2016-08-11 08:32

2016-08-11 08:43

Problem för värmländsk industri

KARLSTAD: Det saknas riskkapital i tidiga skeden

Det saknas riskkapital i tidiga skeden för de värmländska småindustrierna. Ett av företagen som drabbats är Mobile Composite Solutions, Mcs, Karlstad. Det som i dagsläget skulle vara en industri på högvarv är i stället en industri som gått in i en överlevnadsfas.

– Det är bedrövligt att det blivit på det här sättet. Först blev vi lurade av en engelsk investeringsfond, Ukaf. Det gjorde att vi tappade fart i produktionen. Nu står vi där utan tillräckligt med kapital för att genomföra tillväxtfasen, säger Marcus Norström, vd i Mcs.

Marcus Norström och Göran Frödin, delägare och styrelseordförande i Mcs, har, efter att engelsmännen brutit finansieringslöftet, gjort allt för att fylla på med nya investerare.

– Två lokala investerare och en utländsk investerare har gått in. Almi Värmland och Vinnova har hjälpt till, men det räcker inte. Vi måste snabbt få in mer kapital annars går vi miste om den enormt viktiga tillväxtfasen och vi blir ett företag på sparlåga, säger Göran Frödin.

Stor brist

Ägarna till Mcs menar att det är en stor brist att det inte finns ett regionalt riskkapitalbolag i Värmland.

– I Småland och Dalarna har det genomförts sådana satsningar. Näringsminister Mikael Damberg, (S), gjorde för några månader sedan ett stort nummer av att det skulle fram mer riskkapital till företag i tidiga skeden. Inlandsinnovation skulle förändras, men det händer igenting. Nu står vi där och stampar, tillägger Göran Frödin.

Tvärstopp

Ett ofta återkommande problem för företag i tillväxt är att det inte kommer in tillräckligt till med friskt kapital.

– Från början såg allt så bra ut. Engelsmannen som gick in som aktieägare hade, som han uttryckte det, goda kontakter. Han fick Ukaf att ställa upp, men det blev inte som vi tänkt oss. Allt blev en enda röra. Från början ställde de upp bara med en bråkdel av de pengar som utlovats. Sedan blev det tvärstopp och de bröt finansieringslöftet, säger Marcus Norström.

Arbetsstyrkan halverad

Mcs tillverkar flexibla hallar i kompositmaterial. Bedömare spådde en ljus framtid för företaget.

– Vi säljer rätt bra, men inte i den takt som vi borde göra. När engelsmännen drog sig ur fick vi halvera antalet anställda och jag fick själv ta hand om försäljningen, säger Marcus Norström.

Grön industri

Mcs blir en intressant spelare när forskningen kring trä som råmaterial för framställning av kompositmaterial blir verklighet. Både polyester, fiber och kärnmaterial bildar en grön produkt som ersätter plast och glasfiber.

– Vi skall vara med på det tåget. Det är av den anledningen vi går ut och berättar om det som hänt oss. Vi får inte missa möjligheten att bli en stor grön värmländsk industri. Ett besked som skogsägarna borde gilla, menar Mcs ägare.

Utryckning

Både Marcus Norström och Göran Frödin vill att länsmyndigheterna och politikerna verkligen tar till sig det här budskapet.

– Det skulle vara bra om de ryckte ut med omedelbar verkan och såg till att vi klarade av den negativa puckeln.

Det finns värmländska företag som redan fått mångmiljonbelopp från Inlandsinnovation, men då handlar det om mogna företag. Nu handlar det om små värmländska industrier som befinner sig i en tillväxtfas och som kan duka under om det inte kommer fram mer kapital.

– Det är bedrövligt att det blivit på det här sättet. Först blev vi lurade av en engelsk investeringsfond, Ukaf. Det gjorde att vi tappade fart i produktionen. Nu står vi där utan tillräckligt med kapital för att genomföra tillväxtfasen, säger Marcus Norström, vd i Mcs.

Marcus Norström och Göran Frödin, delägare och styrelseordförande i Mcs, har, efter att engelsmännen brutit finansieringslöftet, gjort allt för att fylla på med nya investerare.

– Två lokala investerare och en utländsk investerare har gått in. Almi Värmland och Vinnova har hjälpt till, men det räcker inte. Vi måste snabbt få in mer kapital annars går vi miste om den enormt viktiga tillväxtfasen och vi blir ett företag på sparlåga, säger Göran Frödin.

Stor brist

Ägarna till Mcs menar att det är en stor brist att det inte finns ett regionalt riskkapitalbolag i Värmland.

– I Småland och Dalarna har det genomförts sådana satsningar. Näringsminister Mikael Damberg, (S), gjorde för några månader sedan ett stort nummer av att det skulle fram mer riskkapital till företag i tidiga skeden. Inlandsinnovation skulle förändras, men det händer igenting. Nu står vi där och stampar, tillägger Göran Frödin.

Tvärstopp

Ett ofta återkommande problem för företag i tillväxt är att det inte kommer in tillräckligt till med friskt kapital.

– Från början såg allt så bra ut. Engelsmannen som gick in som aktieägare hade, som han uttryckte det, goda kontakter. Han fick Ukaf att ställa upp, men det blev inte som vi tänkt oss. Allt blev en enda röra. Från början ställde de upp bara med en bråkdel av de pengar som utlovats. Sedan blev det tvärstopp och de bröt finansieringslöftet, säger Marcus Norström.

Arbetsstyrkan halverad

Mcs tillverkar flexibla hallar i kompositmaterial. Bedömare spådde en ljus framtid för företaget.

– Vi säljer rätt bra, men inte i den takt som vi borde göra. När engelsmännen drog sig ur fick vi halvera antalet anställda och jag fick själv ta hand om försäljningen, säger Marcus Norström.

Grön industri

Mcs blir en intressant spelare när forskningen kring trä som råmaterial för framställning av kompositmaterial blir verklighet. Både polyester, fiber och kärnmaterial bildar en grön produkt som ersätter plast och glasfiber.

– Vi skall vara med på det tåget. Det är av den anledningen vi går ut och berättar om det som hänt oss. Vi får inte missa möjligheten att bli en stor grön värmländsk industri. Ett besked som skogsägarna borde gilla, menar Mcs ägare.

Utryckning

Både Marcus Norström och Göran Frödin vill att länsmyndigheterna och politikerna verkligen tar till sig det här budskapet.

– Det skulle vara bra om de ryckte ut med omedelbar verkan och såg till att vi klarade av den negativa puckeln.

Det finns värmländska företag som redan fått mångmiljonbelopp från Inlandsinnovation, men då handlar det om mogna företag. Nu handlar det om små värmländska industrier som befinner sig i en tillväxtfas och som kan duka under om det inte kommer fram mer kapital.