2016-09-08 09:47

2016-09-08 14:34

137 får lämna sina jobb

VÄRMLAND: Konsum Värmland är klara med uppsägningarna

– Det känns lindrigt sagt bittert, säger lagerarbetaren Anders Larsson på Konsum Värmland.
Efter vårens varsel av 160 anställda är han en av 137 som blivit uppsagda och får lämna företaget.

Det var i april som Konsum Värmland tog beslutet att samordna lager- och transportfunktionen med Coop Sverige. Samtidigt skulle organisationen och administrationen effektiviseras. Resultatet blev att 160 personer varslades. Nu är de fackliga förhandlingarna och den individuella informationen klar, och 137 anställda inom anläggningarna på Orrholmen i Karlstad sades upp den 1 september. 94 av dem är kollektivanställda inom lager och transport, och 43 är tjänstemän inom administration.

– Vi är en av de sista i dagligvarubranschen som haft kvar en så liten, lokal anläggning. Vi har ett stort eget kapital, men har haft ett negativt rörelseresultat de senaste tre åren. Vi måste effektivisera och samverka gällande transport och lager och investera för att se till att vi har bra butiker, förklarar Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland.

”Stressfaktor”

Samtidigt som nedläggningen av lager och transport i Karlstad slår hårt mot personalen satsar nämligen Konsum Värmland miljontals kronor på att rusta upp butiker.

– De säger att de inte har pengar, men jag vet inte vad man ska tro. Nu är det som det är. Det kan ju bli något bra av det också, att man får prova något nytt. Men det är en stressfaktor att inte veta var man hamnar, säger Anders Larsson, lagerarbetare som jobbat på Konsum Värmland i 30 år.

– Det känns lindrigt sagt bittert. Bland 30 anställda har det varit 30 olika reaktioner. Ingen av oss kan skriva CV, men vi har fått jättebra hjälp av Antenn, fortsätter han.

Kollegan Per-Åke Andersson har varit både förbannad och ledsen sedan varselbeskedet i april.

– Det är bedrövligt, men bara att acceptera. Det var ändå inte oväntat. Men man trodde inte att det skulle gå så fort och att det skulle bli så stort. Jag har jobbat här i 28 år och började direkt efter gymnasiet. Vissa har varit här i över 40 år. Det har varit en bra arbetsplats, säger han.

Handels fackrepresentant för transport och lager, Therese Andersson, berättar att några av de uppsagda redan börjat studera. Andra vet var de ska jobba härnäst.

”Jättetragiskt”

– Det här är jättetragiskt, man tror inte att det är sant. Det här är inte Konsum Värmland. Jag oroar mig för de äldre som ska söka nya jobb, men jag tror det kommer ordna sig. Vi jobbar med omställningsföretaget Antenn som är superduktiga.

5 mars är satt som sista arbetsdag för lager- och transportanställda. Men de som hittar en ny sysselsättning innan dess får gå tidigare om de vill. För de som är kvar inom det administrativa blir arbetsbördan större framöver.

– Vi har mer än halverat tjänstemannastyrkan de senaste två åren. Vi som är kvar får göra mer. På att ta bort lager och transport och det administrativa runt det ska vi spara 39 miljoner kronor per år, säger Klas Olsson.

Idag sysselsätts cirka 340 personer på anläggningarna på Orrholmen och totalt inom Konsum Värmland sysselsätts 1 312 årsanställda. Värmlandschark, Konsum Värmland Bageri eller butikerna omfattas inte av uppsägningarna.

Det var i april som Konsum Värmland tog beslutet att samordna lager- och transportfunktionen med Coop Sverige. Samtidigt skulle organisationen och administrationen effektiviseras. Resultatet blev att 160 personer varslades. Nu är de fackliga förhandlingarna och den individuella informationen klar, och 137 anställda inom anläggningarna på Orrholmen i Karlstad sades upp den 1 september. 94 av dem är kollektivanställda inom lager och transport, och 43 är tjänstemän inom administration.

– Vi är en av de sista i dagligvarubranschen som haft kvar en så liten, lokal anläggning. Vi har ett stort eget kapital, men har haft ett negativt rörelseresultat de senaste tre åren. Vi måste effektivisera och samverka gällande transport och lager och investera för att se till att vi har bra butiker, förklarar Klas Olsson, kommunikationschef på Konsum Värmland.

”Stressfaktor”

Samtidigt som nedläggningen av lager och transport i Karlstad slår hårt mot personalen satsar nämligen Konsum Värmland miljontals kronor på att rusta upp butiker.

– De säger att de inte har pengar, men jag vet inte vad man ska tro. Nu är det som det är. Det kan ju bli något bra av det också, att man får prova något nytt. Men det är en stressfaktor att inte veta var man hamnar, säger Anders Larsson, lagerarbetare som jobbat på Konsum Värmland i 30 år.

– Det känns lindrigt sagt bittert. Bland 30 anställda har det varit 30 olika reaktioner. Ingen av oss kan skriva CV, men vi har fått jättebra hjälp av Antenn, fortsätter han.

Kollegan Per-Åke Andersson har varit både förbannad och ledsen sedan varselbeskedet i april.

– Det är bedrövligt, men bara att acceptera. Det var ändå inte oväntat. Men man trodde inte att det skulle gå så fort och att det skulle bli så stort. Jag har jobbat här i 28 år och började direkt efter gymnasiet. Vissa har varit här i över 40 år. Det har varit en bra arbetsplats, säger han.

Handels fackrepresentant för transport och lager, Therese Andersson, berättar att några av de uppsagda redan börjat studera. Andra vet var de ska jobba härnäst.

”Jättetragiskt”

– Det här är jättetragiskt, man tror inte att det är sant. Det här är inte Konsum Värmland. Jag oroar mig för de äldre som ska söka nya jobb, men jag tror det kommer ordna sig. Vi jobbar med omställningsföretaget Antenn som är superduktiga.

5 mars är satt som sista arbetsdag för lager- och transportanställda. Men de som hittar en ny sysselsättning innan dess får gå tidigare om de vill. För de som är kvar inom det administrativa blir arbetsbördan större framöver.

– Vi har mer än halverat tjänstemannastyrkan de senaste två åren. Vi som är kvar får göra mer. På att ta bort lager och transport och det administrativa runt det ska vi spara 39 miljoner kronor per år, säger Klas Olsson.

Idag sysselsätts cirka 340 personer på anläggningarna på Orrholmen och totalt inom Konsum Värmland sysselsätts 1 312 årsanställda. Värmlandschark, Konsum Värmland Bageri eller butikerna omfattas inte av uppsägningarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.