2016-09-22 16:22

2016-09-22 16:22

Så blev Kaj bäst på pensioner

KARLSTAD: ”Var iskall och kolla text-tv lite snabbt”

Kaj Eriksson från Karlstad har utsetts till Pensionsmästare i september. Anledningen: han är den 70-talist i landet som haft högst värdeökning på sina tjänstepensionsfonder.

Hur blev du så bra på pension?

– Det är bara tur. Man har väl gått in vid rätt tillfälle. Jag satsade på guld i december förra året, och det har stigit med 112 procent. Så det gick bra.

Hur får man pensionen att växa så mycket som möjligt?

– Man får ta lite risker och chansa en hel del. På PPM kör jag bara med en och samma fond i taget. Det kan sjunka en hel del, det får man vara beredd på. Den fond jag har nu har jag haft i tio månader, annars brukar det vara ett halvår. Och jag brukar aldrig gå in i samma fond jag haft förut. Då har det gått bra.

Vilka är dina bästa tips till andra pensionssparare?

– Man får vara iskall och kolla börserna, läsa tips och följa med i vad som händer. Jag följer utvecklingen och kollar lite snabbt varje dag på text-tv, i Dagens Industri och på nätet. Man kan allt ta sig tid i 5-10 minuter. Och våga chansa och kör en fond i taget. Det har gett mig bra avkastning.

Vad är bra att tänka på som nybörjare?

– Morningstar.se är en bra hemsida med tips, reportage och alla fonder som finns.

Hur kommer du göra med fonderna framöver?

– Jag fortsätter i samma ordning.

Du har ju ett tag kvar till pension.

– Ja, men man måste spekulera lite. Även för en annan sjunker det ibland.

Hur blev du så bra på pension?

– Det är bara tur. Man har väl gått in vid rätt tillfälle. Jag satsade på guld i december förra året, och det har stigit med 112 procent. Så det gick bra.

Hur får man pensionen att växa så mycket som möjligt?

– Man får ta lite risker och chansa en hel del. På PPM kör jag bara med en och samma fond i taget. Det kan sjunka en hel del, det får man vara beredd på. Den fond jag har nu har jag haft i tio månader, annars brukar det vara ett halvår. Och jag brukar aldrig gå in i samma fond jag haft förut. Då har det gått bra.

Vilka är dina bästa tips till andra pensionssparare?

– Man får vara iskall och kolla börserna, läsa tips och följa med i vad som händer. Jag följer utvecklingen och kollar lite snabbt varje dag på text-tv, i Dagens Industri och på nätet. Man kan allt ta sig tid i 5-10 minuter. Och våga chansa och kör en fond i taget. Det har gett mig bra avkastning.

Vad är bra att tänka på som nybörjare?

– Morningstar.se är en bra hemsida med tips, reportage och alla fonder som finns.

Hur kommer du göra med fonderna framöver?

– Jag fortsätter i samma ordning.

Du har ju ett tag kvar till pension.

– Ja, men man måste spekulera lite. Även för en annan sjunker det ibland.