det kan bli ett globalt center för textilåtervinning, säger Henrik Norlin.