2016-07-18 10:56

2016-07-18 10:56

Vilka är de vanligaste hyrbilsproblemen?

Angelica Lillback, jurist på Konsumentverket som har koll på vad som gäller kring hyrbilsfrågor.

– Det är efterdebiteringar, alltså att uthyraren har debiterat efteråt för att de har hittat en skada.

Vad gäller i ett sånt läge?

– Det handlar om bevisning. Det är viktigt att man dokumenterar alla skador när man hyr bilen och får bilen kollad när man lämnar tillbaka den så man ser att det inte finns några skador. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har uppgett att det är den som påstår att en skada har uppkommit under hyrestiden som måste bevisa det.

Om man lämnar bilen sent då, så ingen kan kolla den?

– Det är ett svårt läge, men man kan ta foton på bilen så man har någon form av bevisning. Det är bäst om uthyraren får se över bilen direkt.

Är det skillnader mellan att hyra bil i Sverige och utomlands?

– Generellt inte, det brukar vara samma typ av villkor. Om man hyr utomlands går man oftast via en förmedlare, exempelvis ett charterbolag. Eftersom förmedlaren inte alltid har korrekt marknadsföring ska man vara uppmärksam på eventuella tilläggsavgifter på plats. Förmedlaren har inte alltid med uthyrarens alla villkor. Det är därför bara att läsa även uthyrarens villkor och villkor för försäkring även när man hyr bilen genom en förmedlare.

Vilka är de bästa tipsen till någon som ska hyra bil i sommar?

– Ha ett kreditkort. Hyrbilsföretaget tar en deposition, så då går det en del pengar. Läs igenom försäkringsvillkoren noga och syna bilen innan du åker och när du lämnar tillbaka den. Ta foton och få skriftligt på att bilen är synad och att det inte finns några skador.

– Det är efterdebiteringar, alltså att uthyraren har debiterat efteråt för att de har hittat en skada.

Vad gäller i ett sånt läge?

– Det handlar om bevisning. Det är viktigt att man dokumenterar alla skador när man hyr bilen och får bilen kollad när man lämnar tillbaka den så man ser att det inte finns några skador. Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har uppgett att det är den som påstår att en skada har uppkommit under hyrestiden som måste bevisa det.

Om man lämnar bilen sent då, så ingen kan kolla den?

– Det är ett svårt läge, men man kan ta foton på bilen så man har någon form av bevisning. Det är bäst om uthyraren får se över bilen direkt.

Är det skillnader mellan att hyra bil i Sverige och utomlands?

– Generellt inte, det brukar vara samma typ av villkor. Om man hyr utomlands går man oftast via en förmedlare, exempelvis ett charterbolag. Eftersom förmedlaren inte alltid har korrekt marknadsföring ska man vara uppmärksam på eventuella tilläggsavgifter på plats. Förmedlaren har inte alltid med uthyrarens alla villkor. Det är därför bara att läsa även uthyrarens villkor och villkor för försäkring även när man hyr bilen genom en förmedlare.

Vilka är de bästa tipsen till någon som ska hyra bil i sommar?

– Ha ett kreditkort. Hyrbilsföretaget tar en deposition, så då går det en del pengar. Läs igenom försäkringsvillkoren noga och syna bilen innan du åker och när du lämnar tillbaka den. Ta foton och få skriftligt på att bilen är synad och att det inte finns några skador.