2016-09-19 16:02

2016-09-19 16:02

Du kan ha pengar att hämta

KARLSTAD: Många missar att begära ut extra ersättning för sjukskrivning och föräldraledighet

Har du koll på vilka extrapengar du kan få ut som kollektivanställd om du är sjukskriven eller föräldraledig? Just nu genomför LO en turné på Karlstads köpcenter för att sprida informationen.

– Vi kollar om folk har pengar att hämta, förklarar Lena Olsson på Handels.

Hon är en av projektledarna för en LO-organiserad informationsinsats på Karlstads köpcenter i Välsviken, Gräsdalen och Bergvik. Tillsammans med fackliga kollegor från Handels, Transport, Fastighet och GS-facket för skogs-, trä- och grafikerbranschen åker Lena Olsson runt och pratar med personal på köpcentren, deltar under personalmöten, hjälper till med anmälningar och frågar om de anställda varit sjukskrivna eller föräldralediga. Projektet startade under måndagen och pågår under fyra veckor framöver.

– Förra året hade vi ett projekt inom gränshandeln som blev väldigt bra. Då fick de anställda ut närmare två miljoner kronor genom sina avtalsförsäkringar, säger Lena Olsson.

Stora belopp

Den omgången upptäcktes en hel del gamla skador och olyckor som aldrig blivit anmälda. Det kan handla om stora belopp för de anställda, men många känner inte till att de har ett försäkringsskydd genom jobbet. Syftet med turnén är därför att sprida kunskap om att anställda med kollektivavtal kan få ut extrapengar genom just avtalsförsäkringar.

– Om man exempelvis är sjukskriven kan man få ut tio procent extra på lönen och om man är föräldraledig går försäkringen in och betalar pension. Men det är många som missar det här. Få anmäler och får ut pengar, säger Lena Olsson.

– Vi vill få folk att anmäla. Man kan gå tillbaka till 1972 och få ut pengar i efterhand, och man behöver inte vara fackligt ansluten. Bara man omfattas av ett kollektivavtal, fortsätter hon.

Ersättningskollen

Under måndagsförmiddagens premiärrunda med buskapet ”ingen kunskap - ingen anmälan - ingen ersättning”, besökte fackrepresentanterna Välsviken.

– Där har vi än så länge inte hittat några pengar, men det kommer vi med all säkerhet att göra under den kommande månaden på de olika köpcentren, säger Lena Olsson.

Hon tipsar om att ringa AFA eller gå in på ersattningskollen.se för att se om du har pengar att hämta.

– Vissa företag anmäler automatiskt så personalen får ut ersättning, men vissa arbetsgivare har ingen aning om försäkringarna, säger Lena Olsson.

Linda Högberg gick en runda på Bergvik ihop med de fackliga kollegorna Morgan Bergqvist och Anders Blomquist under måndagseftermiddagen för att informera butiksanställda om deras rättigheter. Skador i arbetet, sjukdom, uppsägning, pension och föräldraledighet avhandlades med bland annat 19-årige Victor Pettersson som jobbar extra på KappAhl.

– Det här är bra att veta. Jag hade inte jättekoll innan, men lite. Jag har fått info via skolan och här i butiken, säger han.

– Vi kollar om folk har pengar att hämta, förklarar Lena Olsson på Handels.

Hon är en av projektledarna för en LO-organiserad informationsinsats på Karlstads köpcenter i Välsviken, Gräsdalen och Bergvik. Tillsammans med fackliga kollegor från Handels, Transport, Fastighet och GS-facket för skogs-, trä- och grafikerbranschen åker Lena Olsson runt och pratar med personal på köpcentren, deltar under personalmöten, hjälper till med anmälningar och frågar om de anställda varit sjukskrivna eller föräldralediga. Projektet startade under måndagen och pågår under fyra veckor framöver.

– Förra året hade vi ett projekt inom gränshandeln som blev väldigt bra. Då fick de anställda ut närmare två miljoner kronor genom sina avtalsförsäkringar, säger Lena Olsson.

Stora belopp

Den omgången upptäcktes en hel del gamla skador och olyckor som aldrig blivit anmälda. Det kan handla om stora belopp för de anställda, men många känner inte till att de har ett försäkringsskydd genom jobbet. Syftet med turnén är därför att sprida kunskap om att anställda med kollektivavtal kan få ut extrapengar genom just avtalsförsäkringar.

– Om man exempelvis är sjukskriven kan man få ut tio procent extra på lönen och om man är föräldraledig går försäkringen in och betalar pension. Men det är många som missar det här. Få anmäler och får ut pengar, säger Lena Olsson.

– Vi vill få folk att anmäla. Man kan gå tillbaka till 1972 och få ut pengar i efterhand, och man behöver inte vara fackligt ansluten. Bara man omfattas av ett kollektivavtal, fortsätter hon.

Ersättningskollen

Under måndagsförmiddagens premiärrunda med buskapet ”ingen kunskap - ingen anmälan - ingen ersättning”, besökte fackrepresentanterna Välsviken.

– Där har vi än så länge inte hittat några pengar, men det kommer vi med all säkerhet att göra under den kommande månaden på de olika köpcentren, säger Lena Olsson.

Hon tipsar om att ringa AFA eller gå in på ersattningskollen.se för att se om du har pengar att hämta.

– Vissa företag anmäler automatiskt så personalen får ut ersättning, men vissa arbetsgivare har ingen aning om försäkringarna, säger Lena Olsson.

Linda Högberg gick en runda på Bergvik ihop med de fackliga kollegorna Morgan Bergqvist och Anders Blomquist under måndagseftermiddagen för att informera butiksanställda om deras rättigheter. Skador i arbetet, sjukdom, uppsägning, pension och föräldraledighet avhandlades med bland annat 19-årige Victor Pettersson som jobbar extra på KappAhl.

– Det här är bra att veta. Jag hade inte jättekoll innan, men lite. Jag har fått info via skolan och här i butiken, säger han.