2016-06-22 06:00

2016-06-22 06:00

"Vi är försiktiga optimister"

KARLSKOGA. Affärsrådgivare i BAE Systems:

Utvecklingen för BAE Systems i Karlskoga präglas av försiktig optimism, säger Jan-Olov Blix, affärsrådgivare i BAE Systems.

- Jag bygger min prognos på oron runt om i världen samt att utvecklingsverksamheten i flera länder ökar. Det borde gynna svensk försvarsindustri.

Egentligen är mitt scenario på både gott och ont, tillägger han.

- Bra för jobben i Karlskoga, men mindre bra om krigen eskalerar runt om i världen. För oss inom försvarsindustrin är mycket dubbelbottnat. Det är bara så.

Stort jobbtapp

I dag har BAE Systems 300 anställda i Karlskoga. 1975 hade Bofors 10 000 anställda. Lägger man ihop antalet anställda vid BAE Systems och Saab Dynamics samt alla avknoppningar som blivit kvar i Karlskoga har kommunen sedan 1975 ändå tappat flera tusen jobb.

Att Karlskoga kom att drabbas av stora neddragningar hade att göra med flera saker. En av de tunga skälen var att svenska försvaret drog ned på sina beställningar och man också drog ned på utvecklingsprojekten.

- Det blev faktiskt inte bättre av att den dåvarande alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen uttalade sig negativt om industrialisering. Jag vill påstå att det inte var särskilt insiktsfullt av den regeringen att göra på det sättet, säger Jan-Olov Blix.

Oroande utredning

BAE Systems och den övriga försvarsindustrin i Sverige oroas över EU-utredningen om demokratiska länder. Det vill säga vilka länder försvarsindustrin i Europa får exportera till. En del inom EU hoppas att Sverige ensamt skall gå täten för en förändring.

- Detta skulle vara förödande för svensk försvarsindustri. Alla EU-länderna måste samtidigt underkasta sig eventuella nya regler.

Hyllar Bofors

Jan-Olov Blix hyllar Bofors som varumärke. Det är inte för inte som företagets namn är BAE Systems Bofors AB.

- Jag kommer ihåg när flygplatsen i Karlskoga var den tredje största flygplatsen i Sverige med internationell trafik. I dag ligger väl flygplatsen i princip öde.

”Bofors-tvätten”

Han kommer också ihåg alla turer kring de så kallade Bofors-affärerna.

- Vi anställda fick gå igenom något som kallades för ” Bofors-tvätten”. Till en början handlade ledningens information mycket om förnekelse. Efterhand blev det en förändring. I dag är det knappt ingen som tar upp de gamla affärerna. Numera har försvarsindustrin färre agenter och fler egna representanter ute i världen.

Egentligen är mitt scenario på både gott och ont, tillägger han.

- Bra för jobben i Karlskoga, men mindre bra om krigen eskalerar runt om i världen. För oss inom försvarsindustrin är mycket dubbelbottnat. Det är bara så.

Stort jobbtapp

I dag har BAE Systems 300 anställda i Karlskoga. 1975 hade Bofors 10 000 anställda. Lägger man ihop antalet anställda vid BAE Systems och Saab Dynamics samt alla avknoppningar som blivit kvar i Karlskoga har kommunen sedan 1975 ändå tappat flera tusen jobb.

Att Karlskoga kom att drabbas av stora neddragningar hade att göra med flera saker. En av de tunga skälen var att svenska försvaret drog ned på sina beställningar och man också drog ned på utvecklingsprojekten.

- Det blev faktiskt inte bättre av att den dåvarande alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen uttalade sig negativt om industrialisering. Jag vill påstå att det inte var särskilt insiktsfullt av den regeringen att göra på det sättet, säger Jan-Olov Blix.

Oroande utredning

BAE Systems och den övriga försvarsindustrin i Sverige oroas över EU-utredningen om demokratiska länder. Det vill säga vilka länder försvarsindustrin i Europa får exportera till. En del inom EU hoppas att Sverige ensamt skall gå täten för en förändring.

- Detta skulle vara förödande för svensk försvarsindustri. Alla EU-länderna måste samtidigt underkasta sig eventuella nya regler.

Hyllar Bofors

Jan-Olov Blix hyllar Bofors som varumärke. Det är inte för inte som företagets namn är BAE Systems Bofors AB.

- Jag kommer ihåg när flygplatsen i Karlskoga var den tredje största flygplatsen i Sverige med internationell trafik. I dag ligger väl flygplatsen i princip öde.

”Bofors-tvätten”

Han kommer också ihåg alla turer kring de så kallade Bofors-affärerna.

- Vi anställda fick gå igenom något som kallades för ” Bofors-tvätten”. Till en början handlade ledningens information mycket om förnekelse. Efterhand blev det en förändring. I dag är det knappt ingen som tar upp de gamla affärerna. Numera har försvarsindustrin färre agenter och fler egna representanter ute i världen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.