2016-09-20 11:29

2016-09-20 15:12

Sunne återigen i toppen

VÄRMLAND: Karlstad gör sitt sämsta resultat någonsin och Kristinehamn utnämns till årets sjunkbomb

Sunne, Grums och Munkfors har Värmlands bästa företagsklimat. Det visar den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv. Karlstad gör sitt sämsta resultat någonsin och Kristinehamn utnämns till årets sjunkbomb.

– Stabilt.

Så beskriver Urban Svanberg, regionchef på Svenskt Näringsliv Värmland, läget i Sunne. Kommunen har länge legat i toppskiktet när Värmlands och landets bästa företagsklimat korats. Även i år kniper de förstaplatsen i länet.

– Företagsklimatet är grunden för allt i en kommun, säger Gunilla Ingemyr (C), komunstyrelsens ordförande i Sunne kommun.

Bästa någonsin

I 2016 års ranking hamnar Grums kommun på sin bästa placering någonsin och når en andraplats i länet.

– Vi har gjort en medveten satsning på näringslivsfrågor. Vi gör många företagsbesök och har en nära dialog med företagarna. Vi är alerta och svarar fort, säger Maria Röhr, tillväxtstrateg i Grums kommun.

Även Munkfors har fått en rekordplacering med sin värmländska tredjeplats.

– Vi hade en dipp 2015. Då bjöd vi in till stormöte och lyssnade på vad företagarna vill. Det gjorde vi även 2005 och då funkade det. Nu senast visade det sig att det varit problem med upphandlingar bland annat. Nu köper vi in lokalt i de fall vi kan i ännu större utsträckning än innan, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors kommun.

Årets sjunkbomb

Urban Svanberg lyfter fram att Kil gjort ett bra jobb och att kommunen med sin femteplats i länet når sin bästa placering någonsin.

– Karlstad däremot har gjort sitt sämsta resultat någonsin sedan mätningarna startade 2001. Och årets sjunkbomb är Kristinehamn som tidigare varit ett gott exempel i landet, säger han.

Kristinehamn hamnade i år på plats 216 av 290. Placeringen har väckt stort missnöje, och med kort varsel har kommunen därför bjudit in näringsliv, politiker och kommunala tjänstemän för att under torsdagen jobba fram en ny handlingsplan.

Karlstad, som hamnade på plats 89 i landet, har som mål att hamna bland de 20 främsta. ”Dit är det till synes mycket långt. Faktum är att Karlstad har en negativ trend”, skriver Anders Tallgren (S), vice ordförande i kommunens tillväxtutskott och näringslivsråd, i ett pressmeddelande.

– Tyvärr har vi under en längre tid noterat att jobbfrågan och näringslivsklimatet är lågt prioriterat av den moderatledda majoriteten och vi socialdemokrater kommer nu att bjuda in till samtal med näringslivets olika organisationer, säger han.

– Stabilt.

Så beskriver Urban Svanberg, regionchef på Svenskt Näringsliv Värmland, läget i Sunne. Kommunen har länge legat i toppskiktet när Värmlands och landets bästa företagsklimat korats. Även i år kniper de förstaplatsen i länet.

– Företagsklimatet är grunden för allt i en kommun, säger Gunilla Ingemyr (C), komunstyrelsens ordförande i Sunne kommun.

Bästa någonsin

I 2016 års ranking hamnar Grums kommun på sin bästa placering någonsin och når en andraplats i länet.

– Vi har gjort en medveten satsning på näringslivsfrågor. Vi gör många företagsbesök och har en nära dialog med företagarna. Vi är alerta och svarar fort, säger Maria Röhr, tillväxtstrateg i Grums kommun.

Även Munkfors har fått en rekordplacering med sin värmländska tredjeplats.

– Vi hade en dipp 2015. Då bjöd vi in till stormöte och lyssnade på vad företagarna vill. Det gjorde vi även 2005 och då funkade det. Nu senast visade det sig att det varit problem med upphandlingar bland annat. Nu köper vi in lokalt i de fall vi kan i ännu större utsträckning än innan, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors kommun.

Årets sjunkbomb

Urban Svanberg lyfter fram att Kil gjort ett bra jobb och att kommunen med sin femteplats i länet når sin bästa placering någonsin.

– Karlstad däremot har gjort sitt sämsta resultat någonsin sedan mätningarna startade 2001. Och årets sjunkbomb är Kristinehamn som tidigare varit ett gott exempel i landet, säger han.

Kristinehamn hamnade i år på plats 216 av 290. Placeringen har väckt stort missnöje, och med kort varsel har kommunen därför bjudit in näringsliv, politiker och kommunala tjänstemän för att under torsdagen jobba fram en ny handlingsplan.

Karlstad, som hamnade på plats 89 i landet, har som mål att hamna bland de 20 främsta. ”Dit är det till synes mycket långt. Faktum är att Karlstad har en negativ trend”, skriver Anders Tallgren (S), vice ordförande i kommunens tillväxtutskott och näringslivsråd, i ett pressmeddelande.

– Tyvärr har vi under en längre tid noterat att jobbfrågan och näringslivsklimatet är lågt prioriterat av den moderatledda majoriteten och vi socialdemokrater kommer nu att bjuda in till samtal med näringslivets olika organisationer, säger han.