2016-07-15 16:20

2016-07-15 16:20

Toaletter till tredje världen

KARLSTAD: "Våra toaletter är utrustade med överfallslarm och tipplarm"

Det hela började för ett år sedan, när Christer Nersjös barn inte ville gå på en offentlig toalett för att den var äcklig. Nu har han startat ett eget företag som tillverkar toalettlösningar.

– Jag sprang på ett problem och ville lösa det, säger Christer Nersjö.

Inom ett år har han gått från att huvudsakligen jobba med bilvård till att starta och bli vd för företaget Mundati, med kontor på Innovation Park i Karlstad. Företaget tar fram kretsloppsanpassade sanitets- och hygienlösningar för områden som saknar vatten och avlopp. Tanken från början var att producera toaletter som går att ställa ut längs naturstigar, i skärgården och andra svenska naturområden. Nu har det växt till att även omfatta utvecklingsländer, flyktingläger och katastrofområden.

Stort problem

– 2,5 miljarder människor världen över har ingen toalett. Dålig sanitet är ett större problem än tillgången till rent vatten ur ett ekonomiskt perspektiv. Om färre blir sjuka blir produktiviteten högre, sjukvårdskostnaderna minskar och människor lever längre, säger Henrik Smedberg, affärsutvecklare på Mundati.

Företaget har knutit till sig experter på bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet för att få fram hygieniska lösningar. Genom ett samarbete med Paper Province undersöker Mundati om det går att bygga en toalett i delvis återvunna skogsbaserade material. En 3D-modell finns utskriven och tanken bakom konceptet är att varje toalett ska vara anpassningsbar.

Kulturella skillnader

– Det är unikt. Vi vill kunna ha väggar i kartongmaterial, med väderbeständigt ytskikt, säger Christer Nersjö.

För stunden är Mundati inne i en intensiv undersökningsperiod där de tittar på vad som behövs till varje tänkbart område.

– Det ser annorlunda ut i bergen i Syrien jämfört med i öknen i Sudan. Och det finns kulturella skillnader. Vissa sitter ner, andra hukar sig. Det har vi en lösning på, säger Christer Nersjö.

– När vi pratat med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) om toaletter i katastrofområden vill de kunna riva dem snabbt. I flyktingläger behöver de vara mer hållbara, säger Henrik Smedberg.

Planen är att lokala entreprenörer ska sköta driften av toaletterna för att få till en långsiktighet. Toaletterna, som levereras som platta paket, är uppkopplade till nätet och larmar när de behöver tömmas. De är självdesinfekterande för att minimera smittspridning och belysta för att öka känslan av trygghet.

– I Indien är det ett jätteproblem att kvinnor blir våldtagna när de gör sina behov. Våra toaletter är även utrustade med överfallslarm och tipplarm, berättar Henrik Smedberg.

Finns inte liknande produkter på marknaden?

– Jo, men de adresserar bara delar av lösningen. Det finns ingen långsiktighet. Det efterfrågas ett kretslopp. Vi gör ett problem till en resurs genom att omvandla avföring till gödsel, säger Christer Nersjö.

Redan nu har Mundati fått en förfrågan från Röda Korset om att leverera 10 000 toaletthinkar med engångspåsar som kan användas på Filippinerna.

– Hinkarna ska vara klara för marknaden i slutet av 2016. Våra toalettkabinetter ska vara klara under nästa höst. Både MSB och FN tycker att vi är helt rätt ute. Vi får oerhört bra respons. FN har poängterat att det inte är fult att tjäna pengar på det här. Money makes the world go round, det är så det blir långsiktigt, konstaterar Henrik Smedberg.

– Jag sprang på ett problem och ville lösa det, säger Christer Nersjö.

Inom ett år har han gått från att huvudsakligen jobba med bilvård till att starta och bli vd för företaget Mundati, med kontor på Innovation Park i Karlstad. Företaget tar fram kretsloppsanpassade sanitets- och hygienlösningar för områden som saknar vatten och avlopp. Tanken från början var att producera toaletter som går att ställa ut längs naturstigar, i skärgården och andra svenska naturområden. Nu har det växt till att även omfatta utvecklingsländer, flyktingläger och katastrofområden.

Stort problem

– 2,5 miljarder människor världen över har ingen toalett. Dålig sanitet är ett större problem än tillgången till rent vatten ur ett ekonomiskt perspektiv. Om färre blir sjuka blir produktiviteten högre, sjukvårdskostnaderna minskar och människor lever längre, säger Henrik Smedberg, affärsutvecklare på Mundati.

Företaget har knutit till sig experter på bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet för att få fram hygieniska lösningar. Genom ett samarbete med Paper Province undersöker Mundati om det går att bygga en toalett i delvis återvunna skogsbaserade material. En 3D-modell finns utskriven och tanken bakom konceptet är att varje toalett ska vara anpassningsbar.

Kulturella skillnader

– Det är unikt. Vi vill kunna ha väggar i kartongmaterial, med väderbeständigt ytskikt, säger Christer Nersjö.

För stunden är Mundati inne i en intensiv undersökningsperiod där de tittar på vad som behövs till varje tänkbart område.

– Det ser annorlunda ut i bergen i Syrien jämfört med i öknen i Sudan. Och det finns kulturella skillnader. Vissa sitter ner, andra hukar sig. Det har vi en lösning på, säger Christer Nersjö.

– När vi pratat med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) om toaletter i katastrofområden vill de kunna riva dem snabbt. I flyktingläger behöver de vara mer hållbara, säger Henrik Smedberg.

Planen är att lokala entreprenörer ska sköta driften av toaletterna för att få till en långsiktighet. Toaletterna, som levereras som platta paket, är uppkopplade till nätet och larmar när de behöver tömmas. De är självdesinfekterande för att minimera smittspridning och belysta för att öka känslan av trygghet.

– I Indien är det ett jätteproblem att kvinnor blir våldtagna när de gör sina behov. Våra toaletter är även utrustade med överfallslarm och tipplarm, berättar Henrik Smedberg.

Finns inte liknande produkter på marknaden?

– Jo, men de adresserar bara delar av lösningen. Det finns ingen långsiktighet. Det efterfrågas ett kretslopp. Vi gör ett problem till en resurs genom att omvandla avföring till gödsel, säger Christer Nersjö.

Redan nu har Mundati fått en förfrågan från Röda Korset om att leverera 10 000 toaletthinkar med engångspåsar som kan användas på Filippinerna.

– Hinkarna ska vara klara för marknaden i slutet av 2016. Våra toalettkabinetter ska vara klara under nästa höst. Både MSB och FN tycker att vi är helt rätt ute. Vi får oerhört bra respons. FN har poängterat att det inte är fult att tjäna pengar på det här. Money makes the world go round, det är så det blir långsiktigt, konstaterar Henrik Smedberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.