2016-06-14 14:15

2016-06-14 14:15

Varför Västra Götaland ?

JONNY OHLSSON

Snart kommer den statliga indelningskommittén med sitt förslag till ny läns- och landstingsindelning.

Mycket talar för att Värmland och Västra Götaland föreslås bilda en region, Frågan är om detta är rätt väg för Värmland? Jag är mycket tveksam till förslaget. Vad har vi för kontaktytor med Västra Götaland och Göteborg?

Det är betydligt mer naturligt att vi vänder oss österut mot Örebro och Stockholm och satsar på att ingå i en stor mellansvensk region.

Oavsett om vi väljer Västra Götaland eller en stor mellansvensk region hamnar Värmland i utkanten, men den positionen försvarar vi bäst genom att tillhöra den stora mellansvenska regionen. Flera tunga politiker i Örebro har redan uttalat sitt stöd för att få med Värmland. I Göteborg är man mer eller mindre iskalla till att gifta sig med Värmland. Uttalanden av politiker i Västra Götalandsregionen om Värmland gör att jag får rysningar. Dessa politiker skall vi samarbeta med i sjukvårds - och näringslivsfrågor.

Faktum är också att politikerna i Örebro ser en fördel i att hitta samarbete med Norge. Där har redan Värmland goda kontaktytor och den stora framtidslänken mellan Oslo- Karlstad-Örebro-Stockholm kan bli verklighet. Kom också i håg att flera norska gränskommuner talar om möjligheterna till ett brett samarbete österut.

Att indelningskommittén med stor säkerhet väljer att låta Halland gå sin egen väg tar jag för givet.

I Värmland finns det flera läger. Tidigt förklarade en del kommunpolitiker i västra Värmland sitt stöd för Västra Götaland, men resten av kommunerna föredrog samarbete österut. Det talades om ett delat Värmland. Vad jag förstår börjar alltfler politiker, oavsett kommunernas geografiska läge i länet, förstå att samarbetet österut är att föredra, men det finns också mycket tunga S-politiker som länge stött förslaget om Västra Götaland.

Sedan har vi moderaterna i Värmland som inte vet vilket ben de skall stå på. De ser inga fördelar med ett samarbete. De vill att Värmland skall gå samma väg som Halland och samarbeta åt alla håll. En del av dem förslår folkomröstning . Då skulle alla värmlänningar själva få bestämma hur vi skall ha det i framtiden, alltså inte bara deras ombud, politikerna. Detta kan vara en möjlig väg att avgöra Värmlands framtid, men enligt min mening skall en omröstning handla om Västra Götaland eller det mellansvenska alternativet - inte om Värmland ska skall leva vidare på egen hand eller ingå i ett större regionsamarbete.

Hela den här frågan är komplicerad. Huvudsaken är att vi inte hamnar i händerna på politiker som ser Värmland som en belastning. En del Göteborgspolitiker verkar ha den uppfattningen om vårt fina län, men politikerna i Örebro har öppnat famnen. Är det då så svårt att avgöra vart vi skall ta vägen?

 

 

 

 

 

Mycket talar för att Värmland och Västra Götaland föreslås bilda en region, Frågan är om detta är rätt väg för Värmland? Jag är mycket tveksam till förslaget. Vad har vi för kontaktytor med Västra Götaland och Göteborg?

Det är betydligt mer naturligt att vi vänder oss österut mot Örebro och Stockholm och satsar på att ingå i en stor mellansvensk region.

Oavsett om vi väljer Västra Götaland eller en stor mellansvensk region hamnar Värmland i utkanten, men den positionen försvarar vi bäst genom att tillhöra den stora mellansvenska regionen. Flera tunga politiker i Örebro har redan uttalat sitt stöd för att få med Värmland. I Göteborg är man mer eller mindre iskalla till att gifta sig med Värmland. Uttalanden av politiker i Västra Götalandsregionen om Värmland gör att jag får rysningar. Dessa politiker skall vi samarbeta med i sjukvårds - och näringslivsfrågor.

Faktum är också att politikerna i Örebro ser en fördel i att hitta samarbete med Norge. Där har redan Värmland goda kontaktytor och den stora framtidslänken mellan Oslo- Karlstad-Örebro-Stockholm kan bli verklighet. Kom också i håg att flera norska gränskommuner talar om möjligheterna till ett brett samarbete österut.

Att indelningskommittén med stor säkerhet väljer att låta Halland gå sin egen väg tar jag för givet.

I Värmland finns det flera läger. Tidigt förklarade en del kommunpolitiker i västra Värmland sitt stöd för Västra Götaland, men resten av kommunerna föredrog samarbete österut. Det talades om ett delat Värmland. Vad jag förstår börjar alltfler politiker, oavsett kommunernas geografiska läge i länet, förstå att samarbetet österut är att föredra, men det finns också mycket tunga S-politiker som länge stött förslaget om Västra Götaland.

Sedan har vi moderaterna i Värmland som inte vet vilket ben de skall stå på. De ser inga fördelar med ett samarbete. De vill att Värmland skall gå samma väg som Halland och samarbeta åt alla håll. En del av dem förslår folkomröstning . Då skulle alla värmlänningar själva få bestämma hur vi skall ha det i framtiden, alltså inte bara deras ombud, politikerna. Detta kan vara en möjlig väg att avgöra Värmlands framtid, men enligt min mening skall en omröstning handla om Västra Götaland eller det mellansvenska alternativet - inte om Värmland ska skall leva vidare på egen hand eller ingå i ett större regionsamarbete.

Hela den här frågan är komplicerad. Huvudsaken är att vi inte hamnar i händerna på politiker som ser Värmland som en belastning. En del Göteborgspolitiker verkar ha den uppfattningen om vårt fina län, men politikerna i Örebro har öppnat famnen. Är det då så svårt att avgöra vart vi skall ta vägen?

 

 

 

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.