2016-07-14 14:28

2016-07-14 14:28

Här lånar flest till renoveringar

EKONOMI: Värmland sticker ut i statistiken

Värmlänningarna utmärker sig i frågor om bolån. Länets invånare är de som oftast utökar sitt bolån för att förbättra standarden på sin bostad. Det uppger Landshypotek Bank.

Den 1 juni i år infördes ett amorteringskrav på bostadslån. Men enligt en undersökning från Landshypotek Bank amorterade redan åtta av tio svenskar på sina bolån innan kravet infördes. I samma undersökning visar det sig att värmlänningarna sticker ut på flera sätt.

• Bolånetagarna i Värmland är de som oftast utökat sitt bolån för att renovera sin bostad. 65 procent har någon gång tagit tilläggslån för att förbättra standarden på sin bostad. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är motsvarande siffra 39 procent.

• 71 procent av Värmlänningarna i undersökningen säger att den viktigaste orsaken till varför de amorterar är att de vill ha en minskad eller ingen skuld alls när de blir äldre. I storstäderna är motsvarande siffra 58 procent och i övriga landet 63 procent.

• Värmlänningarna utmärker sig även när det kommer till förtroendet för bankernas sätt att hantera utlåningen. 83 procent har förtroende för att bankerna inte lånar ut mer pengar än vad man har råd med. I storstäderna tror 72 procent att bankerna inte lånar ut mer pengar än vad plånboken tillåter.

Liza Nyberg, vd på Landshypotek Bank, anser att resultatet speglar ett optimistiskt beteende hos Värmlänningarna.

– De investerar i den plats de lever på och befinner sig i. De är trygga att satsa på sin bostad och har förtroende för banken. Värmland präglas i underökningen inte av den oro som man möter i storstäderna, säger hon i ett pressmeddelande.

Den 1 juni i år infördes ett amorteringskrav på bostadslån. Men enligt en undersökning från Landshypotek Bank amorterade redan åtta av tio svenskar på sina bolån innan kravet infördes. I samma undersökning visar det sig att värmlänningarna sticker ut på flera sätt.

• Bolånetagarna i Värmland är de som oftast utökat sitt bolån för att renovera sin bostad. 65 procent har någon gång tagit tilläggslån för att förbättra standarden på sin bostad. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är motsvarande siffra 39 procent.

• 71 procent av Värmlänningarna i undersökningen säger att den viktigaste orsaken till varför de amorterar är att de vill ha en minskad eller ingen skuld alls när de blir äldre. I storstäderna är motsvarande siffra 58 procent och i övriga landet 63 procent.

• Värmlänningarna utmärker sig även när det kommer till förtroendet för bankernas sätt att hantera utlåningen. 83 procent har förtroende för att bankerna inte lånar ut mer pengar än vad man har råd med. I storstäderna tror 72 procent att bankerna inte lånar ut mer pengar än vad plånboken tillåter.

Liza Nyberg, vd på Landshypotek Bank, anser att resultatet speglar ett optimistiskt beteende hos Värmlänningarna.

– De investerar i den plats de lever på och befinner sig i. De är trygga att satsa på sin bostad och har förtroende för banken. Värmland präglas i underökningen inte av den oro som man möter i storstäderna, säger hon i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.