2016-09-21 06:00

2016-09-21 06:00

En östtysk tusenkonstnär

TORSBY: Gunnar Kock har Trabant som tjänstebil

Han är något av tusenkonstnär och har glas och finsnickerier som spetskompetens. Därmed är han i dag den ende och sista (?) i sitt slag i hela Nordvärmland.
– Mitt problem är den ojämna beläggningen men vem vet... i morgon kanske jag får en stor order och en stor order för mig är kanske 5-6 fönster och några dörrar...

Det här handlar om Gunnar Kock, 53, från Önnerud som ligger strax norr om Torsby samhälle. Han lämnade Thüringen i östra Tyskland och flyttade till Sverige för åtta år sedan.

För naturen

– Varför? Jo, framför allt hade jag hört mycket gott om den svenska naturen och jag hade också hört att det skulle vara brist på hantverkare i Sverige.

– Jag kom till Torsby 2011 och startade mitt företag året därpå och jag måste sägas att jag trivs alldeles utmärkt. Det är här som jag vill fortsätta leva och verka.

Livet som småföretagare är inte alltid en dans på rosor.

Ojämn beläggning

Det om någon vet Gunnar Kock.

– Men det känns i alla fall som om jag skulle vara på rätt väg. Jag tycker att verksamheten växer sakta men säkert, säger Gunnar. Visserligen är beläggningen väldigt ojämn. Just nu har jag precis fullt upp och jag skulle faktiskt önska mig en månad tillbaka i tiden.

Ligger efter

– Jag håller på med en order på 52 fönster och jag ligger lite efter. Dessa måste vara klara under oktober månad. Sedan blir det betydligt tuffare under vintermånaderna. Det är därför som det är så otroligt viktigt för mig att jag får komma ut och visa upp mig på den lokala marknaden. Jag vet att behovet finns där ute.

Tre delmoment

För tillfället arbetar alltså Gunnar Kock mest med fönster och dörrar.

Och det handlar om tre delmoment.

Snickerier, glas och målning.

Det är därför som han ser själv som hantverkare.

– Några kallar mig för snickare, säger Gunnar. Men så vill inte jag kalla mig. Jag är helt enkelt hantverkare och Inget annat.

Det här handlar om Gunnar Kock, 53, från Önnerud som ligger strax norr om Torsby samhälle. Han lämnade Thüringen i östra Tyskland och flyttade till Sverige för åtta år sedan.

För naturen

– Varför? Jo, framför allt hade jag hört mycket gott om den svenska naturen och jag hade också hört att det skulle vara brist på hantverkare i Sverige.

– Jag kom till Torsby 2011 och startade mitt företag året därpå och jag måste sägas att jag trivs alldeles utmärkt. Det är här som jag vill fortsätta leva och verka.

Livet som småföretagare är inte alltid en dans på rosor.

Ojämn beläggning

Det om någon vet Gunnar Kock.

– Men det känns i alla fall som om jag skulle vara på rätt väg. Jag tycker att verksamheten växer sakta men säkert, säger Gunnar. Visserligen är beläggningen väldigt ojämn. Just nu har jag precis fullt upp och jag skulle faktiskt önska mig en månad tillbaka i tiden.

Ligger efter

– Jag håller på med en order på 52 fönster och jag ligger lite efter. Dessa måste vara klara under oktober månad. Sedan blir det betydligt tuffare under vintermånaderna. Det är därför som det är så otroligt viktigt för mig att jag får komma ut och visa upp mig på den lokala marknaden. Jag vet att behovet finns där ute.

Tre delmoment

För tillfället arbetar alltså Gunnar Kock mest med fönster och dörrar.

Och det handlar om tre delmoment.

Snickerier, glas och målning.

Det är därför som han ser själv som hantverkare.

– Några kallar mig för snickare, säger Gunnar. Men så vill inte jag kalla mig. Jag är helt enkelt hantverkare och Inget annat.