2016-09-06 10:14

2016-09-06 10:14

Företag förlorar miljoner på IT-strul

VÄRMLAND

Värmländska företag förlorade nästan 360 miljoner kronor på grund av IT-strul under 2015. Det visar en undersökning från Unionen.

Tjänstemännens IT-miljö har försämrats jämfört med tidigare år. Nu anser sex procent av de anställda att IT-systemen fungerar som önskat, vilket är fyra procentenheter lägre än 2014. Det visar fackförbundet Unionen och Kungliga Tekniska högskolans senaste undersökning om tjänstemännens IT-miljö 2015.

14,5 miljarder

I fjol förlorade landets tjänstemän i genomsnitt 29,5 minuter per dag på grund av IT-strul. Kostnaden för det uppgick till totalt 14,5 miljarder kronor. För Värmlands del landade kostnaden för IT-strul på 359 miljoner kronor under 2015.

– Så fort man inför någon ny form av IT-system eller dataprogram så blir det mycket inkörningsproblem. Det uppstår stress och man förlorar ordinarie produktion. Det är en del i att det blir så stora kostnader, säger Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen Värmland.

Hälften av tjänstemännen får inte information eller utbildning för att kunna använda IT-systemen på ett effektivt sätt. Det är därför vanligt att personalen tar egna initiativ för att kompetensutveckla sig själva och andra i nya IT-system.

– Då kan man få många på arbetsplatsen som inte har den kompetens den behöver, säger Magnus Hildebrand.

Fyra av tio chefer uppger att de haft en möjlighet att påverka arbetsrutiner vid införande av ny IT. Lika många anser att IT-systemen har införts utifrån väl förankrade idéer.

”Få involverade”

– Det är solklart att väldigt få chefer är involverade i inköpsprocessen. Man förlitar sig till en extern konsult. När det installeras uppdagas det att programmet eller systemet inte fungerar för verksamheten.

Vad behöver göras för att förbättra IT-miljön?

– Det är på tok fel att det ska behöva vara såhär. Om man blir mer noggrann i beställningen och involverar användarna i framtagandet av nya program så går det effektivare och snabbare när det väl är på plats. Och det minskar stressen som kan uppstå för en del, säger Magnus Hildebrand.

Tjänstemännens IT-miljö har försämrats jämfört med tidigare år. Nu anser sex procent av de anställda att IT-systemen fungerar som önskat, vilket är fyra procentenheter lägre än 2014. Det visar fackförbundet Unionen och Kungliga Tekniska högskolans senaste undersökning om tjänstemännens IT-miljö 2015.

14,5 miljarder

I fjol förlorade landets tjänstemän i genomsnitt 29,5 minuter per dag på grund av IT-strul. Kostnaden för det uppgick till totalt 14,5 miljarder kronor. För Värmlands del landade kostnaden för IT-strul på 359 miljoner kronor under 2015.

– Så fort man inför någon ny form av IT-system eller dataprogram så blir det mycket inkörningsproblem. Det uppstår stress och man förlorar ordinarie produktion. Det är en del i att det blir så stora kostnader, säger Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen Värmland.

Hälften av tjänstemännen får inte information eller utbildning för att kunna använda IT-systemen på ett effektivt sätt. Det är därför vanligt att personalen tar egna initiativ för att kompetensutveckla sig själva och andra i nya IT-system.

– Då kan man få många på arbetsplatsen som inte har den kompetens den behöver, säger Magnus Hildebrand.

Fyra av tio chefer uppger att de haft en möjlighet att påverka arbetsrutiner vid införande av ny IT. Lika många anser att IT-systemen har införts utifrån väl förankrade idéer.

”Få involverade”

– Det är solklart att väldigt få chefer är involverade i inköpsprocessen. Man förlitar sig till en extern konsult. När det installeras uppdagas det att programmet eller systemet inte fungerar för verksamheten.

Vad behöver göras för att förbättra IT-miljön?

– Det är på tok fel att det ska behöva vara såhär. Om man blir mer noggrann i beställningen och involverar användarna i framtagandet av nya program så går det effektivare och snabbare när det väl är på plats. Och det minskar stressen som kan uppstå för en del, säger Magnus Hildebrand.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.