2016-08-02 09:43

2016-08-02 09:44

De skapar i trä och avfall

SYSSLEBÄCK: Näringslivschefen i Torsby: "Full aktivitet från augusti"

Kajaker, högtalare och sulor. Det är ett urval av de produkter som ska tillverkas i trä och plast med hjälp av 3D-skrivare i Sysslebäcks nya träcenter.

NWT har tidigare skrivit om planerna för Samhalls gamla lokaler i Sysslebäck. Projektet The Wood Region har beviljats 15 miljoner kronor från bland annat EU, Region Värmland och Torsby kommun för att dra i gång ett träcenter och klustersamverkan för företag som sysslar med trä och fiber. I augusti drar verksamheten i gång för fullt.

– Vi ska promota träindustri och skogsindustri genom att bland annat ha ett labb där vi har 3D-skrivare. I skrivarna kan vi använda fiberbaserad plast och göra prototyper. Vi gör även ett makers space där företag kan komma in och labba fram sina produkter, berättar projektledaren Thomas Bajer.

Projektet är treårigt, men redan nu finns långsikta planer på att driva satsningen vidare.

– 2019 satsar vi på att vara självfinansierade. Vi är tätt sammankopplade med Paper Province och har parkerat in under vingen på dem, så vi är med och nyttjar de andra kluster som finns i området, säger Thomas Bajer.

I nuläget finns ett 40-tal företag som är intresserade av att delta. Omkring fem av dem har konkreta idéer på produkter.

– Det ska bland annat tittas på tillverkning av kajaker, inläggssulor och högtalare, berättar Olof Ljungberg, näringslivschef i Torsby.

Hur ska träcentret fungera?

– Folk får komma till lokalerna om de har en idé eller en produkt de vill ha hjälp med. Vi har maskiner och kompetens på plats. Vi fokuserar på trä och plast, var för sig och kombinerat.

Ett miljötänk genomsyrar hela projektet. Avfall från trä- och plastindustrin ska kunna återvinnas och användas i nya produkter som tillverkas med hjälp av 3D-skrivare.

– Än har vi bara testat i liten skala och det funkar bra. Tanken är att få fram större maskiner och använda robotar som vi kopplar på. Det finns en plan om att vara där om ett år, säger Olof Ljungberg.

– Förhoppningen är att vi ska få fram nya produkter och material som kan skapa arbetstillfällen i Torsby kommun och andra delar av länet och landet, fortsätter han.

Yakoyak är ett av de lokala företag som redan nu är ombord på projektet.

– Vår plan är att ha en scanner som scannar av foten så man får en bild. Utifrån bilden kan man skriva ut en sula som passar foten. Då har man en fil så man kan anpassa sulan efter önskemål, säger Bengt-Åke Danielsson, vd på Yakoyak.

Tvåmansföretaget är etablerat i Sysslebäck och sysslar mycket med friluftsaktiviteter och sport. Bengt-Åke Danielsson och hans sambo Renée Magnusson hyrs bland annat in som skidlärare.

– Vi har en bra marknad här uppe i och med Branäs och skidtunneln i Torsby. Vi kommer att rikta oss mycket mot skidåkning. Det ska bli kul att ta fram rätt sulor till rätt åkare och att kunna anpassa sulorna så man kan stå olika i pjäxorna, säger Bengt-Åke Danielsson.

Sulorna ska tillverkas i en träfiberbaserad massa mixad med återvunnen plast. De skrivs ut i en 3D-skrivare och tanken är att kunderna ska få sin fil efter fotscanningen, så de kan skriva ut nya sulor på annat håll vid behov.

– Vi har provat lite nu och scannat fötter och skrivit ut sulor, och det blir bra. Det är ett stort steg att få det produktionsanpassat, men vi ska ta fram metoder för det i höst. Det här blir vår första produkt så det känns spännande.

NWT har tidigare skrivit om planerna för Samhalls gamla lokaler i Sysslebäck. Projektet The Wood Region har beviljats 15 miljoner kronor från bland annat EU, Region Värmland och Torsby kommun för att dra i gång ett träcenter och klustersamverkan för företag som sysslar med trä och fiber. I augusti drar verksamheten i gång för fullt.

– Vi ska promota träindustri och skogsindustri genom att bland annat ha ett labb där vi har 3D-skrivare. I skrivarna kan vi använda fiberbaserad plast och göra prototyper. Vi gör även ett makers space där företag kan komma in och labba fram sina produkter, berättar projektledaren Thomas Bajer.

Projektet är treårigt, men redan nu finns långsikta planer på att driva satsningen vidare.

– 2019 satsar vi på att vara självfinansierade. Vi är tätt sammankopplade med Paper Province och har parkerat in under vingen på dem, så vi är med och nyttjar de andra kluster som finns i området, säger Thomas Bajer.

I nuläget finns ett 40-tal företag som är intresserade av att delta. Omkring fem av dem har konkreta idéer på produkter.

– Det ska bland annat tittas på tillverkning av kajaker, inläggssulor och högtalare, berättar Olof Ljungberg, näringslivschef i Torsby.

Hur ska träcentret fungera?

– Folk får komma till lokalerna om de har en idé eller en produkt de vill ha hjälp med. Vi har maskiner och kompetens på plats. Vi fokuserar på trä och plast, var för sig och kombinerat.

Ett miljötänk genomsyrar hela projektet. Avfall från trä- och plastindustrin ska kunna återvinnas och användas i nya produkter som tillverkas med hjälp av 3D-skrivare.

– Än har vi bara testat i liten skala och det funkar bra. Tanken är att få fram större maskiner och använda robotar som vi kopplar på. Det finns en plan om att vara där om ett år, säger Olof Ljungberg.

– Förhoppningen är att vi ska få fram nya produkter och material som kan skapa arbetstillfällen i Torsby kommun och andra delar av länet och landet, fortsätter han.

Yakoyak är ett av de lokala företag som redan nu är ombord på projektet.

– Vår plan är att ha en scanner som scannar av foten så man får en bild. Utifrån bilden kan man skriva ut en sula som passar foten. Då har man en fil så man kan anpassa sulan efter önskemål, säger Bengt-Åke Danielsson, vd på Yakoyak.

Tvåmansföretaget är etablerat i Sysslebäck och sysslar mycket med friluftsaktiviteter och sport. Bengt-Åke Danielsson och hans sambo Renée Magnusson hyrs bland annat in som skidlärare.

– Vi har en bra marknad här uppe i och med Branäs och skidtunneln i Torsby. Vi kommer att rikta oss mycket mot skidåkning. Det ska bli kul att ta fram rätt sulor till rätt åkare och att kunna anpassa sulorna så man kan stå olika i pjäxorna, säger Bengt-Åke Danielsson.

Sulorna ska tillverkas i en träfiberbaserad massa mixad med återvunnen plast. De skrivs ut i en 3D-skrivare och tanken är att kunderna ska få sin fil efter fotscanningen, så de kan skriva ut nya sulor på annat håll vid behov.

– Vi har provat lite nu och scannat fötter och skrivit ut sulor, och det blir bra. Det är ett stort steg att få det produktionsanpassat, men vi ska ta fram metoder för det i höst. Det här blir vår första produkt så det känns spännande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.