2016-06-22 06:00

2016-06-22 06:00

Sanslös rusch hos Moelvens bygg

TORSBY. "Jag har aldrig varit med om maken"

Moelvens svenska byggenheter upplever just nu en byggrusch av sällan skådat slag.

Orderböckerna är sprängfyllda så till den milda grad att leveranstiderna i dag uppgår till mellan ett och två år.

– Jag har aldrig varit med om maken och då har jag ändå jobbat här i 40 år...

Jan Larsson, säljchef på Moelven Byggmodul AB i Torsby (gamla Nordmodul), vet vad han talar om. Han kom in i företaget i mitten av 1970-talet och han har under årens lopp varit med om både djupa dalar och höga berg.

Efter några mindre bra år började modulskutan i Torsby att hitta rätt kurs igen då norska Moelven gick in och tog hand om företaget 2004.

– Jag kan nog med fog påstå att allt sedan de norska ägarna kom in i bilden har det varit en ständig uppgång, säger Jan Larsson. Men de senaste åren har varit sanslösa. Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant uppsving i branschen under mina år i företaget. Samtidigt tyder allt på att det högtrycket som råder just nu också kommer att bli bestående under de kommande 2-3 åren. Sedan blir det kanske lite svårare att sia om framtiden men som sagt... så här långt ser det riktigt, riktigt bra ut.

– Det är inte bara det att orderböckerna är fyllda årsvis framöver. Samtidigt försöker vi styra över en rad jobb till den vår norska enhet som ligger i just Moelv. Men inte ens det förslår. Nu är det så att vi helt enkelt tvingas säga nej till flera kunder, tillägger Jan Larsson.

Moelvens enhet i Torsby lägger för sin del ner mesta krutet på att bygga skolor, förskolor och olika modeller av kontorsbyggnader.

– Därför är vi den enhet inom Moelven som i princip skräddarsyr objekten helt och hållet efter kundernas behov och önskemål, säger Jan Larsson.

Skulle orderingången mot all förmodan börja sina hos Byggmodul i Torsby har man ännu ett ess i rockärmen att ta till.

Företaget har nämligen börjar bygga -vårdlokaler!

Och dessa är naturligtvis också helt skräddarsydda.

– Det är många sjukhus runt om i landet som står i begrepp med att reparera och bygga ut sina nuvarande lokaler och där kommer vi in i bilden genom att hjälpa dessa med tillfälliga vårdlokaler, säger Jan Larsson. Senast levererade vi fullt utrustade vårdlokaler i tre plan med 50 vårdplatser till St. Görans sjukhus i Stockholm. Det finns flera sådana projekt på gång och inom just den här nischen tycker jag nog att vi är lite av marknadsledande.

I dag jobbar omkring 150 personer (varav 40-talet montörer runt om i Sverige) för byggmodul i Torsby men nu kan knappt inte växa mer.

– Vi har byggt ut allt som går, säger Jan Larsson. Området klarar helt enkelt inte fler utbyggnader.

Moelvens byggenheter i Sverige, som finns förutom i Torsby också i Kil, Säffle och Sandsjöfors i Småland, omsätter tillsammans 1,5 miljarder kronor.

Jan Larsson, säljchef på Moelven Byggmodul AB i Torsby (gamla Nordmodul), vet vad han talar om. Han kom in i företaget i mitten av 1970-talet och han har under årens lopp varit med om både djupa dalar och höga berg.

Efter några mindre bra år började modulskutan i Torsby att hitta rätt kurs igen då norska Moelven gick in och tog hand om företaget 2004.

– Jag kan nog med fog påstå att allt sedan de norska ägarna kom in i bilden har det varit en ständig uppgång, säger Jan Larsson. Men de senaste åren har varit sanslösa. Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant uppsving i branschen under mina år i företaget. Samtidigt tyder allt på att det högtrycket som råder just nu också kommer att bli bestående under de kommande 2-3 åren. Sedan blir det kanske lite svårare att sia om framtiden men som sagt... så här långt ser det riktigt, riktigt bra ut.

– Det är inte bara det att orderböckerna är fyllda årsvis framöver. Samtidigt försöker vi styra över en rad jobb till den vår norska enhet som ligger i just Moelv. Men inte ens det förslår. Nu är det så att vi helt enkelt tvingas säga nej till flera kunder, tillägger Jan Larsson.

Moelvens enhet i Torsby lägger för sin del ner mesta krutet på att bygga skolor, förskolor och olika modeller av kontorsbyggnader.

– Därför är vi den enhet inom Moelven som i princip skräddarsyr objekten helt och hållet efter kundernas behov och önskemål, säger Jan Larsson.

Skulle orderingången mot all förmodan börja sina hos Byggmodul i Torsby har man ännu ett ess i rockärmen att ta till.

Företaget har nämligen börjar bygga -vårdlokaler!

Och dessa är naturligtvis också helt skräddarsydda.

– Det är många sjukhus runt om i landet som står i begrepp med att reparera och bygga ut sina nuvarande lokaler och där kommer vi in i bilden genom att hjälpa dessa med tillfälliga vårdlokaler, säger Jan Larsson. Senast levererade vi fullt utrustade vårdlokaler i tre plan med 50 vårdplatser till St. Görans sjukhus i Stockholm. Det finns flera sådana projekt på gång och inom just den här nischen tycker jag nog att vi är lite av marknadsledande.

I dag jobbar omkring 150 personer (varav 40-talet montörer runt om i Sverige) för byggmodul i Torsby men nu kan knappt inte växa mer.

– Vi har byggt ut allt som går, säger Jan Larsson. Området klarar helt enkelt inte fler utbyggnader.

Moelvens byggenheter i Sverige, som finns förutom i Torsby också i Kil, Säffle och Sandsjöfors i Småland, omsätter tillsammans 1,5 miljarder kronor.