2016-06-22 06:00

2016-06-22 06:00

Hamid lämnade ett krigshärjat Syrien

KARLSTAD. Nu sprider han glädje i jobbet som lokalvårdare

Han är en glädje för oss alla och för våra kunder. Det säger Helena Gustafsson, Riksinredningar Service Partner AB, om Hamid Abdul, som jobbar som lokalvårdare i kundföretag som Coop Forum och Klövern i Karlstad.

- Vi har enormt goda erfarenheter av nysvenskar som på ett bra sätt bidrar till att vi får nöjda kunder och att företaget utvecklas, säger Helena Gustafsson.

I Syrien var Hamid företagare.

- Jag jobbade i tio år med att importera elektronik, allt från radio och tv till telefoner och datorer. I dag finns det ingenting kvar av lokalerna eller hemmet där jag och familjen bodde. Allt i Homs är sönderbombat.

Hemskt

Fler av hans syrianska kompisar är i dag döda.

- Det är hemskt att ett land som Syrien skulle drabbas på det är sättet, men det blir så när ett land leds av en diktator. Makten och glansen går före folkets välfärd. Malmö blev första anhalten i Sverige. Sedan blev det i tur och ordning Årjäng, Grums och Karlstad.

- Det har varit jobbigt med svenska språket, men jag stortrivs.

Åker du och familjen tillbaka till Syrien om det blir fred ?

- Jag kanske skulle kunna tänka mig att resa tillbaka, men våra fyra barn vill vara kvar i Sverige. Så vi blir nog kvar i Sverige.

Nu åker Hamid runt till kunderna i en elbil.

- Bra att Riksinredningar tänker på miljön.

Tufft jobb

Att Hamid fått jobb i Riksinredningar Service Partner hänger samman med Karlstads kommuns satsning på jobb för invandrare. 100 nya jobb skulle skapas bland privata arbetsgivare. Även kommunen skulle ta emot en stor grupp invandrare. Kommunen upphandlade jobbet och Riktad Yrkesstimulans, Rys, fick uppdraget.

- Arbetsförmedlingen gav oss namnen och vi fick uppdraget att ta kontakt med privata arbetsgivare i kommunen. Det har varit ett tufft jobb, men vi har fått ut 50 av de personer som anvisades, säger Maj Alsterlind, Rys.

Besviken

Hon hävdar att uppträdde alla företag som Riksinredningar hade det varit tämligen enkelt att få många fler invandrare i jobb.

- Jag är besviken på IT-sektorn. Där har det varit uppenbara svårigheter att placera invandrare. Annars har vi placerat både sjuksköterskor, läkare, lärare och vi har också skickat ett antal invandrare till lantbruksföretag.

Nils- Gunnar Magnusson, Karlstads kommun, tycker att Rys lyckats bra med jobbet.

- Nu får vi se om det blir en fortsättning. Arbetsförmedlingen har fått nya regler för den här typen av verksamhet.

 

- Vi har enormt goda erfarenheter av nysvenskar som på ett bra sätt bidrar till att vi får nöjda kunder och att företaget utvecklas, säger Helena Gustafsson.

I Syrien var Hamid företagare.

- Jag jobbade i tio år med att importera elektronik, allt från radio och tv till telefoner och datorer. I dag finns det ingenting kvar av lokalerna eller hemmet där jag och familjen bodde. Allt i Homs är sönderbombat.

Hemskt

Fler av hans syrianska kompisar är i dag döda.

- Det är hemskt att ett land som Syrien skulle drabbas på det är sättet, men det blir så när ett land leds av en diktator. Makten och glansen går före folkets välfärd. Malmö blev första anhalten i Sverige. Sedan blev det i tur och ordning Årjäng, Grums och Karlstad.

- Det har varit jobbigt med svenska språket, men jag stortrivs.

Åker du och familjen tillbaka till Syrien om det blir fred ?

- Jag kanske skulle kunna tänka mig att resa tillbaka, men våra fyra barn vill vara kvar i Sverige. Så vi blir nog kvar i Sverige.

Nu åker Hamid runt till kunderna i en elbil.

- Bra att Riksinredningar tänker på miljön.

Tufft jobb

Att Hamid fått jobb i Riksinredningar Service Partner hänger samman med Karlstads kommuns satsning på jobb för invandrare. 100 nya jobb skulle skapas bland privata arbetsgivare. Även kommunen skulle ta emot en stor grupp invandrare. Kommunen upphandlade jobbet och Riktad Yrkesstimulans, Rys, fick uppdraget.

- Arbetsförmedlingen gav oss namnen och vi fick uppdraget att ta kontakt med privata arbetsgivare i kommunen. Det har varit ett tufft jobb, men vi har fått ut 50 av de personer som anvisades, säger Maj Alsterlind, Rys.

Besviken

Hon hävdar att uppträdde alla företag som Riksinredningar hade det varit tämligen enkelt att få många fler invandrare i jobb.

- Jag är besviken på IT-sektorn. Där har det varit uppenbara svårigheter att placera invandrare. Annars har vi placerat både sjuksköterskor, läkare, lärare och vi har också skickat ett antal invandrare till lantbruksföretag.

Nils- Gunnar Magnusson, Karlstads kommun, tycker att Rys lyckats bra med jobbet.

- Nu får vi se om det blir en fortsättning. Arbetsförmedlingen har fått nya regler för den här typen av verksamhet.