2016-09-07 17:14

2016-09-07 17:14

"Följ inte bara strömmen"

FÖRETAGARNA: Vd:n Günther Mårder om framgångar, motgångar och meningen med livet

Ledare. Günther Mårder blev vd första gången som 24-åring. I dag, tio år senare, är han vd för Företagarna och delar med sig av sina erfarenheter under ett besök i Karlstad.
– Det är viktigt att ha roligt, följa hjärtat och strunta i normbilden, säger han.

Han jobbade som städare, snickarlärling och diskare innan han som 24-åring blev vd för utbildningsföretaget Individuell kunskapsutveckling i Sverige AB. Två år senare blev han vd för Aktiespararna och som 33-åring fick Günther Mårder förra året jobbet som vd för Sveriges största företagarorganisation, Företagarna. Under onsdagen besökte han Karlstad för att inviga föreläsningsturnén Misstagens mästare på Nöjesfabriken.

– Konstruera inte någon drömbild utifrån normen där du befinner dig. Du kommer inte bli lycklig om du bara följer strömmen och gör det som förväntas av dig. Det är när du vågar ta fram din olikhet som det börjar bli spännande, säger Günther Mårder.

Meningen med livet

Att ha roligt, följa hjärtat och få göra saker man vill ser han som en grundsten för att uppnå lycka. Som nybliven trebarnsfar har han även börjat fundera över meningen med livet.

– Jag vill överräcka ett Sverige till mina barn som är i bättre skick än det Sverige jag fick till skänks från mina föräldrar. Det är en drivkraft. Jag vill att min stund på jorden förbättrat förutsättningarna för kommande generationer.

”Skönhetstävling”

Han engagerade sig tidigt inom föreningslivet och genom organisationen Unga Aktiespararna åkte han från 14 års ålder ut på företagsbesök. Då handlade det om att ta ställning till om det var värt att investera i ett företag eller inte.

– Det blev som en slags skönhetstävling där företagaren försökte visa upp sin bästa sida. I dag gör jag samma företagsbesök, men om företagaren berättar att de har de kämpigt får jag blodad tand och en kämparlust i stället för att inte vilja ta i dem med tång, säger Günther Mårder.

Vilka segrar och motgångar har stuckit ut mest under dina 1,5 år som vd för Företagarna?

– Politiskt har vi en period kantad av försämringar. Rabatten på arbetsgivaravgifter för unga togs bort, drivmedelsskatterna har höjts vilket slår hårt mot företagare på landsbygden och rot- och rutavdraget har försämrats vilket inneburit att en ny, svart ekonomi vuxit fram.

– Framgångar är att föräldraförsäkringen har moderniserats och att Försäkringskassan har inrättat en väg in för företagare. När regeringen presenterar höstbudgeten är vår drömreform med om ett avdrag för att anställa sin första medarbetare. Men regeringen har begränsat det till enskilda firmor. Det är helt rätt tänkt, men helt fel genomfört.

Vad finns det för utmaningar i Värmland?

– Det handlar det om att fortsätta skapa styrkan i det lokala, bygga starka nätverk och samverka på landsbygden där det avfolkas. Det behövs även fungerande mobilnät för mobila betalningar. Man är mycket mer beroende av kontantsamhället på landsbygden. Det finns fantastiska förutsättningar också, tack vare digitaliseringen. Det finns stora möjligheter när snittsvensken lägger tre timmar framför sin bärbara dator, mobil eller surfplatta.

Han jobbade som städare, snickarlärling och diskare innan han som 24-åring blev vd för utbildningsföretaget Individuell kunskapsutveckling i Sverige AB. Två år senare blev han vd för Aktiespararna och som 33-åring fick Günther Mårder förra året jobbet som vd för Sveriges största företagarorganisation, Företagarna. Under onsdagen besökte han Karlstad för att inviga föreläsningsturnén Misstagens mästare på Nöjesfabriken.

– Konstruera inte någon drömbild utifrån normen där du befinner dig. Du kommer inte bli lycklig om du bara följer strömmen och gör det som förväntas av dig. Det är när du vågar ta fram din olikhet som det börjar bli spännande, säger Günther Mårder.

Meningen med livet

Att ha roligt, följa hjärtat och få göra saker man vill ser han som en grundsten för att uppnå lycka. Som nybliven trebarnsfar har han även börjat fundera över meningen med livet.

– Jag vill överräcka ett Sverige till mina barn som är i bättre skick än det Sverige jag fick till skänks från mina föräldrar. Det är en drivkraft. Jag vill att min stund på jorden förbättrat förutsättningarna för kommande generationer.

”Skönhetstävling”

Han engagerade sig tidigt inom föreningslivet och genom organisationen Unga Aktiespararna åkte han från 14 års ålder ut på företagsbesök. Då handlade det om att ta ställning till om det var värt att investera i ett företag eller inte.

– Det blev som en slags skönhetstävling där företagaren försökte visa upp sin bästa sida. I dag gör jag samma företagsbesök, men om företagaren berättar att de har de kämpigt får jag blodad tand och en kämparlust i stället för att inte vilja ta i dem med tång, säger Günther Mårder.

Vilka segrar och motgångar har stuckit ut mest under dina 1,5 år som vd för Företagarna?

– Politiskt har vi en period kantad av försämringar. Rabatten på arbetsgivaravgifter för unga togs bort, drivmedelsskatterna har höjts vilket slår hårt mot företagare på landsbygden och rot- och rutavdraget har försämrats vilket inneburit att en ny, svart ekonomi vuxit fram.

– Framgångar är att föräldraförsäkringen har moderniserats och att Försäkringskassan har inrättat en väg in för företagare. När regeringen presenterar höstbudgeten är vår drömreform med om ett avdrag för att anställa sin första medarbetare. Men regeringen har begränsat det till enskilda firmor. Det är helt rätt tänkt, men helt fel genomfört.

Vad finns det för utmaningar i Värmland?

– Det handlar det om att fortsätta skapa styrkan i det lokala, bygga starka nätverk och samverka på landsbygden där det avfolkas. Det behövs även fungerande mobilnät för mobila betalningar. Man är mycket mer beroende av kontantsamhället på landsbygden. Det finns fantastiska förutsättningar också, tack vare digitaliseringen. Det finns stora möjligheter när snittsvensken lägger tre timmar framför sin bärbara dator, mobil eller surfplatta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.